Varusteet

Parhaat alushousut vaellukselle

Hyvät ja hankaamattomat alushousut ovat tärkeä asia. Ne ovat aika h*lvetin tärkeä asia silloin, kun vaelletaan pitkiä päivämatkoja, viikosta toiseen. Olen siirtynyt Saxxin alushousujen käyttöön vaelluksilla ja pitkillä juoksulenkeillä, enkä ole ihan heti vaihtamassa takaisin. Olen kokeillut vaelluksilla mm. seuraavan merkkisiä muita alushousuja:

 • Icebreaker
 • Supernatural
 • Odlo
 • Uniqlo Airism

Saxx on mielestäni näistä reilusti paras. Syinä ovat muotoilu, kestävyys, lahkeenpituus, nopea kuivuminen ja Saxxin patentoitu BallPark Pouch, joka tarkoittaa kahta siivekettä nivusien kohdalla. Nämä vähentävät hiertymistä nivusissa mielestäni ihan oikeasti, eivätkä ole pelkkä markkinointikikka. Ehkä vielä tärkeämpänä tekijänä vaellusmukavuuden kannalta on muotoilu. Saxxit on muotoiltu erittäin hyvin, eivätkä ne rullaudu ylöspäin.

Tärkeänä tekijänä on myös riittävä lahkeenpituus ja lahkeiden hyvä muotoilu. Perusmallien lahkeet ovat hieman pidemmät kuin monissa muissa alushousuissa, mikä vähentää hiertymiä sisäreisissä. Lisäksi joistakin malleista on saatavilla Long Leg -versioita, joissa on vielä hieman pidemmät lahkeet. Saumat ovat tasaiset ja hiertämättömät.

Saxx on saanut aika vahvan aseman vaeltajien ykkösvaihtoehtona viime vuosina. Vaeltajakuuluisuus Andrew Skurka vannoo Saxxien nimeen. Redditin Ultralight-palstan lukuisissa alushousukeskusteluissa Saxx on ykkössuosituksena lähes aina, eikä syyttä. Lisäksi Internetin arvostetuimman matkailualushousuasiantuntijan (kunniakas titteli!) Snarky Nomadin vertailussa Saxxit ovat kärjessä.

Olen kokeillut kolmea Saxxin mallia:

 • Kinetic
 • Quest 2.0 long leg
 • Blacksheep

Kinetic

Kinetic on Saxxin ykkösmalli urheiluun, ja mielestäni myös vaellukseen. Kineticien materiaali on 90% nylonia ja 10% spandexia. Materiaali on tavallaan verkkomaista, mutta hyvällä tavalla – ne eivät hierrä, ihokarvat eivät mene verkon väliin ja läpi ei näy. Kineticit istuvat todella hyvin, kuivuvat nopeasti ja ovat hajunestokäsiteltyjä.

Koska Saxxit ovat perusalushousuihin verrattuna hintavampia, on ehkä houkutuksena pantata niitä tärkeimpiin retkiin. Olen kuitenkin huomannut, että Kineticit ovat todella kestävät, eivätkä juuri kulu vaikka niitä käyttäisi peruslenkkeilyssä enemmänkin. Tämä on todennäköisesti suuren nylonpitoisuuden ansiota. Myös Skurka kommentoi yllä olevassa arviossaan hyvää kestävyyttä, ja mielestäni Kineticit ovatkin hyvä vaihtoehto jos haluaa ostaa vain muutamat urheilualushousut. Käytin Kineticejä mm. viimeisellä vaelluksellani UKK-puiston itäosissa.

Quest 2.0 long leg

Quest 2.0 on Saxxin reissukäyttöön suunnittelema malli. Se on Kineticiin verrattuna hieman väljempi, mutta edelleen istuva ja ihonmyötäinen. Niiden materiaali on 77% nylonia, 14% spandexia ja 9% polyesteria. Long leg -mallissa on pidemmät lahkeet, mutta mielestäni myös Saxxin perusmallien lahkeet ovat riittävän pitkiä ehkäisemään reisien hiertymistä. Käytin itse Quest 2.0:aa Peak Leninin huiputuspäivänä ja juoksuvaelluksella Käsivarren erämaassa. Ne toimivat molemmissa erittäin hyvin. Valinta seuraavalle vaellukselle tulee olemaan näiden ja Kineticien välillä, ja molemmat ovat mielestäni erinomaisia vaihtoehtoja ja melko lähellä toisiaan.

