Varusteet

Vaeltaminen itikka-aikaan: Top 7 varusteet

Räkkäaika Lapissa voi tarkoittaa pahimmillaan sitä, että itikoita on ilma mustanaan. Yleensä räkkä kestää juhannuksesta elokuun puoliväliin. Vaikka en räkkäaikaan vaeltamista suosikaan, osuvat monien kesälomat juuri tälle ajalle, ja tietenkin kalastaminen on parhaimmillaan silloin kun hyönteisaktiivisuus on suurinta. Arman Alizad voisi kauhistella, että jotkut myös asuvat Lapissa kesälläkin! Tässä on omat konstini siihen, miten runsaankin itikkamäärän kanssa tulee toimeen varsin hyvinkin.

1. Vaatteet. Vaatteiden on pakko olla hyttysten läpäisemättömiä mutta riittävän viileitä. Kudoksen pitää olla niin tiheää, että hyttysen imukärsä ei tule läpi. Useimmiten tämä tarkoittaa nylonia, eli käytännössä tuuli- ja softshellkangasta. Kannattaa nimittäin huomoida, että kun itikoita on eniten, on myös usein melko kuumaa. Oma valinta on softshellhousut ja tuulitakki. Kannattaa huomoida, että tuulitakkia voi myös käyttää suoraan ihoa vasten, jos on kovin kuuma. Monet tuulitakit ovat yllättävän mukavia näin. Myös hyttyspaidat, kuten Craghoppers Nosilife tai vastaavat toimivat.

Housujen suhteen kannattaa huomoida riittävä nilkkapituus ja nilkan peittävyys. Mikään ei ole ikävämpää kuin tuhat mäkäräistä lentämässä lahkeensuusta sisälle. Nilkan ja kengän välinen alue on myös hankalimmin suojattavissa. Älä edes ajattele trikoissa vaeltamista räkkäaikaan.

Vaatteiden hyttysenkestävyyttä voi parantaa permetriinillä, mutta en uskaltaisi luottaa pelkkään permetriinillä kyllästettyyn merinopaitaan. Lisäksi permetriini on myrkyllistä vesistöeliöille ja kaloille, joten pitäisin sen pois vaatteissa etenkin housuista ja etenkin mikäli ohjelmassa on kalastusta tai purojen kahlausta. Punkkialueilla käytän itsekin permetriiniä vaatteiden kyllästämiseen, mutta kalastusvesistä pitäisin permetriinin poissa. Älä käytä permetriiniä, mikäli taloudessasi on kissa.

2. Hyttyshuppu on kriittinen varuste räkkäaikaan. Halpa huppukin toimii hyvin, eikä se paina paljoa. Ei siis ole mitään syytä olla hankkimatta sitä. Hyttyshuppu pitää saada kiristettyä kaulan ympärille. Sen alla kannattaa käyttää lippistä tai lierihattua.

3. Hyttyskarkoite auttaa siellä missä edelliset kaksi eivät vaikuta, eli lähinnä kämmenselissä. Näin käytettynä pieni määrä riittää pitkälle. Paras tuote on DEET, esimerkiksi Off! Teho. Vahvin Suomessa myytävä DEET-valmiste on Careplus DEET 40, joka on 40-prosenttista DEETiä. DEET estää hyönteistä aistimasta kehosta ja hengityksestä huokuvaa hiilidioksidia, jonka perusteella se suuntaa iholle. Myös ikaridiinia sisältävät tuotteet toimivat, joskaan eivät aivan yhtä hyvin kuin vahva DEET. DEET voi tukkia Gore-Tex-takkien kalvon ja vaurioittaa muoveja esimerkiksi aurinkolasien sangoissa,  joten sen kanssa ei kannata lotrata, eikä spray-tuotteet muutenkaan ole käteviä.

4. Antihistamiini auttaa hyttysenpistojen kutiamisen ehkäisyssä merkittävästi. Se pienentää paukamia puolella ja vähentää kutinaa seitsemälläkymmenellä prosentilla. Tavallinen setiritsiini toimii hyvin eikä paina rinkassa mitään. Siitepölyallergiset käyttävät näitä läpi kesän, joten haittavaikutuksia ei juuri ole.

5. Kiinteän hyttysverkon teltta on majoitevalintani hyttysaikaan. Irrallinen hyttysverkko eli rankinen toimii syksyllä, mutta sakeassa itikkaparvessa sen alla oleva aukko on riski. Aukko saattaa nousta yöllä makuualustan liikkuessa maasta, jolloin hyttysverkko saatta hörpätä. Lisäksi hyttysverkon kanssa itikat tulevat melko lähelle. Toisaalta ultrakevyt hyttysverkko voi olla hyvä valinta autiotupien tai laavujen sisällä käytettäväksi. Polttiaisia vastaan kannattaa valita no-see-um -verkko, jonka silmäkoko on tiheämpää. Usein tavallisella silmäkoolla pärjää kuitenkin hyvin, sillä polttiaisaika on lyhyt.

6. Korvatulpat auttavat nukahtamaan hyttysten ininässä. Ininä on ääni joka pitää helposti valveilla, sillä evoluutio on halunnut näin estää pahimmissa malariapusikoissa nukkumisen. Korvatulpat auttavat unen saannissa paljon. Mikäli et osaa nukkua korvatulpat päässä, kannattaa se harjoitella.

7. Etono. Hyttysen- ja mäkäränpistoihin auttaa Etonopuikko, joka on paikallista antihistamiinia ja puuduketta. Myös hydrokortisoni toimii, ja jotkut väittävät käsidesin toimivan myös hyvin.

