Varusteet

Muista hengitys! – kuorivaatteet hiihtovaelluksella

Sain seuraavan lukijakysymyksen:

Mistä löytyisi hyvä kuorivaatetus talvivaellukselle, tai tarvitseeko sellaista ylipäätään? Haaveilen kovasti Klättermusenin Brede&Freke-yhdistelmästä ja se tulee luultavasti taas alennukseen keväällä, mutta on silti iso investointi. Omistan myös Sastan Anton-housut ja blogissa mainitsemasi BD:n Dawn Patrol-asun, mutta en välttämättä saa alle riittävästi vällyä jos oikein kurjat kelit iskee. 

Esitän tässä kuorivaatteista hiihtovaelluksella oman näkemykseni, joka saattaa olla hieman perinteisestä poikkeava. Haluan kuitenkin huomauttaa, ettei itselläni ole kokemusta naparetkiltä, Grönlannista tai Huippuvuorilta. Lukijat, joilla on enemmän arktisen hiihtovaelluksen kokemusta voivat mielellään kommentoida tähän, ja eriävätkin mielipiteet ovat erittäin tervetulleita! Olen kuitenkin hiihtovaeltanut aika paljon Suomen ja Ruotsin tuntureilla ja huiputtanut seiskatonnisen vuoren, joten perustan viisastelut näihin kokemuksiin. Lopussa on myös lisälinkkejä aiheesta kiinnostuneille.

Kuorivaatteet ovat pitkälti olleet päävaruste hiihtovaelluksille, ja esimerkiksi Laskuvarjojääkärikillan ja Ankarat Avotunturit -kurssituksen prinsiippinä on ollut kuorivaatteiden käyttö pääasiallisena tai ainakin tärkeänä vaellusvaatteena. Eräopaskoulutuksessa opetettiin myös, että kuorivaatteet olisivat talivaelluksella se pääasiallinen vaatetus. Erikoisrajajääkäreiden Grönlannin retkikunta teetti kaikille samanlaiset kuorivaatteet, suomalaisen arktisen perinteen mukaisesti.

Kuorivaatteiden käyttö talvivaelluksella perustuu siihen, että ne eivät päästä yhtään tuulta läpi. Tämä auttaa siihen, että erityisesti kovassa pakkasessa tuuli ei lisää pakkasen purevuutta, sillä se ei pääse juurikaan kuorikankaan läpi. Kuorivaatteen hengittävyys on nimittäin hyvin pieni. Esimerkiksi tyypillisen kuorikankaan hengittävyys on 0,2 CFM (kuutiojalkaa minuutissa), ja tuulitakin tai softshellin 10-60 CFM.

Tämä kaikki kuulostaa oikein hyvältä, mutta tuulenpitävyydellä on kääntöpuolensa: hengittämättömyys. Kuorikangas ei päästä mainospuheista huolimatta hikoilua läpi. Kuorivaatteen sisällä kastuu, ja kastuminen talvella ei ole hyvä juttu. Kosteat vaatteet ovat kylmät vaatteet, ja kovassa pakkasessa itsensä hikimäräksi vetäminen saattaa olla jopa riskialtista. Kuorivaatteissa hiihtovaeltaminen tarkoittaa usein sitä, että takin sisäpinnalta harjataan kuuraa ja illalla teltassa kuivatellaan höyryävän märkiä välikerroksia.

Kannattaako siis pitää kuorivaatteet mukana talvivaelluksella? Mielestäni kuorivaatteiden tärkein käyttötarkoitus talvellakin on (räntä)sateelta suojaaminen. Sade talvivaelluksella ei ole lainkaan poissuljettua etenkään nykyisessä ilmastonmuutoksella käristetyssä maailmassa. Toinen käyttötarkoitus on kovalta tuulelta suojautuminen. Se, millainen tuuli tuntuu kovalta, riippuukin sitten muusta pukeutumisesta.

Älä pilaa kaunista hiihtopäivää hikoilemalla kuoritakissa.