Blacksheep

Blacksheepit ovat Saxxin merinoalushousut. Niiden materiaali on 95% merinoa ja 5% spandexia. Oma kokemukseni näin korkeasta merinopitoisuudesta ei ole ollut mairitteleva, vaan yleensä puhtaasta merinosta tehdyt alushousut venyvät ja roikkuvat. Saxxien muotoilu kuitenkin on yllättävän tukeva myös näissä. Erehdyin jopa kerran luulemaan niitä samanvärisiksi Kineticeiksi, ja huomasin asian vasta polkujuoksulenkin jälkeen. Blacksheepit voisivat olla paras vaihtoehto, kun tarvitaan merinon huippuluokan hajunestokykyä. Nylonin kestoon merino ei tule yltämään, mutta ovat ne tietenkin luksusmukavat jalassa.

Jos ei ole vielä kokeillut Saxxia, kannattaa ehdottomasti napata itselleen yhdet. Ominaisuudet ja kestävyys ovat niin hyvät, että hieman kalliimmalle hinnalle saa hyvin vastinetta. Etenkin vaelluksessa hiertymistä ehkäisevät vaatteet, kuten kengät, sukat ja alushousut ovat niin tärkeät, että niin kannattaa satsata muutama euro enemmän. Saxxia myy Suomessa mm. Anderwear.fi.

Disclaimer: Ostin Quest 2.0 -alushousut omalla rahalla, ja sain Kinetic ja Black Sheep -alushousut Anderwear.fi:ltä. Ei vaikuta arvosteluun.

3 thoughts on “Parhaat alushousut vaellukselle

 1. Itse luovuin pari reissua sitten alushousujen käytöstä vaeltaessa, enkä oikein ole keksinyt mitään syytä palata niihin. Yksi kangaskerros vähemmän, alakerta muhii vähemmän, ainakin näin olen kokenut. Vetskarilla voi myös säätää tuuletusta kairassa, kun kukaan ei ole katsomassa.
  Ehkä tämä vaihtelee anatomioittain, mutta suosittelen kokeilemaan.
  Noita Saxxeja oon miettinyt ihan arkikäyttöön, kiba kuulla että niitä saa Suomesta.

  1. Se oli heinäkuun helteinen päivä Ruijassa vuonna 2010 kun hiki aiheutti nivuksiin ikävän hiertymän. Hoisin sitä pesemällä ja Bebanthenilla ja ilmakylvyllä. Mikä tarkoitti kalsareiden pois jättämistä. Vaiva parani nopeasti. Sitten päätin kokeilla, miten kalsariton elämä sujuisi muutenkin. Hyvin on sujunut. Jätin myös aluspaidan pois, eli vaellan pelkissä housuissa (Patagonia GII) ja takissa (Haglöfs Boa), jotka ovat niin mukavia, että niitä voi pitää paljaalla iholla. Jos tuulee kylmästi tai sataa, niiden päälle ohut kuori. Repussa on pitkät kalsarit ja paita (Patagonia Capilene 2), jotka ovat leiri/yövaatteena. Jos on todella kylmä keli kävellessä, laitan ne alimmaksi kerrokseksi. Alusvaatteeton tyyli on leiriin saavuttaessa kätevä: takki ja housut pois ja puroon pesulle. Sitten repusta kuivat puhtaat pitkikset päälle. Pinttynyt hiki ryydyttää kovemmankin tyypin. Kokovartalopesun jälkeen mies/nainen on kuin uudesti syntynyt. Kannattaa kokeilla!

 2. Noita jenkkivaeltajien hehkuttamia housuja olen etsinyt ennenkin, exOfficiot olivat joskus kovassa huudossa mutta niitä oli hankala löytää. Saxxien maahantuojastakaan en tiennyt ennen tätä artikkelia, nice! Pitää testata ehdottomasti.

  Jos nostaisi kotimaista vaihtoehtoa, niin The Other danish guy:lla on Adventurer Boxer -malli, joka on osoittautunut erinomaiseksi. Kaksi tärkeintä juttua on kunnossa, eli niin pitkä lahje että se yltää rullautumatta reisilihaksen kapenevalle osalle, ja napakka muttei liian napakka istuvuus. Lahkeen mitassa ei niinkään itsellä ole kyse siitä, että reisi tarvitsisi hankaussuojaa niin pitkältä matkaa, vaan siitä että lyhyempi lahje lähtee rullautumaan.

  Äskeisellä UKK:n hellevaelluksella positiivinen ero vaihtokalsareina olleisiin Underarmorin (9 tuuman lahkeella oleviin) perus-boksereihin oli melko iso hengittävyyden ja nihkeyden tunteen puolesta. UA:tkaan eivät huonot ole, mutta kuuma keli tuo erot esiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.