Varusteet, Vinkit

Retkipeiton mukavuusalueen venyttäminen

Retkipeitto on hyvä vaihtoehto makuupussille pikkupakkasille tai vähintään nollakeleihin asti. Tästä alaspäin lämpöhäviöt peiton alta alkavat käydä merkityksellisiksi. Kylmässä on luonnollista vetäytyä sikiöasentoon, mutta retkipeiton kanssa sikiöasennossa nukkujilla polvet ja takamus venyttävät helposti peiton reunoja ilmaan niin, että lämpöä pääsee karkuun. Tässä vaiheessa kevytretkeilijä voi harkita joitakin peliliikkeitä ja vaihtoehtoja tarjentuakseen nollan ja noin kymmenen pakkasasteen välillä.

Retkipeiton lämpötilan venyttäminen on hieman helpompaa selällään nukkujille. Selällään nukkuessa peitto on tiiviisti selän alla, eikä lämpöhäviöitä juuri ole. Meidän kylkinukkujien pitää sopeutua paremmin. Nukuin yhdellä viimeisimmistä reissuista retkipeitolla vetoisassa kiintolaavussa pakkasella. Lämpömittari näytti aamutoimien jälkeen -4, joten yöllä oli todennäköisesti ollut asteen pari kylmempää.

Kiinnitin peiton patjaan laidat täysin kiinni toisiinsa, eli peitto oli mahdollisimman tiukasti kiinni. Kylmimpänä hetkenä lämpimänä pysyäkseni vedin peittoa “korville”. Tämä tarkoittaa sitä, että vetäydyin kokonaan peiton sisälle, ja hengittelin pääreiästä. Käyttämäni Cumuluksen Quilt 450 oli hieman nafti tähän, ja muutama lisäsentti peiton pituudessa olisi helpottanut tätä paljon (olen itse 180 cm). Esimerkiksi GramXpert Simplite Quilt on tehty tätä silmällä pitäen, ja peitto on mitoitettu niin, että sen saa pään yli. Joka tapauksessa vinkkinä peiton ompelijoille ja tilaajille: pidempi ja leveämpi retkipeitto on lämpimämpi, sillä sen saa pään yli ja alaosan aukon saa kurottua paremmin umpeen.

Retkipeiton pohjan aukko on sen heikko kohta pakkaskeleillä. Kuva: Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net

Kuumavesipullo on tietenkin klassinen ja erittäin hyvin toimiva konsti kylmiin öihin. Se lämmittää pitkälle yöhön, ja lisää peiton lämpimyyttä hyvin. Pulloa käyttääkseen pitää tietenkin osata ennakoida tuleva kylmä yö, jota en esimerkiksi edellisessä laavuesimerkissä ollut hoksannut. Ennen nukkumista kannattaa myös syödä paljon erityisesti proteiinipitoista ruokaa, jonka sulattelu lisää elimistön lämmöntuotantoa. Tässä on mielenkiintoinen kuvaaja siitä, miten paljon enemmän proteiini lämmittää verrattuna hiilihydraatteihin ja rasvaan.

Yksi vaihtoehto retkipeiton lisäeristämiseen on Ray Jardinen kehittämät draft stopperit. Hyvä havainnollistava kuva löytyy Ray Jardinen peittosivun yläosasta (ensimmäinen kuva). Nämä ovat peiton ala-aukkoon ommellut kangaspalaset, jotka periaatteessa leventävät peittoa. Koska kangas on kuitenkin kevyttä yksinkertaista kangasta ilman eristettä (esim. samaa kuin peiton päällikangas), on painolisä hyvin pieni. Kankaat ehkäisevät lämmön karkaamista peitosta alakautta. Bivy-pussin käyttö lisää tietenkin lämpöä ja pienentää lämpöhukkaa peiton alta.