Vuorikiipeilyssä kuorivaatteet olivat vielä Gore-Texin ilmestymisen aikaan päävaate, mutta ne ovat viimeisen parinkymmenen vuoden aikana jääneet melko paljon taka-alalle ensin softshellin ja nykyään aktiivieristeiden ja tuulivaatteiden taakse. Kehitystä ajoi Mark Twightin kirjassaan Extreme Alpinism (1999) esittämä konsepti “action suitista”. Action suit oli hengittävä liikkeen aikana päällä oleva asukokonaisuus, jonka päälle heitettiin toppatakki pysähdyttäessä tai erityisen kylmässä esimerkiksi huiputuksen aikana.

Hiihtovaelluksessa varusteiden kehittyminen on ollut ehkä hieman hitaampaa kuin vuorikiipeilyssä, mutta lajeissa on myös eroja. Vuorikiipeilyssä odotettaan (enemmän tai vähemmän onnistuneesti) hyviä sääikkunoita, kun taas hiihtovaelluksessa edetään huonommassakin säässä, koska itse tekninen suoritus ei ole erityisen haastava eikä muutu sään huonotessa niin herkästi vaaralliseksi. Toisaalta hiihtovaeltajalla on mukanaan aina teltta, joten hiihdon voi tarpeen vaatiessa aina keskeyttää.

Kuorivaatteisiin pukeutuminen on tasapainottelua hiestä kastumisen ja tuulen purevuuden välillä. Mikä on oma mielipiteeni kuorivaatteista hiihtovaelluksella? En pidä niitä kovinkaan hyvänä ideana 95% tilanteista. Ne ovat varsin epämukavia. Oma suositukseni on pärjätä hengittävillä vaatteilla mahdollisimman pitkälle ja säästää kuorivaatteet sadetta tai yllätysmyrskyä varten.

Joissakin kuorivaatteissa on ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä hiihtovaelluksessa, ja joita hieman harvemmista hengittävistä vaatteista löytyy. Näitä ovat hyvä huppu ja pitkä helma. Hiihtovaelluksessa tuubimallinen huppu on parempi, koska siinä ei juurikaan tarvitse nähdä sivuilleen toisin kuin alppilajeissa. Tuubihuppu (ehkäpä juuri sillä eräuskottavalla karvareunuksella) suojaa kasvoja paremmin etuviistosta ja sivuta tulevalta tuulelta. Tietenkin laskettelulasit ja maski blokkaavat suurimman osan tuulesta, mutta huppu lisää suojaavuutta. Pitkä takinhelma eristää talvella ongelmallisen vyötärön alueen. Samaan auttaa korkeavyötäröiset henkselihousut.

Mitä itse suosittelen? Olen käyttänyt viime hiihtovaelluksilla komboa aluskerros (Patagonia R1 Hoody) – tuulitakki (Arc’teryx Squamish) – aktiivieristetakki (Patagonia Nano Air Light Hoody). Erityisen kylmässä tuulessa vaihdan tuulitakin päällikerrokseksi, muuten se on säädeltävyyden takia välikerroksena. Lisänä on ultrakevyt kuoritakki repussa tai ahkiossa, jota saatan jopa harkita päälle, jos tuuli on erittäin kylmä. Ennusteen ollessa kylmä lisään mukaan vielä yhden tavallisen fleecepaidan.

Olen käyttänyt tuulitakin sijaan myös softshell-takkia, kuten Arc’teryx Gamma LT:tä. Sen etuna tuulitakkiin on jäykempi ja suojaavampi huppu ja pidempi helma. Alkuperäisen kysymyksen Dawn Patrol -takki on samankaltainen. Softshell on siis hyvä vaihtoehto, ja itse preferoin tuulitakkia lähinnä sen nopean kuivumisen ja keveyden takia. On nimittäin melko todennäköistä, että etenkin kevään hiihtovaelluksella tulee tilanteita, joissa hiihdellään aluspaidalla ja kaikki ylimääräiset kerrokset päätyvät painolastiksi reppuun. Joka tapauksessa myös softshell on kuoritakkia huomattavasti hengittävämpi ja siksi miellyttävämpi valinta suurimpaan osaan hiihtovaelluksia.

Arc’teryx Gamma LT Hoody Kebnekaisella. Tässä kohdassa tuuli oli melko kovaa, ja takki ja aurinkolasit olivat päällä tuulta blokkaamassa. Takki vietti kuitenkin aika pitkiä aikoja myös ahkiossa.

