Varusteet

X-Mid 2P: kahden hengen kevyt teltta

Dan Durstonin suunnittelema ja Drop.comin valmistama X-Mid 2P on läheistä sukua aiemmin arvostelemalleni X-Mid 1P:lle. Sen päähoukutuksena ovat samat kuin yhden hengen teltassa: harvinaisen hyvin suunniteltu ja yksityiskohtiin paljon huomiota kiinnittävä kevyt teltta harvinaisen hyvään hintaan.

Käytimme X-Midiä vaelluksella Raja-Joosepista Vongoivanräystäälle. Alla on pieni video, josta näkee hyvin miltä teltta näyttää. Teltassa on molemmilla puolilla vetoketjut, joten kaverin kanssa on helppo asioida teltassa omilta puoliltaan. Teltta yllätti myös isoudellaan. Nukkumaan mahtuisi hieman pitempikin kaveri (olen itse 180 cm), etenkin kun sisäteltta suojaa kosketukselta ulkoteltan seinään.

Asymmetrisestä muodosta johtuen teltassa olisi luonnollista nukkua päät eri puolilla telttaa, mutta käytännössä usein maan kaltevuus sanelee sen, että molempien pitää nukkua pää samalla puolella. Vaikka toisella on tällöin hyttysverkko hieman lähempänä kasvoja, ei tämä erityisesti häiritse, sillä etäisyyttä on kuitenkin hyvin.

Teltan kiinnitys onnistuu neljällä kiilalla, mikä on melko vähän. Näiden lisäksi mukana on yhdet lisäkiilat pitkälle sivulle tuomaan lisätukea ja lisäämään ryhtiä oven ollessa auki. Näiden lisäksi viimeiset kaksi kiilaa on tarkoitettu lakipisteiden eli sauvankohtien kiinnittämiseen maahan, jolloin harja kiristyy hieman ja sauvat saavat yhden tukipisteen.

Mukana tulevat kiilat ovat titaanipiikkejä, ja saattaisin korvata osan niistä järeämmillä y-kiiloilla tai putkimallisilla kiiloilla. Neljä kiinnityspistettä on nimittäin melko vähän, ja mikäli tuulipainetta teltan seinille aletaan lisäämään, uskon että kiilojen irtoaminen tapahtuu huomattavasti ennen kuin kankaalle tai saumoille tapahtuu mitään. Meillä oli mukana tälläkin reissulla kaksi Groundhog-kiilaa, mutta toisaalta leiripaikkojen maaperä oli tällä kertaa erinomaisen napakkaa myös piikeille.

Teltan pystytys on teoriassa helppoa: kiilat laitetaan neljään kulmaan ja sauvat pystytetään. Kankaan saaminen kisakireäksi vaatii kuitenkin hieman tarkkuutta siitä, että laidat ovat täsmälleen neliön muotoiset, sauvat sopivan pitkät ja narut kiristetty sopivasti. Venymätön silpoly-kangas ei anna armoa pystyttäjälle, vaikka se muuten hyvä ratkaisu onkin.

Teltan paino 1100 g on varsin kohtuullinen. Jaettuna kahdelle painoksi tulee 550 g, joka on hyvin toimivasta (kaksi vetoketjua ja absidia), tilavasta, kestävästä ja edullisesta teltasta varsin hyvin. Pakkauskoko on myös pieni, ja myös tämän kohdalla jouduin kysymään onko pakkauspussissa mukana myös sisäteltta. Kevyiden kahden hengen telttojen osalta kilpailijoina X-Midille ovat mm. Tarptent Stratospire 2 / Stratospire Li, Zpacks Duplex ja Lanshan 2 Pro.

Kaiken kaikkiaan X-Mid 2P on erinomainen valinta, jonka ongelmat ovat samat kuin muissakin Dropin varusteissa: saatavuus, toimitusaika ja tullimaksut. Jos siis päätät hankkia teltan, niin varaudu odottamaan hyvä tovi.

6 thoughts on “X-Mid 2P: kahden hengen kevyt teltta

  1. Huippua, kiitos tästä! Oletko testannut käytännössä pelkän sisäteltan käyttämistä? Siinä oli jotain extranarujuttua vissiin

  2. Jotain äänen normalisointia ois hyvä saada videoihin! Alussa tosi hiljaista ja keskivaiheilla pää räjähti kun mikki suhasi suun vierestä

    1. Paljon piti pulittaa x-mid 2 mallista? Itsellään jäänyt tästä pinttymä päähän, että tuo teltta on saatava. Durstonilla näyttää olevan nykyään omat sivut ja kysäsin sieltä teltan saatavuudesta. Johon he vastasivat, että kesäkuun alkuun tulee myyntiin lisää. Mielenkiintoista nähdä pystyykö hinta samana kuin dropin sivustolta ostettuna

      1. Tuo oli kaverin teltta jonka kanssa oltiin retkellä, en siis itse omista tuota. Hinta varmaan suurin piirtein sama kuin nykyään noissa, tullit ja verot sitten päälle. Huonoin puolihan noissa X-mideissä on tuo saatavuus, välillä aika pitkiä taukoja saatavuudessa.

  3. Mitäs reittiä te kävelitte Raja-Joosepista, oliko paluureitti sinne myös?

    1. Ylemmän Kiertämäjärven kohdilta joen yli, sieltä Muorrakkavaaran ja Pirunportin kautta Sokostille, sieltä Vongoivanräystäälle, ja takaisinpäin Anterinmukan ja itärajan kautta. Hieman mutkitteleva reitti, mutta niin ne rengasreitit yleensä on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.