Varusteet

Kotimainen kevytkota – Northern Lite Saana Ecolite arvostelu

Teksti on pääpiirteissään julkaistu alunperin Retki-lehdessä 6/2022. Tilaa Retki-lehti täältä.

Disclaimer: Sain teltan prototyypin testiä varten. Linkit telttakiiloihin ovat omaan kauppaani.

Suomalaisen Northern Liten Saana Ecolite on herättänyt huomiota retkeilypiireissä alkuvuoden aikana. Teltan valmistuksessa on lähdetty tinkimättömistä periaatteista kotimaisuuden, ympäristöystävällisyyden ja toimivuuden osalta. Pääsin esitestaamaan telttauutuutta.

Keskustelin Northern Liten perustaja Juuso Vermasheinän kanssa, joka kertoi, että Saana-teltta sai alkunsa halusta löytää kevyt ja tilava teltta: ”Halusimme teltan, jossa pidemmälläkään ei osu pää ja jalat kattoon, ja johon mahtuu leveän malliset makuualustat vierekkäin. Teltasta lähdettiin myös tekemään käytännönläheisesti ja kestävästi kevyttä. Mukana on toki kulkenut myös ajatus ympäristövastuullisuudesta ja tähän haluttiin puuttua kotimaisella tuotannolla ja mahdollisimman vastuullisella materiaalinkäytöllä.”

Kotimaisuuden asteesta ei ole tingitty. On harvinaista, että uusia telttamalleja valmistetaan Suomessa. Ompelutyö on tehty suomalaisessa ompelimossa, ja jopa maakiilat ovat kotimaisia. Kotimainen laatu myös näkyy, ja ompeleet ovat varsin siistejä eikä käsin ommeltuja katesaumoja tarvitse tiivistää silikoniliimalla vedenpitäviksi.

Teltan valmistuksessa on pyritty aitoon ympäristöystävällisyyteen. Northen Liten pitkän tähtäimen pyrkimyksenä on päästä eroon muovista retkeilytarvikkeissa. Vermasheinä sanoo, että väliaskeleena teltassa käytetään kierrätettyä muovia: ”Maailmassa on kovin vähän kaupallisia telttoja, joissa olisi hyödynnetty kierrätysmuovimateriaaleja, saati sitten kokonaan muovittomia materiaaleja. Alkuvaiheessa Saana Ecolite -mallin kankaista suuri osa on muovipulloista kierrätettyä polyesteriä. Muut muovikomponentit olemme pyrkineet minimoimaan tai korvaamaan kotimaassa tuotetuilla osilla niissä paikoissa kuin se on mahdollista.” Käytännössä materiaali on 20 D silpolya, mikä on mielestäni varsin hyvä vaihtoehto telttamateriaaliksi, ja esimerkiksi samaa tavaraa josta valmistin oman tarppini.

Northern Lite Saanan muoto on mielenkiintoinen yhdistelmä hyvin perinteistä kotaa ja modernia pyramiditarppia. Se on rakenteeltaan kevytretkeilijöiden suosituksi tekemä tarppiteltta, eli yksikerrosteltta, jossa on kiinteä hyttysverkko suojaamassa itikoilta.

Saanan 180 cm korkeus on ehkä suurin suunnittelufilosofinen ratkaisu, joka erottaa teltan monista pyramiditarpeista. Teltalle onkin myönnetty EU:n mallisuoja. Telttaa on ollut suunnittelemassa myös kevytretkeilypiireissä tunnettu pitkän matkan vaeltaja Teemu Hartikainen, joka kertoo teltan korkean profiilin olevan tarkasti harkittu: ”Korkeampi profiili on hyödyllinen monelta kantilta. Jos katsotaan vuosituhansien saatossa kehittynyttä kotamallia, on sille syynsä, miksi muoto on edelleen käytössä. Korkeampi tyyli mahdollistaa enemmän tilaa pää- ja jalkopäätyyn. Saanaan mahtuu mukavasti jopa kaksimetrinen kulkija paksulla retkipatjalla, eivätkä seinät kosketa makuupussia. Tuuli puhaltaa terävämmän kärjen ympäri, ei teltan yli.”

Testissä profiili toimii hyvin, ja jyrkät seinät pitävät kankaan loitolla nukkujasta. Teltan kotamaisesta korkeudesta on iloa myös kun sisällä vaihdetaan esimerkiksi vaatteita. Korkeudesta on myös hyötyä kosteissa oloissa, jolloin telttakankaan sisäpinnalle tiivistynyt kosteus kastelee helposti selän matalammasta teltasta ulos kuljettaessa. Saana-teltasta ulos astuminen on huonoselkäisellekin helppoa, ja lyhyempi voi jopa seistä teltassa. Pyramiditarpin seinien jyrkkyys on aina tasapainoilua, jossa tasapainoillaan tilavuuden ja seinien kosteuden sekä tuulenkestäyyden välillä. Siitä kannattaa lukea lisää toisessa kirjoituksessa.

Saanan keskisalkona voidaan käyttää kahta remmeillä kiinnitettyä vaellussauvaa, joka on varmasti se yleisin valinta. Myös keskisalko on saatavilla erikseen, jos sauvoja ei halua käyttää. Kiiloja tarvitaan 6 kpl teltan ulkoreunalla. Erikseen on saatavilla myös Northern Liten oma kiilasetti telttaan. Nortern Liten itse valmistamat kiilat ovat testissä erinomaisen hyvin pitäviä, ja ne ovat ehkä pomminvarmimmat kolmen vuodenajan kiilat joita olen käyttänyt. Ne ovat kuitenkin kovin painavia, ja itse valitsisin tähän Y-kiiloja ulkoreunalle ja titaanipiikkejä sivusaumojen lisänaruihin.

Materiaaliksi valittu 20 denierin silikonikyllästetty polyester eli silpoly on hyvä kangasvalinta tällaiseen telttaan. Vetoketjut ovat laadukkaita YKK:n vetoketjuja. Sivusaumat on varustettu kiinnityspisteillä, joihin saa myrskynaruilla lisätukea koviin tuuliin. Tuotantoversioon on vielä tulossa viilauksia narunkiristimien osalta, ja niidenkin valmistusta Suomessa selvitetään.

Teltta on myös kahden hengen majoitteeksi melko kevyt, 1,2 kg. Kaksi henkeä myös elelee teltassa sulassa sovussa, sillä molemmille on kunnolla tilaa sekä omat ovet ja absidit. Sisäteltan mitat ovat 135  x 230 cm Sisälle mahtuvat leveät makuualustat.

Saana Ecoliten rinnalla on saatavilla myös edullisempi malli Saana Basic, jonka kangas on hieman Ecolitea painavampaa. Valitsisin itse kuitenkin ehdottomasti Ecoliten reilusti paremman kankaan vuoksi.

Tagged , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.