Varusteet

Kymmenen varustevinkkiä aloittelevalle vaeltajalle

1. Älä osta liian ohutta makuupussia. Tämä on tyypillisin ja yleisin aloittelevan vaeltajan virhe, ja olen itsekin siihen sortunut. Investoi heti alussa riittävän lämpimään untuvamakuupussiin. Sopiva comfort-arvo miehelle on on nollan ja -2 asteen välissä, limit -6 ja -8 välissä. Niin sanotuille kesäpusseille on Suomessa harvoin käyttöä.

2. Valitse heti kättelyssä kevyt mutta tilava rinkka. Rinkan valinnassa voi säästää hirveästi painoa, ja samalla rahaa. Kevyet rinkat eivät ole painavampia huonompia. Tsekkaa esim. Bonfus, Granite Gear, Atompacks, Gossamer Gear, Seek Outside, Ultralight Adventure Equipment ja Hyperlite Mountain Gear kevyistä mutta hyvistä rinkoista. Lisää tietoa siitä, mitä kevyen rinkan valinnassa kannattaa ottaa huomioon, löytyy tästä kevyt rinkka -artikkelista.

3. Älä osta trangiaa. Osta mielummin kaasukeitin (vaikka MSR Pocket Rocket 2) ja kattila. Se on pitkässä juoksussa kätevämpi ja kevyempi.

4. Älä panosta isoa summaa vaelluskenkiin ennen kuin olet kokeillut vaellusta polkujuoksukengissä. On mahdollista, että kalliit vaelluskengät jäävät vähälle käytölle jos siirrytkin myöhemmin lenkkareihin.

5. Et tarvitse erityisiä juomapulloja vaellukseen. Säästä rahat vaikka parempilaatuiseen makuupussiin. Tavallinen virvoitusjuomapullo toimii loistavasti.

6. Osta teltaksi kahden hengen kevyt teltta. Kahden hengen kevyt teltta on melko monikäyttöinen, ja menee mukavasti vielä soolovaelluksellakin. Vaellussauvojen varaan pystytettävät teltat ovat nykyään suosituimpia kokeneiden retkeilijöiden keskuudessa. Vinkkejä teltan valintaan täällä ja täällä.

7. Harkitse tarkoin ennen kuin sijoitat kalliiseen kuoritakkiin (ja älä kulje se päällä). Kuoritakkeihin voi käyttää hämmentävän paljon rahaa, eikä hinta vastaa erityisesti laatua, vaan turhia lisäominaisuuksia ja painoa. Valitse järkihintainen ja kevyt takki, sillä se on suurimman osan vaelluksesta repussasi (ellet halua hikoilla tolkuttomasti koko vaelluksen ajan).

8. Testaa jo kotoa löytyviä housuja ja takkeja. Monilta löytyy kotoa softshell-housut ja tuulitakki. Nämä ovat sangen erinomainen vaatekerta vaellukseen. Etenkin taskuja pursuava “vaellustakki” on usein liian kuuma pidettäväksi päällä vaelluksen aikana, ja päätyy painolastiksi rinkkaan. Edulliset softshell-housut peittoavat kalliimmat puuvillapolyesterhousut helposti.

9. Valitse ohuet villasekoitesukat. Älä osta liian paksua sukkaa, sillä käveltäessä jalat pysyvät kyllä lämpimänä ja paksusta sukasta tulee märkä turvonnut sieni. Ohut villasekoitesukka sopivasti istuvaan kenkään riittää kyllä.

10. Vähennä vaihtovaatteiden määrää. Itse asiassa vaihtovaatteita ei vaelluksella juuri tarvita. Se on eräretki, ei hotellimatka. Vaihtovaatteet lisäävät rinkan painoa helposti paljon. Opettele pärjäämään yhdellä vaellusvaatekerralla, sadekerroksella, untuvatakilla ja kuivalla nukkumakerrastolla ja -sukilla.

Tagged

6 thoughts on “Kymmenen varustevinkkiä aloittelevalle vaeltajalle

 1. Erinomaiset vinkit. Ensi alkuun kiitokset hienosta työstä retkeilyn eteen.

  Pohdintaa makuupussin osalta. Lämpimänä pysyminen on varmasti yksilöllistä ja turvallisuudella ei kannata kikkailla. Silti herättäisin ajatusta etteikö esim. Limit -1 (comfort +6) pussilla pärjäisi iloisesti kolmella vuoden ajalla. Oleellista on:
  – tarkastaa sääennusteet
  – pöyhiä pussi hyvin ennen nukkumaan menoa
  – syödä proteiinipitoinen ruoka
  – hommata hyvä alusta tai kombo 😉
  – varustautua hyvällä taukotakilla ja jopa untuvahousuilla (tauko, nukkumis ja leirikäyttöön).

  Yhdelle toimiva konsepti ei takaa, että toimii kaiklle. Näillä tempuilla (kaikki vaatteet) käytössä nukun jopa kuumasti -4 keleissä (testattu). Alustaan liittyen olen leikannut persuusalustan reilun kokoiseksi (neljä palaa) haitarimallisesta solumuova. Sen sujautan torson alle patjan päälle tai alle lisäeristeeksi.

  Kikkaillen voisi vielä keittää vettä juomapulloon, jossa avattava eristekuori. Lisäksi en vain usko että valtaosa retkeilijöistä harrastaa talvisaikaan yöpymistä muutenkaan.

  Sanottakoon toki ettei painonsäästö taida olla merkittävä näillä toimilla. Itse tykkään leirissä pyöriessä pitää untuvahousuja päällä – eli ne ovat aina mukana joka tapauksessa (<190g).

