Talvivaellus, Varusteet, Vinkit

Kevyt leirikenkä­systeemi talvi­vaellukselle

Talvivaelluksella untuvatöppönen on hyvä leirijalkine telttaan ja autiotupaan, mutta sen ongelmana on, että sitä pitää varjella kastumiselta ja oksiin yms. takertumiselta. Välillä olisi mukavaa, jos olisi hieman kestävämpi leirikenkä kevyeen ulkona puuhasteluun, esim. polttopuiden hakkaamiseen autotuvalla tai teltan narujen kiristelyyn. Kehitin tällaisen hieman kestävämmän ja suojaavamman systeemin, joka on samalla monikäyttöinen:

  1. Untuvatöppönen (tässä tapauksessa Western Mountaineering Down Bootie) laitetaan jalkaan
  2. Päälle sujautetaan muovipussi kosteudelta suojaamaan
  3. Tähän päälle monon lämpösuojus (tässä tapauksessa Ankarien Avotunturien myymä T-Tossu Svalbard).
Untuvatöppönen, muovipussi ja monon lämpösuojus

Ideana on se, että monon lämpösuojus suojaa untuvatöppöstä päältä, jossa sen kangas on ohuinta ja vettä läpäisevintä. Muovipussi välissä ei paina juuri mitään ja tuo lisää kosteudensietoa, mikäli töppöset jalassa halutaan nukkua vielä makuupussissa. Monon lämpösuojukset ovat joka tapauksessa mukana. Tai ainakin näin on helpompi perustella itselleen niiden varmuuden vuoksi mukaan ottaminen, mikäli sääennuste näyttäisi lauhemmalta.

Systeemin heikko piste on monon lämpösuojuksen pohjan kärjessä ja kantapäässä olevat aukot, mutta toisaalta untuvatöppösen pohja on suht robusti (ok myös sellaisenaan satunnaiselle ulkona piipahtamiselle). Ei näillä tietenkään maratonia juosta. Systeemiä voisi ehkä vielä vahvistaa laittamalla jalkaan hieman vahvempi mutta lyhyempi muovipussi kuin kuvassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.