Takaisin alkuperäiseen kysymykseen, jossa kysyttiin mielipidettä Klättermusenin Brede ja Freke -kuorivaatteista. Tiedän, että ainakin Korpijaakko on maininnut sen vaihoehtona Sastan mallistosta poistuneelle 3Poles -kuoriasulle (harmi ettei Jaakko muuten enää päivitä blogiaan, sillä hänellä on paljon kokemusta ja näkemystä. Keskustelin Jaakon kanssa tästä samasta kuorivaateasiasta syksyllä, ja hän mainitsi käyttävänsä silloin tällöin myös softshell-paitaa, Rab Boreasta jos en väärin muista). Bredessä on hyvin hiihtovaellukseen sopiva huppu, mutta siinä on muutama ongelma. Ensinnäkin se on naurettavan ylihinnoiteltu hinnan ollessa pelkästä takista viiden-kuudensadan euron välissä ja housut saman verran. Toisekseen Breden kangas ei ole sen hengittävämpää tai parempaa kuin kuuden kympin Marmot Precip. Kolmantena on huima paino: kanna siinä sitten kilon rotsia ja puolentoista kilon housuja mukana jos ja kun aurinko paistaa ja lämpötila on -35 sijaan +2.

Jos voisin heittää vaihtoehtoja Bredelle, niin ainakin Mountain Equipment Polar Expedition Jacket ja Paramo Velez kannattaa tsekata (edellinen Ben Saundersin kehittämä ja jälkimmäinen Chris Townsendin suosikki). Halki Grönlannin -retkikunnan takki on myös edullisempi ja hengittävämmällä kalvolla. Bergansin takki on myös kevyempi. Lisäksi erinomaisena vaihtoehtona on “mikä tahansa kuoritakki”, ja esimerkiksi edellä mainittu Precip on sangen toimiva peli. Itse pakkaan tänä talvenakin mukaan tunturihiihtoihin ultrakevyen kuoritakin, joka todennäköisesti ei tule poistumaan repun ja ahkion pohjalta. Kuorihousut otan, jos sää vaikuttaa sateiselta, muuten taidan pärjätä kevyillä untuvahousuilla lisäkerroksena (muuten jalassa Dawn Patrol -housut ja Aclima Woolnet -alushousut korkealle pohkeeseen ylettyvien sukkien kanssa).

Henkilökohtaisesti siis säästäisin rahat tuon osalta, ja lisäisin fleece-kerroksia softshellin alle niin paljon kuin mahtuu, tai jos takki on tyköistuva ja kylmä meinaa tulla, niin lisäisin sen päälle Nano-Air Lightin tai Arc’teryx Proton LT:n kaltaisen aktiivieristeen. Joku kuoritakki kannattaa lisäksi olla mukana, mutta mielestäni mikä tahansa kuoritakki jossa on järkevän mallinen huppu toimii.

Tässä on joitakin linkkejä aiheesta lisää. Näitä katsoessa kannattaa kuitenkin muistaa, että hiihtovaellus Pohjoismaissa on erilaista kuin naparetkeily, grönlanninvaellus ja Denalin kiipeäminen talvella. Lämpötilat ja tuuliolosuhteet ovat useimmiten järkevissä mitoissa, ja yli kolmenkymmenen asteen pakkaset tuulella yhdistettynä ovat jo kovin harvinaisia. Erityisesti mikäli hiihto on lähempänä huhtikuuta, on sää todennäköisemmin liian lämmin kuin liian kylmä.

Korpijaakko – Expedition Jacket

And Kirkpatrick  – The Idea and Not the Gear

Ben Saunders “What to wear in Antarctica?” – kuorivaatteista n. 1 min kohdalla.

3 thoughts on “Muista hengitys! – kuorivaatteet hiihtovaelluksella

  1. Muistelisin, että Skurka käytti VBL-pukua talvella, jolloin päällyvaatteiden hengittävyydellä ei varmaankaan ole niin väliä.

    Klättermusenista olen aina ajatellut, että se on suunnattu enemmän niille, joille kestävyys on tärkeintä. Esim. ammattiluontokuvaajat, jotka ryömii milloin missäkin.

  2. Hyvä blogi! Grönlannissa kävivät muuten erikoisRAJAjääkärit, ei erikoisjääkärit 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.