Kiipeily, Varusteet

Mitä mukaan ulkoboulderointiin?

Pad sherpa.   

Boulderointi on mainio outdoor-harrastus, ja etenkin sisäseinältä ulkokallioille pääseminen on usein kevään tähtihetki. Ulkokiipeilyssä kesäpäivänä tai kylmässä syksyisessä aamuauringossa on fiilistä, joten kannustan kaikkia sisähallissa kiipeilleitä lyöttäytymään mukaan johonkin porukkaan päästäkseen ulos! Olen etenkin kevään ja kesän aikana ollut ulkoboulderoimassa melko usein, sillä koronan takia halleihin ei edes päässyt keväällä. Jaan hieman omia vinkkejäni siihen, mitä ulkoboulderointiin tarvitset. Tässä siis omat varusteeni boulderointipäivinä!

Lähestyminen, pakkaus ja vaatteet:

  • Lähestymiskengät. Suomessa parhaat lähestymiskengät ovat useimpina päivinä kumisaappaat, sillä ne ovat vettäpitävät ja on helppo laittaa jalkaan. Käytän myös Gore-Tex -retkeilykenkiä, helppo jalkaan sujautettavuus on tärkeintä.
  • Reppu. n. 30-45 l kokoinen reppu on hyvä. Isompi on usein tiellä, sillä reppua kannetaan monesti vatsapuolella (pädi on selässä).
  • Kiipeilyhousut. Käytän lähes aina Arc’teryx Gamma LT -housuja, jotka ovat kestäneet jo niin paljon rääkkiä että naurattaa. Vahva suositus.
  • T-Paita. Pidän itse synteettisistä paidoista, sillä ne kuivuvat hiestä nopeammin. Polyesterpaidat joissa on 10-20% spandexia ovat kestäviä kiipeilykäytössä, verkkomaista kangasta olevat vähemmän kestäviä.
T-paita ja kiipeilyhousut ovat usein parhaat vaatteet myös ulkona.
  • Fleece tai untuvatakki. Säästä riippuen, usein päällä vasta lähestymisen jälkeen. Kylmällä myös hanskat ja pipo.
  • Topo eli kartta kiipeilyalueesta. Käytän 27Crags -appia sen puutteista huolimatta.

 

Kiipeily

  • Kiipeilykengät. Ocun Ozonet, Ozone Plussat, La Sportiva Skwamat ja Katanat tuntuvat olevan melko suosittuja, mutta jokainen löytänee oman parin. Aloittelijalle myös La Sportiva TC Pro mukavaksi mitoitettuna on hyvä valinta, sillä niille löytää käyttöä myöhemmin tai ne voi myydä järkihintaan.
  • Mankka. Pidän itse palamankasta etenkin boulderoinnissa. Mankkapussi kaatuu aina välillä ja palamankka leviää vähemään kuin irtopöly.
  • Mankkapussi. Mikä tahansa kelpaa. Pakkaan itse mankkapussin toiseen pussiin niin se sotkee reppua vähemmän.
  • Thermacell. Etelän miehen kriittinen varustus hyttysiä vastaan. Yleensä näitä on kaksi päällä. Pelastaa spotterin mielenterveyden. Ei ehkä tarvita jossain Ahvenanmaalla, mutta aika tarpeellinen peruspuskassa.
Thermacell vähentää huitomista.

 

