Tämä kirjoitus lähti siitä, että olin aivan liipasimella ostamassa HMG:n isoa rinkkaa Black Fridayn hullunmyllystä. Tasapainoremmien puuttuminen ja oikean koon hankala valinta sai kuitenkin perumaan vielä kaupan ainakin toistaiseksi.
Repun ja rinkan tasapainoremmit (load lifters) ovat jonkinlainen mysteeri monelle. Tasapainoremmit löydät nostamalla rinkka selässä kädet korvien kohdalle. Niistä kuuluu vetää, mutta mitä sitten tapahtuu?
Tasapainoremmien tehtävänä on vetää rinkan yläosa lähemmäs retkeilijää. Löysänä tasapainoremmit päästävät rinkan yläosan kaatumaan taaksepäin, jolloin rinkka huojuu enemmän. Lisäksi kantaminen on raskaampaa, sillä rinkka alkaa muodostamaan vipua taaksepäin. Tätä on helppo havainnollistaa miettimällä, kuinka raskasta olisi kantaa rinkkaa, joka sojottaisi suoraan käyttäjän lantiolta taaksepäin yhdensuuntaisena maan kanssa.
Periaatteessa tasapainoremmejä kannattaa kiristää niin paljon kuin voi, kunha pää ei vain osu rinkkaan. Tasapainoremmejä voi silloin tällöin hieman löysentää, jolloin painoa siirtyy lantiolle ja hartiat saavat lepoa. Ylipäätään rinkan painopisteen siirtely silloin tällöin vähentää olkapäiden kuormitusta.
Ultrakevyissä repuissa ei välttämättä ole tasapainoremmejä. Mielestäni ne ovat kuitenkin painon arvoiset. Vaikka näissä repuissa ei ole tukirakennetta, joka olisi tarpeen täysimittaiseen tasapainoremmien hyödyntämiseen, saa niidenkin yläosaa tuotua tasapainoremmeillä eteenpäin. Tämä on hyödyllistä etenkin täyteen pakatuissa repuissa, joiden yläosa alkaa nojaamaan taaksepäin.
Tasapainoremmien yhteydessä on syytä puhua myös repun mitoituksesta. Tässä yhteydessä tarkoitan mitoituksella lantiovyön ja olkaremmin välistä etäisyyttä, eli selän pituutta. Selän pituuden erot huomaa siinä, kuinka olkahihna kaareutuu hartialla. Nätisti puoliympyrän muotoisesti hieman hartialinjan alle kaareutuva hihna jakaa painon tasaisimmin hartioille. Näin mitoitettu reppu kuitenkin vaatii tasapainoremmit pitämään rinkan yläosan kurissa, sillä muuten hartialinjan yläpuolinen osa kallistuu taaksepäin.
Edellä mainitut Hyperlite Mountain Gearin rinkoissa tasapainoremmejä ei ole, jolloin mitoituksen pitää olla hieman erilainen, jotta rinkka toimii optimaalisesti. Tällaisissa rinkoissa olkaremmin tulee kiinnittyä hartian kohdalla tai jopa hieman sen yläpuolella. Tällöin olkahihna itsessään toimii tasapainoremminä. Mitoituksen kohdilleen osuminen on haastavampaa, ja liian isolla mitoituksella repun olkahihnat alkavat nirhaamaan niskan molempia puolia.
Joissakin käsintehdyissä ultrakevyissä repuissa on myös perinteisestä poikkeavan näköisiä tasapainoremmejä. Näitä ovat esimerkiksi over-the-top- ja jokerihatturemmit. Over-the-topissa on Y-kirjaimen muotoinen repun yli kulkeva remmi, joka kiinnittyy kahdesta päästä olkahihnoihin ja yhdestä repun eteen. Tämä on hyvä vaihtoehto ja toimii myös tukirangattoman repun kanssa. Jokerihattu on esim. KS Ultralight Gearin tarjoama vaihtoehto, jossa kuivasäkkimäisen repun suuaukon klipsejä ei kiinnitetäkään toisiinsa, vaan olkaremmeissä oleviin klipseihin, joita voi vielä kiristää.
Tämä kirjoitus osui itselle, koska tilasin äskettäin HMGn Junction 3400 -rinkan sen ollessa -75$ ovh.hinnasta, “Early Black Friday” -tarjouksessa.
Ainoat asiat mitä emmin olivat juuri load lifter -remmien puute sekä rinkan koon valinta. Olin puolisen vuotta vilkuillut HMGn rinkkoja, niiden sopivan minimalistisen designin vuoksi ja nyt uskaltauduin tilamaan ko.tuotteen edellä mainitun tarjouksen avittamana.
En ole vielä minkään varusteen saapumista jännittänyt näin paljon, mutta onneksi rinkka istui selkään kuin valettu! Olkaviilekkeet kiinnittyvät n.sentin hartioiden yli, joten ne toimivat erinomaisesti load liftereinä.
Tämän hetkiset käyttökokemukset ovat vielä vähäiset, mutta rinkka on kantanut kuormaa oikein mallikkaasti. Toivon, että olen tätä mieltä myös vuoden päästä!
Oma pituus on 180cm, torsoni on 54cm (n.21.3″), joten tilasin rinkan koossa “Tall” (21″ tai isompi). Valinta osui nappiin – onneksi!