Varusteet

Video: Teltan saumojen vesitiivistys

Ovatko kaikki teltat vedenpitäviä?

Videossa vastataan tähän kysymykseen ja kyllästetään Lanshan 2 Pro:n telttasaumat. Lanshan on tyypillinen ultrakevyt teltta, joka ei tule saumatiivistettynä tehtaalta. Teltan saumojen tiivistys on kuitenkin helppoa!

Markkinoinnista huolimatta telttakankaiden vesipilariarvoilla ei ole juuri merkitystä. Kaikki halvimpia markettitelttoja paremmat teltat ovat riittävän vedenpitäviä. Vedenpitävyyttä mittaava vesipilariarvo tarkoittaa hydrostaattista painetta, jolla kankaan pintaan puristettua vettä alkaa tihkumaan pisaroina sen toiselle puolelle. Esimerkiksi 1000 mm vesipilariarvon kankaan päälle voi kaataa metrin vesikerroksen, ennen kuin se pisaroituu toiselta puolelta läpi.

Esimerkiksi Englannissa valmistajat saavat kutsua kangasta vedenpitäväksi mikäli sen vesipilariarvo ylittää 1500 mm, mutta käytännössä 1000 mm telttakangas on jo täysin vedenpitävä. Sadevaatteiden vesipilariarvot ovat huomattavasti korkeampia, sillä niihin kohdistuu korkeampi paine esimerkiksi repun olkaimista. Telttojen vedenkestävyyden kannalta saumojen tiivistys on usein tärkeämpää kuin kankaan vesipilariarvo.

Katso videolta kuinka silnylon-teltan saumojen tiivistys onnistuu!

Joidenkin telttojen ompelusaumoja ei ole kyllästetty vedenpitäväksi tehtaalla. Kyllästämätön sauma vuotaa vettä neulanrei’istä kovalla sateella. Telttasaumat on kuitenkin helppo kyllästää itse. Syy, miksi jotkut valmistajat jättävät tämän kuluttajan tehtäväksi on raha. Suuren telttamäärän pystyttäminen kyllästystä ja kuivausta varten on paljon tehdastilaa vievää, ja kyllästys on käsityötä. Saumakyllästämättömän teltan voi myydä kuluttajalle reilusti halvemmalla hinnalla.

Mistä tietää, onko teltan saumat tiivistetty tehtaalla? Useimmiten valmistaja kertoo tämän selkeästi, mutta oman telttansa saumat voi myös tarkastaa. Saumatiivistetyssä teltassa on saumoissa läpikuultava noin puolen sentin liimaus tai vaihtoehtoisesti sauman peittävä teippi.

Jos saumat pitää tiivistää itse, on tärkeää valita oikea liima. Silikonisoituun materiaaliin kuten silnyloniin tarttuu vain silikoniliima, kuten Gear Aid Seam Grip +SIL. Liimaa kannattaa sekoittaa lakkabensiiniin, kunnes saavutetaan lämpimän hunajan kaltainen seossuhde. Näin liima imeytyy syvemmälle ompeleeseen, eikä jää helposti irtoavaksi kerrokseksi pinnalle. Liiman levittämisessä voi käyttää ruiskua, vaahtomuovisivellintä tai liiman mukana tulevaa sivellintä. Ylimääräiset roiskeet kannattaa pyyhkiä nopeasti rätillä telttaa rumentamasta.

Teltta tulee pystyttää ulos kuivalla ilmalla yhtä kireäksi kuin se normaalisti pystytetään. Liimalla käsitellään kaikki ompeleet, joista voisi päästä vettä nukkujien päälle. Lopuksi saumat voi käsitellä toiseen kertaan ohuelti hieman paksummalla seoksella. Ylimääräisellä liimalla voi maalata jarruraitoja teltan lattiaan. Nämä estävät makuualustan luisumista hieman kaltevalla telttapaikalla. Teltan annetaan kuivua 3-4 tuntia, jonka jälkeen sen voi varmemmaksi vakuudeksi koestaa vedenpitäväksi puutarhaletkulla tai suihkulla.