  • Teippi. Käytän itse Leukotapea ja 3M Microporea. Tarvitaan, mikäli sormiin tulee haavoja.
  • EA-pakkaus. Kiipeilyssä voi sattua kaikenlaista. Meidän strategiana on säilyttää autossa kunnollista EA-pakkausta, ja metsässä on mukana kriittisimpänä varusteina urheiluteippiä, SAM Splintin tyyppinen yleislasta, buranaa ja punkkipihdit. Lisäksi mukana on sakset ja muuta tykötarvetta.
  • Vettä, teetä, naposteltavaa. Teen hörppiminen boulderongelmaa miettiessä on hienoa bondailua syyskuisessa metsässä.
  • Harja. Otteiden putsaamiseen neulasista ja lehdistä. Meillä on mukana usein pikkuharja, pitkä teleskooppiharja ja teräsharja, mutta kaksi jälkimmäistä eivät ole välttämättömiä.
  • Pikkupyyhe tai riepu. Kengänpohjien putsaamiseen ennen kiipeämistä.
Harjat auttavat putsaamaan reittiä. Teleskooppiharja on hyvä kuumottavan reitin päälliosan puhdistamiseen.
Riepu on tarpeellinen mullan ja muhjun putsaamiseksi kengänpohjasta ennen kiipeämistä.
  • Kamera ja pikkutripodi. Useimmiten mukana on pieni actioncam ja/tai pikkujärkkäri. Nämä eivät tietenkään ole pakollisia.
  • Pädit. Olen päässyt testaamaan aika monia pädejä, ja hyväksi riittäväksi komboksi olemme kantaneet mukana usein seuraavaa:
    1. Paksu pädi, esim. Black Diamond Mondo tai Organic Big Pad. Tämä on se mikä laitetaan oletettuun ländiin, eli paikkaan mihin kiipeilijä tippuu.
    2. Pitkä pädi, esim. Ocun Incubator tai Ocun Dominator. Tämä on useimmiten paksun pädin takana “takalaitonta” estämässä.
    3. Keskikokoinen pädi, esim. Moon Warrior tai Black Diamond Drop Zone. Tämä on usein paksun pädin sivulla sillä puolella, johon putoaminen on todennäköisempää.
    4. Minipädi, esim. Organic Briefcase Pad, Petzl Nimbo tai Edelrid Sit Start II satunnaisten kantojen ja kivien pehmustamiseksi.
Organic Briefcase Pad toimii hyvin myös puihin kiinnitettynä.

Pädien osalta tässä on tietenkin melko paljon kahden kannettavaksi, mutta joka tapauksessa meillä on useimmiten kahdestaankin kiipeillessä neljä pädiä mukana. Lähestymisen tuskan palkitsee se, että kiipeily tuntuu turvalliselta. Jos lähestyminen on pitkä, jää keskikokoinen pädi välillä pois. Osaajat osaa ja tietäjät tietää, ja monet tietysti käyvät yksinkin kiipeilemässä yhdellä keskikokoisella pädillä. Itselle Mondon ja Incubatorin yhdistelmä on ollut se luottokombo.

Tyypillinen asetelma. Paksu pädi kuten BD Mondo tai Organic Big Pad todennäköisimmässä ländipaikassa, pitkä pädi kuten Ocun Incubator sen takana ja keskikokoinen pädi kuten Moon Warrior esim. todennäköisen heilurin suunnassa tai kiveä pehmustamassa.

Viimeisenä varusteena tarvitaan vielä:

  • Kovaa kiipeämistä. Niistä liian napakoista greideistä huolimatta!

2 thoughts on “Mitä mukaan ulkoboulderointiin?

  1. Moikka Ossi,
    Olen pitkään etsinyt täydellisiä boulderointiin sopivia ja kestäviä housuja. Sinun blogista bongasin ryxin gammat.

    Kysyisin kuitenkin, että onko asia niin, että kyseiset housut kestää kivestä aiheutuvaa hankaamista?
    Minulla on ollut ainoastaan yhdet toimivat pitkälahkeiset, jotka ovat kestänyt aivan kaiken niin sisällä kuin ulkonakin. Ne ovat patagonian Hampi Rock Pantsit. Muut ovat repeytynyt saumoista tai saanut damagee kivestä.

    Haluaisin, kuitenkin rinnalle toiset, joita voin käyttää myös patikoinnin yhteydessä.
    Eli uskaltaako tosissaan gammoilla ulkokiville?

    1. Joo, itselläni ovat kestäneet todella hyvin ryynäystä kalliolla, myös kapeampaa ränniä ja epäpuhtaita polvimantteleita. Edelleen ensimmäinen pari erittäin käyttökelpoisia, ostin toiset myös. Softshelliä, eli nylonin ja elastaanin sekoitusta vaan. Onhan noita edullisempiakin jotka todennäköisesti kestävät yhtä hyvin, itse ollut ainakin tyytyväinen noihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.