Vinkit

Vähemmän tunnettuja vinkkejä hätäpuheluun tunturissa

Kännykkä on hyvä turvaväline, mutta valitettavasti etenkin Lapissa verkkoa ei joka paikassa ole. Tässä joitakin vinkkejä siihen, miten hätäpuhelun saisi läpi tunturissa ilman hätälähetinä, kuten PLB tai satelliittiviestintä kuten Spot- tai InReach.

  1. Katso etukäteen Elisan ja Telian verkkojen peitot alueelle, johon olet lähdössä retkeilemään. Printit näistä saattavat olla hyödyllisiä
  2. Lataa ehdottomasti 112-appi puhelimeen ja soita sen kautta, niin hätäkeskus saa sijaintisi paremmin selville
  3. Kiipeä korkealle paikalle puhelua varten
  4. Ota hätäpuhelua varten SIM-kortti pois puhelimesta. Puhelin soittaa tällöin hätäpuhelun “kaikissa verkoissa” jolloin se saattaa mennä kilpailijan verkossa läpi. Saman asian ajaa myös puhelimen uudelleen käynnistäminen ja sen jälkeen hätäpuhelun soittaminen ennen PIN-koodin antamista.
  5. Rekisteröidy 112-teksiviestipalveluun (ohjeet tässä) ja lähetä hätätekstiviesti. Tekstiviesti vaatii vähemmän kenttää kuin puhelu, joten se menee todennäköisemmin läpi. Huomioi, että hätäviestiä ei voi lähettää ellet ole rekisteröitynyt palveluun, joten tee se heti!
  6. iPhonen signaalin vahvuusmittarin voi muuttaa viiden palkin järjestelmästä tarkemmaksi. Tässä ohjeet.
  7. Koita soittaa kaverin puhelimella. Puhelimien antenneissa on eroja.

Jos saat puhelun läpi, niin noudata hätäkeskuksesta saamiasi ohjeita. Huomioi pelastushelikopterin laskeutumisalue on n. 25 x 25m. Anna merkki sijainnistasi esim. pillillä tai nuotiolla, ja anna ensiapua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.