Pakkaskeleille on myös vaihtoehtoja retkipeitolle. Näissä alaosan aukko on eliminoitu. Ensimmäisenä vaihtoehtona on selästä pienellä vetoketjulla suljettava peitto, kuten Zpacksin alkuperäinen malli tai Enlightened Equipment Convert. Toinen on ns. enchilada, joka on käytännössä pohjasta umpeen ommeltu vetoketjuton retkipeitto (eli huputon ja vetoketjuton makuupussi).

Kolmas ja hyväkin vaihtoehto on makuupussi. Myös monet kevytretkeilijät käyttävät makuupussia, eikä retkipeitto ole mikään pakollinen pääsylippu kevytretkeilijäkerhoon. Makuupussin huppu lisää lämpöä hyvin suhteessa painoon, ja se on selkäosasta vedoton. Tämän vuoksi pakkasille mentäessä makuupussi on hyvä vaihtoehto retkipeitolle. Ultrakevyillä makuupusseilla on pakkaskeleille mentäessä suurin piirtein samanlainen paino-lämpö-suhde kuin vastaavan lämpöisillä retkipeitoilla, tosin ne ovat usein kalliimpia. Vaihtoehtoja saattaisivat olla esimerkiksi Cumulus X-lite 400, Sea-to-Summit Spark spIII, Nunatak Alpinist, Therm-a-Rest Hyperion 20 ja Marmot Phase 20.

Kuten talvimakuupusseissa ylipäätään, hartialukko ja vetoketjun hyvä lämpöeristys lisäävät lämpöä. Muuten kannattaa kiinnittää huomioita untuvatäytteen painoon (lisää usein lämpimyyttä suoraan, vetoketjun pituuteen ja järeyteen (#3 vetoketju riittää kyllä tämänkaltaisessa pussissa) sekä kosteudensietoon (900 fill power -untuva ei kestä kostumista ihan yhtä hyvin kuin 850, ja hydrofobinen käsittely lisää kosteudensietoa). Mielenkiintoinen vaihtoehto olisi myös vetoketjuton makuupussi, mutta näitä ei hirveästi näe, sillä esimerkiksi lämpimässä autiotuvassa tällainen olisi ehkä hieman hankala. Esimerkiksi Cumuluksen räätälöintityökalulla tällaisenkin voisi tehdä.

Kommentit muiden systeemeistä pikkupakkasille ovat tervetulleita!

Tagged , , , ,

7 thoughts on “Retkipeiton mukavuusalueen venyttäminen

 1. Oletko koittanut retkipeiton ja makuupussin yhdistelmää kylmemmälle kelille? Itseäni houkuttaa ajatus yhdistelmästä monikäyttöisyyden kannalta siten ettei tarvitse ostaa varsinaista talvipussia.

  1. Olen kokeillut ja toimii oikein hyvin. Makuupussi peiton sisällä tiivistää retkipeiton alaosan aukon oikein hyvin. Peiton kiinnitykset kannattaa tietenkin avata melko leveäksi ettei alla oleva pussi puristu. Optimaalisesti retkipeiton jalkaosa kannattaa mitoittaa melko reiluksi niin pussi ei puristu jalkopäädyssä, mutta tavallisellakin mitoituksella toimii hyvin. Tästä löytyy juttua Kevytretkeilijän oppaassa.

   Tuo koko porukan peittävä retkipeittokin on ihan järkevä idea. Kahden hengen peittoja tehdään jonkun verran, ja useamman hengen on myös mahdollinen. Täältä saattaa löytyä apua tekemiseen jos kestää retro-kuvat: http://www.rayjardine.com/ray-way/Quilt-Kit/index.htm. Täällä on perhepeitto tehty untuvasta, joka on vaikeampi tehdä ja talvikäyttöön ei yhtä hyvä materiaali: https://juniperfamilyadventures.com/blog/2017/10/11/diy-backpacking-quilt

 2. Itseasiassa olen ajatellut hankkia jättiläis retkipeiton koska liikun pääosin lasten kanssa. Voisimme laittaa yhden peiton koko jengin päälle, vaikka jokainen nukkuu omissa pusseissa.

