Packrafting, Varusteet

Packrafting-varusteet: Nöyriä ajatuksiani (osa 2)

Ensimmäiseen osaan, jossa käsiteltiin lähinnä packraftin valintaa pääsee täältä

Reppulauttailussa tarvitaan usein melko paljon varusteita itse lautan lisäksi. Suurin paino tuleekin lautan sijaan muista varusteista, jotka ovat enemmän tai vähemmän pakollisia.

Merkittävin painolisä tulee usein kuivapuvusta. Kuivapuku on suomalaisissa olosuhteissa melko pakollinen varuste mikäli packraftilla melotaan koskissa. Packraftaajat uivat melko paljon, ja periaatteena onkin pukeutua uintia, ei lautassa oloa varten. Kylmä nopeasti virtaava vesi jäädyttää uimarin nopeasti. Useimmilla suomalaisilla erämaapackraftaajilla onkin lähes järjestäen kuivapuku päällä. Ultrakevyen lautan kanssa vesistöylityksiä tehdessä tai helppoja reittejä meloessa (varmuus siitä, ettei kaadu) voi tietenkin meloa myös sadevaatteissa. Kylmän veden aiheuttamat riskit kuitenkin tällöin lisääntyvät.

Kuivapuvuksi suosittelen yksinkertaista mallia, jossa on lateksimansetit ja sukat. Lateksi pitää veden varmemmin ulkopuolella kuin neopreenimansetit. Sukat ovat kuivapuvussa mielestäni aika tärkeät, sillä lautan pohjalla on usein vettä ja lisäksi rannalla kahlatessa kengät kastuvat. Jalat eivät liiku packraftissa kuten kävellessä, joten varpaat kylmettyvät helpommin. Kuivapuvun sukat pitävät sisällä olevat paksummat sukat melko kuivana ja lämpimänä. Vessassa käynnin helppous kannattaa huomioida kuivapuvun helpotusluukulla tai vyötärövetoketjulla. Ne ovat painonsa arvoisia.

Yleisimpiä kuivapukuvalintoja ovat Kokatat Hydrus ja Anfibion kevyet kuivapuvut. Myös Ursuitin kuivapukuja on packraftaajilla paljon, ja ne ovat laadukkaita, mutta ominaisuuksia ja sitä kautta painoa on packraftaajan makuun usein hieman turhan paljon. Itselleni ostin Palm Base -kuivapuvun, johon olen ollut sangen tyytyväinen. Se painaa noin kilon, on edullinen suhteessa moniin muihin pukuihin ja siinä on kaikki tarpeelliset ominaisuudet: lateksimansetit, sukat sekä juuri ja juuri vessassa käynnin mahdollistava vetoketju. Se pitää veden hyvin ulkopuolella; testattu on, varsin monta kertaa.

Kuva: Caj KoskinenToinen tärkeä varuste on melontaliivit. Suosittelen 70 N kelluttavia liivejä, joissa on reilun kokoinen etutasku. Taskuun saa naposteltavaa, kännykän, taittokuksan, paikkausvarusteita sekä sulkurenkaan ja pitkän nauhalenkin kaverin lautan hinaamiseksi. Astralin liivit ovat melko suosittuja, mutta myös NRS ja Kokatat tekevät hyviä liivejä. Itse käytän Astral Blue Jacketia, joka on hieman kallis ja painavakin liivi, mutta suojaava, turvallinen ja iso etutasku on loistava. Astral V-Eight on toinen kevyempi suosikki, mutta ei ihan yhtä suojaava selästä eikä siinä ole yhtä suuria taskuja. Käytin hieman aikaa myös Yak High Back 60 N -liiviä, joka oli muuten hyvä, mutta aloin arpomaan sen pienempää kelluttavuutta isommissa kuohuissa. Päädyin sitten  Blue Jacketiin, jonka alaosaan saan jemmaan myös mukavasti kevyen heittoköyden.

Kuva: Caj Koskinen

Pika-avattavalla hinausvyöllä varustetut ohjaajanliivit eivät ole ihan yhtä hyödyllisiä kuin kajakkimelojilla, sillä packraftin hinaaminen on kertaluokkaa kevyempää vettä haukanneeseen kajakkiin verrattuna. Hinausvyön tärkeimmät käyttöskenaariot packraftilla ovat live bait -pelastus ja tension diagonal –tekniikalla joen yli tapahtuva pelastus. Molemmat ovat riskialttiita tekniikoita, eikä niihin ryhdytä ihan ensimmäisenä vaihtoehtona. En silti kiellä, etteikö esimerkiksi pohjaan jalasta juuttuneen melojan irrottaminen näillä tekniikoilla olisi mahdollinen skenaario Suomessakin. Suosittelen koskipelastuskurssia tekniikoiden opiskeluun.

