Retken suunnittelu

Suomen erämaisin paikka?

Vaeltajan on mielenkiintoista miettiä mikä maastonkohta Suomessa on vaikein päästä, tai mikä on etäisin teistä ja ihmisasutuksesta. Missä kohdassa saattaisi olla kaikista pienin mahdollisuus törmätä toiseen ihmiseen?

Koska Suomessa ei ole vuoria, ja tietääkseni kaikkien kiipeilykallioiden päälle pääsee tietääkseni kävellen, on todennäköisesti hankalin saavutettava tunturi sellainen, johon pääsee kävelemällä. Yleisesti hankalimpana on pidetty Haltin lähellä olevaa Kovddoskaisia, joka kohoaa jylhänä Urtashotelli-autiotuvan yläpuolella. Kovdosskaisin laki on kattilamainen, ja pudotus on jyrkkä kaikkialta muualta kuin kaakkoisreunalta, jota pitkin laelle pääsee kulkemaan.

Karttalinkki

Tässä hieman Kovddoskaisista: http://relaa.com/keskustelut/retki/28354

Lisää Kovddosta kieli-poskella -asenteella. Tätä vaellusreittiä voin muuten suositella mikäli haluaa nähdä Haltin alueen nähtävyyksiä! http://www.another-media.net/koppelo/vaellus09/kovddo.html

Näkymä Kovddoskaisilta Urtaspahdalle. Kuva: Ari Murto, Creative Commons BY 3.0

Hankalin saavutettava kohta saattaisi olla myös joku suosaari. Toisaalta suosaarille on helppo hiihtää talvella. Kesällä nämä ovat varmasti sangen hankalapääsyisiä paikkoja!

Entä mikä paikka Manner-Suomessa on kauimpana tiestä? Arvioisin, että se löytyy joko Käsivarren, Lemmenjoen, Kaldoaivin tai Vätsärin erämaasta. Tarkemmin tutkittuna arvio Käsivarresta osuu oikeaan, sillä Suomen Luonto on selvittänyt paikan vuonna 2016. Kyseessä on Várdoaivi-tunturin pohjoisrinne Käsivarressa Norjan rajalla.

Suomen Luonnon kuvailu “Suomen erämaisimmasta paikasta” ei ehkä osu ihan oikeaan, sillä Raittijärven saamelaiskylään (joka on muuten Suomen syrjäisin ympärivuotisesti asuttu kylä) on vain 22 km matka. Lisäksi Taapmajärven autiotuvalle on vain 7 kilometrin matka ja lähin saunakin on vain 9 kilometrin päässä Porojärven varaustuvalla. Tästä pisteestä koilliseen Norjan rajan yli kuljettaessa pääsee vielä huomattavasti erämaisemmalle alueelle, sillä Bidjovaggen tie on kaukana ja liikenneruuhkia sillä ei pääse syntymään.

Koska vastaus ei täysin tyydyttänyt itseäni, halusin vielä tutkia omasta mielestäni erämaisimman paikan. Tämä paikka olisi sellainen, jossa teltan rikkoudutta olisi suurin “oh shit!” -vaikutus.

Lemmenjoen kansallispuiston Repojoen pohjoispuolinen alue on todella erämainen, sillä Repojoki estää jalan liikkujan pääsyn Lisman kylään. Esimerkiksi ei-niin-erämaisesti nimetystä Nautajoenniemestä lähimmälle tielle Ivalon-Matin suuntaan on noin 22 km matka, Lemmenjoen Kultasatamaan noin saman verran, ja lähimmälle tuvalle Vaskolompoloon (joka muuten on suosikkitupiani) on viidentoista kilometrin matka hankalaa kulkumaastoa. Postijoen tuvalle matka on linnuntietä lyhyempi, mutta käytännössä mahdoton valtavien suoalueiden vuoksi.Täällä saisi olla hyvin rauhassa!