Saumojen tiivistystä ei tarvitse tehdä dyneemakomposiitista valmistetuille teltoille, sillä niiden saumat on aina teipattu ompelemisen lisäksi.

14 thoughts on “Video: Teltan saumojen vesitiivistys

 1. Moikka Ossi hieno video! Hyvin näytit esimerkillä kuinka seos tehdään ja levitys kankaaseen käytännössä. Sinulla näytti olevan hyviä ehdotuksia aijemmilla päivityksillä teltoista mutta mistähän näitä kevyitä telttoja saisi tilattua järkevällä toimitusajalla?

  1. Ei taida toimitusaikoineen välttämättä ehtiä ainakaan alkusyksyn vaelluksille, mutta jos kiinnostaa niin X-Midistä näyttäisi tulevan uusi saapumiserä ihan kohta, arvioitu shipping on Aug 24, 2020 PT.

 2. Kiitos ohjeista. Teltan saumojako ei ole tarpeen tiivistää sisäpuolelta eli pelkkä ulkopuolen pensselöinti riittää?

 3. Ehkä asian ymmärtäisi helpoiten paineen avulla, 1000mm teltan päällä oleva vesipilari noin 4 Celsius-asteen lämpötilassa vastaisi tätä “metrin vesipatsasta” paineeltaan, tosin hydrostaattisen paineen olemus on vähän triviaali kankaalle kohdistuvan painevaikutuksen suhteesta pinta-alaan, joten helpompaa olisi muuntaa tuo 1000mm suoraan paineen kautta massan vaikutuksesi = 1000mm vastaisi noin 100gramman painoa per neliösenttimetri jonka kangas pitäisi ulkopuolella, tämähän ei koskaan missään käytännön sovelluksessa vastaisi metrin vesipatsasta.

 4. Selkeä ja hyödyllinen video!

  Mietin, että voisikohan samaa ohennettua silokoni-liimaa käyttää makuualustan päällipuolen liukkauden vähentämiseen? Itselläni on käytössä Thermarest NeoAir Topo Luxe -patja, joka osoittautui melko luikkaaksi makuupussin (Ran neutrino) alla menneellä syysvaelluksella. Makuualustan datalehden mukaan alustan päällipuolen materiaali on “50D polyester Knit”.

  1. Olen itsekin miettinyt samaa, mutta tullut siihen lopputulokseen että ei ehkä kannata. Liima voi epämukavoittaa patjalla kääntymistä ja makuupussissa on kuitenkin kaksi kerrosta liukasta nylonia (ja untuvaa välissä), joten todennäköisesti siitä ei olisi edes paljoa hyötyä. Jos kuitenkin päädyt kokeilemaan, olisi mielenkiintoista kuulla testikokemuksia.

   1. Hyviä huomioita! Tosiaan kitkan lisääminen patjan päällipuoleen voi toisaalta hankaloittaa patjalla kääntymistä.

    Päädyin nyt kokeilemaan, ja käsittelin äsken patjan ( Thermarest NeoAir Topo Luxe) seoksella – Seam Grip SIL: 14g (puoli tuubia täydestä 28g).
    – Mineraalitärpätti: 16g (~20ml).

    Päällipuolelle vedin reilut raidat ja nurjalle puolelle harvempaan. Em. seosmäärä riitti hyvin, siitä tuli erittäin juoksevaa ja sitä oli helppo levittää liimatuubin mukana tulleella sudilla. Vähän jäi seosta ylikin. Ehkä pienempikin määrä mineraalitärpättiä olisi riittänyt, mutta tämä liru ainakin näytti imeytyvän hyvin patjan päällikankaaseen.

    Laitan tähän lisäkommenttia, kun olen päässyt testaamaan patjaa makuupussin kanssa.

