Blogi, Varusteet

Vaellusvarusteet-kirja suoraan kirjailijalta

 

 

Uusi kirjani on ilmestynyt! Sen nimi on lyhyesti ja ytimekkäästi Vaellusvarusteet (Ossi Määttä, kustantaja: SKS Kirjat). Kirja keskittyy puhtaasti vaellusvarusteisiin, ja tekee sen laajasti ja seikkaperäisesti. Perusteellinen varusteopas kertoo, mitä vaellukselle kannattaa ottaa mukaan. Kirja käy läpi kaikki retkeilijän eri olosuhteissa tarvitsemat vaatteet ja välineet sekä opastaa niiden käytössä ja huollossa. Kirja kattaa vaeltajan varusteet retkikeittimistä riippumattoihin ja leijahiihdosta liukulumikenkiin. Kirjan kohdeyleisönä ovat kaikki vaeltajat aloittelijoista konkareihin. Kokeneillekin vaeltajille löytyy kirjasta varmasti paljon uutta ja kiinnostavaa!

Tilaa kirja suoraan kirjailijalta hintaan 25 € + postikulut 4,90 € maksamalla alla olevalle tilille. Lähetä postiosoitteesi ja puhelinnumerosi (paketin saapumisilmoitusta varten) sähköpostiin ossi.maatta@gmail.com, niin lähetän kirjan heti kun maksu on saapunut. Kirja toimitetaan laadukkaassa kirjapakkauslaatikossa.

Saaja: Kevyesti Kairassa
Tilinumero (IBAN): FI97 7997 7999 9179 95
BIC: HOLVFIHH

Jos haluat tilata sekä Vaellusvarusteet- että Kevytretkeilijän opas -kirjan, on ne saatavilla yhteishintaan 46 € + postikulut 5,90 €. Lähetä postiosoitteesi ja puhelinnumerosi (Postin tekstiviestejä varten) sähköpostiin ossi.maatta@gmail.com, niin lähetän kirjan heti kun maksu on saapunut. Kirjat toimitetaan laadukkaassa kirjapakkauslaatikossa.

Uusi kirja on täällä! Olen kirjoittanut kirjaa puolentoista vuoden ajan hartaudella, ja kirjassa on tiivistämisestä huolimatta 334 sivua, joten luvassa on varsin tuhti tietopaketti vaellusvarusteista! Myös blogin lukijoille on tiedossa rautaisannos kaikkea sitä mitä myös Kevyesti kairassa edustaa.

Kirja edustaa modernia näkökulmaa varusteisiin, ja painottaa käyttökelpoisuutta. Kirja päivittää monet retkeilykirjallisuuden perusteokset kertaheitolla nykypäivään. Puhtaasti vaellusvarusteisiin keskittynyttä kirjaa ei ole aiemmin ollut, joten monet varusteita käsittelevät asiat ovat aiemmin jääneet sivulauseen tasolle. Nyt yksityiskohtien aarreaitta avataan kokeneen retkeilytoimittajan johdolla, ja monet konkarivaeltajien välillä suusta suuhun kulkeneet vinkit pääsevät vihdoin kirjoihin ja kansiin!

Vaellusvarusteet-kirja lähti liikkeelle edellisen kirjani Kevytretkeilijän oppaan (SKS 2020) jälkimainingeissa. Edellinen kirjani sai monet innostumaan kevyemmän repun kanssa vaeltamisesta, mutta halusin kattaa vielä laajemmin koko retkeilyvarusteiden aihepiirin. Erityisesti talvivaellusta oli käsitelty oppaassa suppeasti, ja monet aiheet, kuten reppulauttailu ja riippumatot, eivät sopineet kirjan teemaan, mutta ne ansaitsivat silti huomiota. Halusin myös avata lisää vaellusvarusteiden perusteista sekä aloittelevalle vaeltajalle että lukijalle, joka on kiinnostunut toimintaperiaatteista niiden takana.

Vaellusvarusteet-kirja jakaantuu kesäosaan ja talviosaan. Kesäosassa käsitellään sulan maan ajan varusteita sekä niiden käyttöä. Halusin avata erityisesti toimintaperiaatteita niiden takana, ja kesäosassa onkin rutkasti syvälle luotaavia aiheita kuten:

  • Mikä tekee majoitteesta tuulenkestävän?
  • Kuinka erilaiset kuorivaatteet toimivat?
  • Mitkä telttakankaan kyllästeet ovat parhaat?
  • Kuinka teroitetaan puukko?
  • Mikä koordinaattijärjestelmä kannattaa valita GPS-laitteeseen?
  • Mitkä rinkan kankaat ovat kestävimpiä?

Aloittelijaa on myös muistettu, ja kirjasta saa selkeät vinkit esimerkiksi rinkan säätöön, retkikeittimien käyttöön, teltan pystyttämiseen sekä ylipäätään laadukkaiden retkeilyvarusteiden valintaan.