 2. Hyvä kirjoitus! Näillä pääsee hyvin alkuun harrastuksessa.

  Miten Ossi näet peiton (quilt) vertautuvan makuupussille antamaasi suositukseen 0…-2 comf. ja limit -6…-8 ja kannattaako aloittelijan edes harkita peittoa vai pitäytyä aluksi makuupussissa?

  1. Hieman myöhässä vastaus, mutta kyllä aloittelijallekin peitto on ihan hyvä valinta. Valitsisin peiton, jossa on 350-450 g untuvaa, itselläni on tuo 450 g. Kevytuntuvahousut tuovat oman kokemuksen perusteella retkipeitton kanssa vielä paljon painonsa edestä lisälämpöä etenkin kyljellään nukkujalle. Makuupussikaan ei ole lainkaan huono vaihtoehto, ja kevyet makuupussit kuten Cumuluksen X-Lite kilpailevat varsin tasaväkisesti retkipeittojen kanssa painon osalta.

 3. Jep kävin tänä kesänä jonkerin luononsuojelualueella ja sen lähellä olevalla toisella alueella. Mukana oli se Tokmannin kevein kesämakuupussi koska kevyt kantaa. Ongelma ei kuitenkaan ollut sinällään pussissa vaikka se vähän on sellanen kittana. Ongelma oli että oli ihan pakko kekeilla nukkua siten että pingottaa sadeviitan katoksi ja nukkuu laavun ulkopuolella jotta saa vähän oppia. Mutta tietyistä syistä halusin kattoa vielä että jalkopäähän päin maa viettää alas. No sekin ongelmaperiaate oli tiedossa mitä siitä seuraa. Ainut asia mikä oli selkee eli alustan nukkumamukavuus oli tietysti huippua koska pehmeää mätästä alla eli ei tarvii kahta alustaa ja riittää ohut eikä tarvita ilmapatjaa. Sade yllätti juuri kun aloin laittamaan patjoja sinne alle. Eli käytännössä vähän kastu sieltä täälä vaikkei täysin märäksi. Homma näytti hyvältä kunnes pinkasin alle ja aloin vetelmään makuupussia päälle yms. Mutta alustan liepeet jäikin kaarevan sadeviitan ulkopuolelle sen verran että sivusta satoi alustan päälle joten elkoi sukat tuntu kohta märältä. Aikani venkuloin ja koitin vääntäytyä ja estää sateen pahemmin kastelemasta mutta totesin että perimäinen ongelma on jo tiedossa joten testi on hylätty. Eikun sitten siihen laavulle nukkumaan. Vaatteet oli pakaran ja jalkojen kohdalta märät ja makuupussia samoista kohti. Antopa olla eikun maaten. Noh voitte arvata jo että puinen lavetti ei oikein natsannut joten meni siinä heti muutama tunti venkoillessa ja vähän vaatteet märkänä ja aamuyöstä tai kahdentoista jälkeen sitten pinkasin ylös ja arvelin että täytyy laittaa vaihtovaatetta jottei kosteus tunnu. Alko sitten vasta sellanen hytinä ja ilma tuntu jotta melkein pakkasella ja sumusta päätellen se varmaan olikin lähellä nollaa tai ainakin alle 5 astetta arvelisin koska makuupusissa märkänä ei palellut. Kirosin.
  Pistin merinovilla kalsarit ja vetasin sitten pikkumärät puuvillahousut päälle ja sitten puserot yms. ja parit kyykyt päälle ja parinkymmenne metrin juoksu ja takasin märkään pussiin. Loppuajasta oli lämmin eikä vilua ollut, eikä märkyys tuntunut. Mutta unta ei saanut ja se johtui juuri puulavetista. Jos makuupussi ei olisi kastunut ja mukana olisi ollut teltta joka olisi sitten painanut 1.6kg ja sen päälle 500g painava kevytpeite niin tilanne olisi ollut toinen. Ja makuupusissa olisi tarennut todella hyvin.
  Itselläni on 1500g painava untuvapussi joka ostettu motonetista parisen vuotta sitten. Vähän kiikun kaakun minkä ottaa aina mukaan. Enemmän ratkaisee tila tai paino kuin lämmittävyys kesällä ja jopa syksyllä. Kun katsoin retkivarustuslistaa niin 2019 elokuussa 17.8 nukuin samassa Tokamannin ohkasessa makuupussissa hiidenportissa laavulla lämpimästi mutta alustan takia ikävästi ja ylirasittuneena. Alla oli vain silkkivillahousut ja pusero. Ja koska tuskin tulen “koskaan” retkeilemään talvella ja yleensäkin yritän hallitusti kesäisin niin käynyt mielessä luopua jopa makuupussista kokonaan. Niiden kohdalla painoa on liki mahdoton enää vähentää vasinkin kun painon takia tuo 500g tuntuu joka kerta houkuttelevammalta. Tuo puoli kiloa pois repusta on todella houkuttelevaa.

  1. Pienen sadeviitan alla nukkuminen on haastavaa. Monet käyttävät tuossa maavaatteen sijaan hengittävää bivy-pussia, jolloin sivuttainen sade ei kasaudu maavaatteen päälle ja valu sitä pitkin nukkujaa kohti. Kun makuupussi on kastunut, on peli melko lailla menetetty.

   Makuupussista ei kannata luopua kokonaan, se on oikeastaan kriittisin vaellusvaruste. Hyvät kolmen vuodenajan makuupussit eivät paina mahdottomasti, joten kannattaa harkita makuupussin päivittämistä esimerkiksi Cumuluksen Panyam 450 tai X-lite 400 -pussiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.