    1. Hei, tässä hieman kommenttia kokeilusta:

     1. Thermarest NeoAir Topo Luxe -patja:
     – Päällikankaan materiaali 50D polyester knit
     – Käsittely: seoksella – Seam Grip SIL: 14g (puoli tuubia täydestä 28g), johon mineraalitärpättiä: 16g (~20ml).
     -Tulos1: Seoksesta tuli turhan “lirua” eli se imeytyy polyesteri kankaaseen hyvin, mutta kuivuttuaan ei synnytä toivottua kitkaa. Ei jatkoon.
     – Tulos2: Päädyin sivelemään ohentomatonta liimaa suoraan tuubista tuon ekan kerroksen päälle ja levitin liimatuubin mukana tulleella pensselillä. Tällöin kitkasta tuli sopiva. Patja on ollut kerran testissä viikonloppureissulla. Tämän perusteella voi todeta, että patjalla “liukuminen” loppui/väheni riittävästi.

     2. Therm-a-Rest Xtherm Max -patja:
     – Päällikankaan materiaali 30D rip HT Nylon
     – Käsittely: seoksella – Seam Grip SIL: 18g (täysi tuubi 28g), johon mineraalitärpättiä ~5ml.
     – Tulos: Liima+tärpätti seoksesta tuli tässäkin tapauksessa melko juoksevaa, mutta ei liian (kuten 1. testissä). Levitin seoksen 20ml lääkeruiskua ja liiman mukana tullutta sutia käyttäen. Sivelin poikittaissuuntaisia raitoja hartia- ja lantioalueelle. Liiman kuivumisen jälkeen testasin patjan päällipuolen kitkaa makuupussikangasta vasten. Saavutettu kitka oli sopiva. Ero liimalla käsitellyn ja käsittelemättömän alueen välillä on merkittävä. Kylkeä vaihdettaessa ei myöskään ollut ongelmaa, että kitkaa olisi ollut liikaa. Patja ei ole ollut vielä reissussa mukana, mutta kesällä 2022 on taas reissua tiedossa.

     Yleistä1: Sivelin liimaraidat (mutta harvemmalla jaolla) myös patjan nurjalle puolelle. Testin 1 tapauksessa tämän hyödyn pystyi jo toteamaan eli patjan “liukuminen” SIL-nylon -tyyppisen telttapohjan päällä sai lopetettua. Luulen, että patja tosiaan kannattaa käsitellä sekä päälli -että nurjapuolelta (nurjemmalle puolelle vähemmän).
     Yleistä2: Seam Grip SIL liima saattaa toimia laimentamattomanakin retkipatjan pintakitkan lisäämiseksi. Näin ainakin väitetään videolla:
     https://www.youtube.com/watch?v=SN8klIHHX0g
     Eli seos on riittävän notkeaa, että se imeytyy patjan pintakudokseen, jolloin “raita” ei repeydy irti niin helposti patjan pinnasta. Olennaista lienee, että laimentamattoman liiman levittää sillä putkilon mukana tulleella pensselillä sopivan ohueksi kerrokseksi.

     Muita huomioita: Kuivunut silikoniliimapinta kerää melko helposti likaa. Sen pystynee pesemään kuitenkin reissun jälkeen pois.

     1. Nämä ovat hyviä kokemuksia, hyvä että joku testaa useammallakin tavalla! Itse olen laittanut uretaaniliimaa Xthermin pohjaan, joka on hieman vuosien saatossa rapissut pois (liian paksu liimavana).

 5. Vielä lisäys: kevytretkeilyn kannalta liiman/pinnoitteen lisääminen retkipatjan pintaan lienee paras ratkaisu. Retkipatjavalmistajista Klymit näyttäisi käyttävän jotain pinnoitetta “non-slip zone” tai “non-slip coating”. Thermarestilla erillien (suihke) pinnoite on joskus ollut myynnissä, mutta ei enää.

  1. Joo voi luottaa, tuo teltta on kyllästetty polyuretaanilla silikonin sijaan, jolloin saumateippaus on helpompi tehdä (teippi pysyy kiinni). Sen takia PU-kyllästetyissä teltoissa onkin usein valmiina tehtaalla saumat teipattu. Näistä kahden kyllästeen hyvistä ja huonoista puolista löytyy itseasiassa hyvä selventävä kappale Vaellusvarusteet-kirjasta, jos haluat tsekata lisätietoa siitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.