Kirjassa on paljon ohjeita varusteiden huollosta, käytöstä ja valinnasta. Nämä on merkitty kätevästi symboleilla, joilla löytää vielä vuosien päästäkin korjausohjeen hajonneelle telttakankaalle. Huoltoon on käytetty paljon palstatilaa, jotta roskiin päätyvien varusteiden määrä minimoitaisiin. Käyttöohjeissa sen sijaan autetaan esimerkiksi ensimmäistä kertaa bensiinikeitintä käyttävää, opastetaan kirveen turvalliseen käyttöön erämaaolosuhteissa tai ohjeistetaan miten teltta pystytetään lumimyrskyssä.

Valinnasta on myös laatikko systemaattisesti jokaisen kappaleen jälkeen. Tämä kertoo kaartelematta mihin kannattaa kiinnittää huomiota kyseistä varustetta hankittaessa. Valinta-avusta on tullut paljon kiitosta kirjan ennakkoon lukeneilta, ja toivon että se myös auttaa tulevia lukijoita välttämään pahimmat sudenkuopat omaa vaellusvarustusta hankittaessa!

Kirjassa on muutamia aiheita, joista on vielä melko vähän kirjoitettu suomenkielisissä kirjoissa. Laajimmat tällaiset aiheet ovat riippumatot ja packraftit. Molemmista on suhteellisen laajat kappaleet, jotka varmasti auttavat näistä aiheista kiinnostuneita retkeilijöitä. Uskon kirjan tuovan monia uusia harrastajia näille retkeilyn alalajeille, ja mikäs siinä – ne ovat molemmat mahtavan hauskoja!

Kirjassa on myös laaja kattaus talvivaellusta. Monille kesävaeltajille talvivaellus on hieman vaikeasti hahmotettava laji. Mikä se keitinlaatikko oikeastaan onkaan? Käykö rinkka vai tarvitaanko ahkio? Tuleeko suksissa olla nousukarvat? Millaiset ovat liukulumikengät? Tarvitaanko lumivyöryvarusteita? Vaellusvarusteet-kirja avaa talvivaelluksen varustepuolta varsin kattavasti.

Monissa aiheissa mennään pintaa syvemmälle, joten kokeneetkin talvivaeltajat löytävät kirjasta mielenkiintoisia kohtia: Mitkä ovat talvivaellusteltan ja vuorikiipeilyteltan erot? Miten bensiinikeitin korjataan? Kuinka nousukarvojen liima vaihdetaan uuteen?

Mukana on lisäksi varustelistoja sekä kesä- että talvivaellukselle. Yksi kirjan kappaleista kertoo myös lasten vaellusvarusteista, joten perheen pienimmätkin on huomioitu!

Onko Vaellusvarusteet-kirjassa paljon yhteneviä kohtia Kevytretkeilijän oppaan kanssa?

Vaellusvarusteet on täysin uusi ja oma kirjansa! Ainoastaan pari kohtaa (mieleeni tulee makuupussin peseminen ja tarpin pystytys) ovat yhteneviä Kevytretkeilijän oppaan kanssa, sillä niitä ei ollut järkevää jättää poiskaan. Pyrin tarkoituksella välttämään tilannetta, jossa kirjan kesäosassa on paljon yhtenevää edellisen kirjan kanssa, ja onnistuin siinä hyvin. Nyt Vaellusvarusteet ja Kevytretkeilijän opas muodostavat erinomaisen parivaljakon, ja molemmat lukemalla olet erinomaisesti perillä vaelluksen varusteista ja filosofioista. Jos sinulla ei ole vielä Kevytretkeilijän opasta, suosittelenkin kirjojen tilaamista yhteispaketissa!

Tilaa siis Vaellusvarusteet-kirja alla olevien ohjeiden mukaan ilman välikäsiä kirjailijalta! Kun vaellusvarusteet ovat kunnossa, voi luontoseikkailusta nauttia täysin rinnoin kaikkina vuodenaikoina. Innostu vaeltamisesta sekä laajenna osaamistasi uusiin maastoihin, vuodenaikoihin ja haasteisiin. Selviydy vaikeissakin olosuhteissa, ja huolehdi varusteidesi kunnosta ja pitkäikäisyydestä oikein. Ennen kaikkea, lähde hyvin valmistautuneena kohti elämyksiä, jotka muistat loppuelämäsi ajan!

 

 

 

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , ,

1 thought on “Vaellusvarusteet-kirja suoraan kirjailijalta

  1. Onpa hienoa, että kaikki (jopa ympäri vuoden) retkeilyyn ja vaellukseen on nyt samassa kansissa!
    Laitan tämän kirjan listalleni, kun lapseni kysyvät lahja-vinkkejä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.