Karttalinkki

Kaldoaivissa on myös väljää. Huoltamaton autiotupa Adolfin kammi Ylä-Pulmankijärven kohdalla on melko lailla erämaisimmassa kohdassa, sillä Utsjoen tielle Kenestuvan kohdalle on noin neljänkymmenen kilometrin matka. Kävelimme tämän, ja hyvästä polusta huolimatta se oli pitkä päivä. Nuorgamiin on myös saman pituinen matka ja Sevettijärvelle tai Näätämöön on Näätämöjoesta johtuen vielä pitempi kulku. Tunnelma Adolfin kammilla on erämainen, ja tuvan kamiina on huono ja puuta maastossa ei juuri ole. Muita tupia alueella ei ole. Kaiken kaikkiaan erinomainen retkikohde!

Kaldoaivin maastoa

Karttalinkki

Sitten on tietenkin Vätsäri. Maaston ja suunnistuksen hankaluudesta johtuen Vätsäristä olisi todennäköisesti pisin matka sivilisaatioon, mikäli menettäisi varusteensa. Suurten vuonojen välistä esimerkiksi Vironniemestä on 20 km matka Suolistaipaleen autiotuvalle ja jalkaisin käytännössä kahden päivän matka tien varteen. Vätsärin itäosat ovat myös erämaisia, mutta Norjan puolella on autiotupia ja autiotiekin lähempänä kuin Suomessa. Tänne tuhansien järvien ja miljoonien kivien maahan on helppo hävitä.

Vätsärin maisemaa

 

Karttalinkki

Mikäli haluaa leikkiä tutkimusmatkailijaa, niin Vätsäristä löytyy varmasti paikkoja joissa kukaan ei ole koskaan käynyt.

Mikä voisi olla sitten vaarallisin maastonkohta Suomessa? Jos Vaasankatua tai Itäväylän ja Kehä ykkösen risteystä ei lasketa, niin luonnollisesti vaikeat kosket ovat vaarallisimmasta päästä. Voi esimerkiksi yrittää laskea Jyrävän. Maan päältä vaarallisista paikoista voisi mainita esimerkiksi huonosti varmistettavat headpoint -kiipeilyreitit. Esimerkiksi Kustavin Hopiavuoren “Exit Morbidus” aiheutti epäuskoisen reaktion sen ensimmäistä kertaa nähdessäni. Reittikuvaus “Älä edes ajattele putoavasi” kuvaa sitä varsin hyvin.

Tasamaalla melko vaarallisina pitäisin pahimpia puutiaispusikoita esimerkiksi Seilin saarella. Lumivyöryjä on myös Suomessa, ja joihinkin kuruihin tai rinteisiin meneminen esimerkiksi Pallaksen ja Ylläksen alueella ei täydessä lumilastissa ole hyvä idea.

Olisi mielenkiintoista kuulla myös lukijoilta mikä paikka on jäänyt mieleen erityisen erämaisena, tai missä näkisi olevan Suomen kauimpana sivilisaatiosta olevan kohteen!

5 thoughts on “Suomen erämaisin paikka?

 1. Tuo Repojoen seutu on kyllä jäänyt mieleen.
  Tehtiin kerran reissu Hetasta Saariselälle, packraftin kanssa. Vuontisjärveltä Repojoen ylittävälle sillalle ei nähty ketään, muutamaa saappaanjälkeä lukuun ottamatta. Tuossa reissussa myös elektroniikka petti, ja Repojoen sillan lähitaloista piti pummia sähköä, jotta sai kotiin laitettua viestiä. Kyllä se laitteettomuus myös lisäsi erämaakokemusta, usko.

  Mua kiinnostaa reittisuunnittelussa pitkälti tämä erämaisuuden maksimointi mielekkäästi. Siis siten, että mahdollisimman pitkään saisi olla tiettä tai kylittä, mutta ilman että rupeaa tekemään kummallisia kierroksia.

  Karttasovelluksessa pyörii tällä hetkellä Utsjoki – Kilpisjärvi Ruijan halki – luonnostelma, ja Hetta-Lemmenjoki luonnos, jossa hieman oikoisi Norjan puolelta.

  Tää oli kiinnostava postaus!

 2. Hahahaa…tuolta Repojoen suunnilta olen haaveillut, että myisipä Metsähallitus erämaamökkitontin kun olen pähkäillyt että se olisi riittävän syrjässä ihmisistä.

  1. Mielenkiintoinen, ja aika paljon rakennuksia Lemmenjoen KP:ssäkin näyttää olevan vaikkei sitä heti tajua. Vaskolompolon tupa taitaa olla lähin rakennus tuohonkin pisteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.