 

14 thoughts on “Vaeltaminen itikka-aikaan: Top 7 varusteet

 1. Mites tuo nilkan suojaaminen, mulla ei ainakaan mitkään housut pysy riittävän tiiviisti lenkkarin päällä. Sitten kun ötökkää on paljon, pienikin aukko riittää päästämään ne sisään housuihin. Oletko käyttänyt säärystimiä tai muita kikkoja nilkkojen suojaamiseen? Olen mennyt pahimmat räkkäreissut usein vaelluskengillä, niissä on sen verran korkeampi varsi, että housunpuntti tulee tiiviisti.

  1. Noissa omissa softshell-housuissa on lahkeensuun kiristykset kuminauhalla, ja sen saa vedettyä säppiin. Aika monissa kiipeilyyn tarkoitetuissa housuissa on tuo ominaisuus. On ihan hyvä pointti että tuo on melko tärkeä tekijä. Lisäksi märkä lahkeensuu tuntuu olevan hieman hyttysenpitävämpi kuin kuiva, sillä se on painavampi ja laskeutuu siksi tiiviimmin kengän päälle. Säärystimet voisivat olla yksi vaihtoehto, tosin kannattaa huolehtia etteivät ne ole liian sukanmyötäiset jos ne ovat hyttysen läpäisevää trikookangasta.

   1. Hyä artikkeli, hienoja vinkkejä !

    Tarkoitat housuilla Arcteryxin Gamma LT:tä? Sen kiristys on kyllä kätevä, koska kiristysklipsun voi lisäksi puskea kengännauhojen alta vaikka lahkeesta varsinainen nauhakoukku puuttuukin.

    Itse en ole niin pahassa paikassa koskaan ollut (kop kop), että ötökät olisivat tulleet lahkeensuusta sisälle enää sen jälkeen kun olen käsitellyt sukanvarret ja pätkän säärtä tuhdisti karkotteella. Matalat säärystimet ovat kuitenkin minusta nekin toimiva vaihtoehto. Ne voi käytännössä saturoida sääskikarkotteella (miellyttävämpää kuin sukkien tai säärien ihon sotkeminen) sekä viime hädässä tai punkkialueella kiskaista housunlahkeiden päälle.

    Tosin käytän säärystimiä muutenkin, lähinnä pitämään roskat sekä jokipohjien ihoa ja sukkia kuluttavan hiekan poissa kengistä, joten ne eivät itselle ole lisäpainoa.

   2. Okei, mullakin on itse asiassa Arcteryxin housut kuminauhakiristyksellä. Kulkiessa lahkeensuu ehkä olisikin tarpeeksi tiivis, mutta esim. tauoilla istuessa nilkka jää helposti paljaaksi. Ehkä ongelma johtuu enemmän vaellustyylistäni, johon kuuluu esim. spontaanit tunnin kyykkimiset kameran kanssa jossain pusikossa. Jos vain kävelisi koko päivän ja laittaisi sitten leirin pystyyn, ei lahkeiden tarvitsisi olla ihan niin tiiviit. Täytyy ehkä kokeeksi hankkia säärystimet – tosin en tiedä miksi enää menisin Lappiin räkkäaikaan, kun parempiakin vaihtoehtoja on 😀

    1. Nojuu en tiedä – kyllä viimeisimmälläkin reissulla seisoskeltiin kalastellessa tosi paljon. Säärystimet voisi kyllä olla hyvä vaihtoehto.

  1. Tämä oli minulle uusi, en ole aiemmin törmännyt tuohon. Hyvä että lukijoilta löytyy vinkkejä!

 2. Thermacell Backpacker oli hyvä vinkki, koska en tiennyt että tuotteistettu näihin retkikaasuihin yhteensopivaksi.
  Sopii toki muuhunkin käyttöön kuin vain reissuille.

 3. Onko kukaan käyttänyt mansikkaharsoa nukkumapaikan päällä kuten matalassa laavussa. Tuo ajatus tuli mieleen kun aloin ajattelemaan polttiaisia. Tuon läpi ne ei varmaan pääse mutta miten lie hapenkulku nukkuessa jos peite suojaa vaikka koko laavun tai puolet omasta koosta? Harso painaa vain 17g neliömetri. Riippuen majoituksesta ja tuulesta yms. tuo tietysti voi tukkia pian hengitystiet.

 4. Taitaa tuo Thermacell tänä päivänä (pari vuotta artikkelin kirjoittamisen jälkeen) olla kuitenkin varsin kiistanalainen tuote käyttämänsä myrkyn vuoksi. Siinä kun osansa myrkyn kuolettavuudesta saa myös alueen tarpeelliset pölyttäjätkin. Ei taida myöskään kalastajat arvostaa kyseisen myrkyn joutumista vahingossa vesistöön.

 5. Nyt olisi hyvä muokata tekstiä ja poistaa Thermacell suosituksista. Sen käyttö luonnossa on yksiselitteisesti kielletty.

  1. Se on totta, maailma on tämän suhteen muuttunut aika paljon siitä kun blogiteksti on alun perin julkaistu.

 6. Kiitos hyvistä vinkeistä! Sitä vain jäin miettimään kolmen kissan kanssa asustelevana, että onko olemassa permetriinittömiä hyttyssuoja-asusteita vai mitähän kaltaiseni sitten käyttävät? Pikainen googlaamiseni ei tuottanut tulosta.

  1. Kannattaa vain hyödyntää riittävän tiiviitä vaatteita, ne ovat parempi ratkaisu joka tapauksessa. Tiivis softshell tai tuulipukukangas blokkaa kyllä hyttyset täysin. Eli käytännössä tarkoittaa softshell-housuja ja ohutta tuulitakkia joko hyvin ohuen paidan päällä (koska todennäköisesti on kuuma) tai suoraan ihoa vasten (jos on tosi kuuma).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.