Puhallettavia liivejä en käyttäisi koskissa, mutta muualla riski voi olla vielä hyväksyttävä. Anfibio Buoy Boyt tuntuvat olevan tähän käyttöön suositut. Lentokoneen penkin alta löytyvillä EAM GA-12 -liiveillä ja polkupyöräkypärällä pystyy eläytymään alkuaikojen alaskalaisen reppulauttailun hasardeihin tunnelmiin.

Tärkeä varuste on myös mela. Hyvät melat on tehty hiilikuidusta, jolloin ne ovat jäykempiä ja responsiivisempia kuin lasikuiduista valmistetut. Suosittuja melamerkkejä tuntuvat olevan Werner, Kober, Aqua Bound ja TNP. Melalle hyvä pituus on n. 200-210 cm. Vaativissa koskissa 200-205 cm pitkän melan saa helpommin voimakkaaseen pystyvetoon, mutta olen ollut tyytyväinen myös omaan 210 cm pitkään Aqua Bound Manta Ray Carbon -melaan. Mela näytti olevan käytössä myös Børge Ouslandin ja Mike Hornin Pohjoisnavan ylityksellä (ilmastonmuutoksen takia Pohjoisnavalla tarvitaan packraftia vielä marraskuussa), joten ehkäpä se on luotettava. Jos mela on musta, kannattaa siihen teipata värikkäitä tarroja jotta sen löytää helpommin. Lisäksi kannattaa hommata melarukkaset. En voi olla kehumatta NRS Mamboja, ne pitävät sormet lämpimänä mahtavan hyvin, vaikka ovatkin repussa hieman painavat.

Kypärä on luonnollinen osa koskimelontavarustusta. Vaikka Sweetin Strutter -kypärä näyttää kuvissa parhailta, on se melko painava ja kova lippa on hankala rinkassa. Lisäksi se ei sovi kovin moneen päähän, itseni mukaan lukien. Käytän itse Prijon Kupa -kypärää, joka on kevyt mutta toimiva koskikypärä. Kannattaa joka tapauksessa valita vesiurheilukäyttöön tehty kevyehkö kypärä. On myös kiva, jos kypärä näyttää hyvältä.

Lisäksi hyviä varusteita ovat melontaveitsi ja heittoköysi. Melontaveistä käytetään kalaverkkoihin, lautan remmeihin tai heittoköyteen vaarallisesti sotkeuduttaessa. Melontaveitsenä suosituimpia ovat NRS Co-Pilot ja CRKT Bear Claw, joista molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja. Olen myös katsellut mielenkiinnolla MAC Coltellerien TS01 ja TS05 -veitsien sopivuutta melontaveitseksi. Heittoköytenä olen pitänyt mukana 6.5 mm paksuista 15m pitkää kelluvaa köyttä, jota pidän koko ajan liivien sisäkolossa. Jotkut pitävät 8 mm paksuista köyttä pienimpänä paksuutena joka ei vielä polta kättä nopeassa vauhdissa, mutta toisaalta houkutus näin isokokoisen köyden kotiin jättämiseen on jo suuri. Kompaktimpi köysi tuntuukin olevan useimpien valinta, ja se kulkee vielä mukavasti liivien sisällä.

Kuva: Caj Koskinen

2 thoughts on “Packrafting-varusteet: Nöyriä ajatuksiani (osa 2)

  1. Olisi hienoa, mikäli pystyisit kirjoittamaan lisäksi jutun noista ultrakevyistä rafteista. Moni kevytretkeilijä voisi olla kiinnostunut laajentamaan vaellusharrastusta näillä, kuitenkin ilman kaikkea ylimääräistä kilkettä. Eli jos kävelyn mukaan tulisi kevyt raft, puhallettava liivi ja mela niin mikä olisi valinta? Olen katsonut Ambifio Delta MX:ää.

    1. Tämä on aikeissa. Olen katsonut Anfibio Nano RTC:tä, Anfibio Fly -melaa ja liiveiksi ehkä Secumar Vivo 50 tai Buoy Boy. Menee toki ensi kesään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.