 3. Juuri kun aloin etsimään vetoketjuttomia ja huputtomia niin tälle sivullehan sitä seuraavaksi sitten ohjautuu 🙂

  Jos ei kovin kallista makuupussia osta niin siitä raaskii vedellä ketjut hiivattiin ja samoin hupun. Ketjun voi korvata laittamalla paikoitellen tarranauhoja puolin ja toisin. Mielestäni makuupussissa tuo vetoketjusysteemi ei aina tunnu järkevältä. Johtuukohan siitä että tykkään vaihtaa tarvittaessa asentoa tai olla muuten levoton ainakin mieleltäni 🙂 Tuntuu sopivasti halpispussi ritisevän litoksista kun vetoketjua ei saa tarpeeksi rivakasti auki. Periaatteessa juuri asentoa vaihtavalle tuo hupun poisjättäminen voisi olla järkevää. Mutta silloin ainakin itse laittaisin yläosaksi vaikka poolon ja poolon kauluksen alle merinotuubin ja jos meinaa pakkaselle mennä niin vaikka merinomaski ja merinpipo lisäksi. Kylmällä kun yksi tai useampi nuista on joka tapauksessa mukana niin jäisi kertaavuus pois. Toisaalta tulee sitten mieleen että no tosiaan laittaa päälle untuvatakin ja huolehtii vain että alaosalle on tavaraa tarjolla. Untuvahousut kun on harvinaisemmat niin voisiko seuraava askel olla puolikas makuupussi? Tuosta seuraava ompeluprojekti.
  Voisi olla tulillakin ihan mukava istuskella, henkselit lisävarusteeksi niin nukkuessa ei pyörimisen jälkeen ole housut karanneet kyydistä. Eli jos huputon makuupussi paino jotain alle 400g niin pyöreitä lukuja kun käsitellään, puolikkaana se olisikin vain 200g. Jos jatkokehittelee tuota niin neuloo sille jalkaosaan aukot joissa jonkinsortin sukat jotta siihen päälle voi vetää kengät. Systeemin avulla voisi kävellä myös kunhan ei mene risukkoon. Esim. voisi toimia jossain avomaastossa kovalla tuulella. Lisävarusteeksi jostain sadekangasta suojaksi niin ei sateellakaan kastu. Siis untuvahousut ois hulppeet mutta kun selasin niitä niin paino paljon suurempi ja mitäpä lahkeilla tekee… 😀 Onnistusko tuollaisen tekeminen untuvahameesta jos se on nilkkaan asti ulottuva….hmmm…

 4. Terve,

  Kävit tuolla laavulla ja siis ettet nukkunut hyvin yöllä? Jäi vähän epäselväksi. Oli aika peiton rajoilla lämpötila.

  Mikä olisi tämän hetken valinta viltiksi? Eli edelleen tyytyväinen Cumulukseen vai oletko jo hankkinut jotakin uutta makuupussia tilalle? Mittojen lisäämisestä tulee lisää sitä painoa, mutta tuleeko painoarvoa on hankalempi arvioida.

  1. Tuo oli juu hieman kylmä yö tuolle peitolle. Käytän kuitenkin edelleen samaa Cumuluksen 450 quiltia pääasiallisena “makuupussina” vaelluksille. Voin kyllä suositella sitä, ja saman peiton ostaisin edelleen jos nykyinen hajoaisi. Nykyään käytän usein myös ultrakevyitä untuvahousuja nukkuessa. Toinen pussi joka kiinnostaisi on Feathered Friends Tanager 20, mutta sitä ei saa Euroopasta ja hinta on suolainen. Cumulus X-lite kolmas, mutta haluaisin siihen ehkä hieman lisää untuvaa.

 5. Moi,

  Kiitos kommenteista. Hyvä kuulla ettei tarvitse vaihtaa. Tosiaan jotakin täytyy hankkia tuleville reissuille. Suomessa on tarvetta tuolle hydrountuvalle kuitenkin ja kerran 850 fp on tässäkin vähän parempi vaihtoehto. Aika marginaalisia muuttujia kuitenkin näin kevyessä kategoriassa. Makuasioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.