Varusteet, Vinkit

Parhaat juomapullot talvi­vaelluksella

Hünersdorff 1 l pullo. Korkin naru on tehty pauloituslangasta.

Juomapullojen käyttö talvivaelluksella on hieman erilaista kuin kesällä siitä yksinkertaisesta syystä, että vesi jäätyy helposti pulloon talvella. Nesteytys talviolosuhteissa on kuitenkin yhtä tärkeää kuin kesällä, joten asia on tärkeää huomoida. Veden jäätymisessä kestää olosuhteista riippuen kahdesta tunnista eteenpäin. Realistisemmin kuitenkin jäätymisaika on neljästä tunnista eteenpäin, koska usein pullo on jollain lailla eristetty, veden lämpötila on alussa korkeampi ja sää ei ole niin kylmä esim. kevätvaelluksella.

Hyviä keinoja vaikuttaa siihen, että juomahuolto toimii talvivaelluksella ovat:

  • Laittamalla pulloon lämmintä vettä (esim. kiehauttaminen sulatettaessa lumesta)
  • Käyttämällä pullon eristävää ns. bottle parkaa tai cozya
  • Pitämällä pulloa taskussa
  • Tunkemalla pullo pakatun makuupussin sisään
  • Käyttämällä leveällä kiertellä olevaa, leveäsuista pulloa
  • Käyttämällä muovipulloa metallipullon sijaan
  • Käyttämällä termospulloa

Leveällä kierteellä oleva leveäsuinen pullo on talvikäytössä paras, koska pullon kierteet eivät jäädy niin helposti kiinni, ja pulloon on helppo kaataa kiehuvaa vettä ilman suppiloa. Pieni jääkökkö ei myöskään tuki leveäsuisen pullon suuta.

Pullomallien (kuten monen muunkin talviretkeilyasian) osalta kannattaa tutkia mitä vuorikiipeilijät ja arktiset retkikunnat tekevät, sillä olosuhteet ovat ovat näissä kovimmat. Suosituimpia pulloja ovat Nalgene Wide Mouth 1 l ja Hünersdorff 1 l. Hünersdorff on tuntemattomampi, mutta sillä saa välitöntä katu-uskottavuutta varsinkin vuorikiipeilijöiden keskuudessa. Se on pehmeän muoviseoksen ja rukkaset kädessä helposti avattavan korkin takia suosittu pullo kasitonnisilla. Jotkut alan huippua olevat vuorikiipeily-yritykset kuten Alpine Ascents suosivat Mt Everestin varustelistoissaan myös Nalgenea, varmaan pitkälti sen takia että siihen on mahdollista saada oman firman logot. Nalgene on kuitenkin kovaa muovia, ja se voi mennä rikki esim. jäätyessään täytenä. Hünersdorff-pullo ei räsähdä rikki.

Hyvä vaihtoehto termoksen sijaan on käyttää eristettä pullon ympärillä, kuten OR Bottle Parkaa, Nalgenen omaa, 40below Bottle Bootia tai itsetehtyä versiota. Eristetty muovipullo on paljon kevyempi kuin termos, jonka takia se on hyvä vaihtoehto. Tein itse Hünersdorffille eristekuoren solumuovista, koska kaupan versiot ovat hintavia. Eristekuoresta tuli paksu, mutta toisaalta lämmin. Se on myös ihanan ruma.

Omatekoinen pullon eriste solumuovista. Solumuovi on ommeltu sylinteriksi. Kansi on kartion muotoinen, ja se “tungetaan” sylinterin sisään, ja napakka istuvuus pitää sen paikallaan. Huomaa jesarista tehdyt vetimet sekä kannelle että itse juomapullolle rukkasten kanssa käytettäväksi.

Huonoja vaihtoehtoja talveen ovat juomarakot ja ohutkaulaiset pienellä kierteellä olevat pullot. Joissakin juomarakoissa on eristeet, mutta ne eivät toimi kovin hyvin. Kun juomarakon letku jäätyy kiinni, on se hankala sulattaa. Monet vuorikiipeilyoppaat kieltävätkin juomarakkojen käytön omilla retkillään. Sigg-pullo on hankala kapean suun takia, ja on vaara että huulet jäätyvät metalliin kiinni.

Ylivoimaisesti pisimpään juoman pitää sulana termospullo. Monet vuorikiipeilijät sekä esimerkiksi Ankarat Avotunturit suosittelevat alkuperäistä Thermos -merkkistä pulloa. Ankarien Avotunturien retkikunnissa menetelmänä on kuljettaa ahkiossa kahta termospulloa ja yhtä Nalgene-pulloa. Aamupäivän juomat juodaan Nalgenesta ja iltapäivän termospullosta. Lounasvesi kuljetetaan toisessa termospullossa, jolloin vettä jää sopivasti myös illaksi nopeuttamaan päivällisen tekoa. Termospullosta nautittu kuuma sokeripitoinen tee on antanut monelle uupuneelle kiipeilijälle uutta voimaa huipun valloittamiseen. Esimerkiksi Denali National Park velvoittaa kaikkia huipulle pyrkijöitä kantamaan mukanaan termospulloa.

Talvella nesteytettäessä kannattaa muistaa säästää siemenvettä lumen sulattamiseen, ettei polta kattilaansa käyräksi. Suomessa retkeiltäessä on silloin tällöin mahdollista ottaa vettä sulista lähteistä ja virtapaikoista. Lisäksi kannattaa harkita pienemmän pullon kantamista taskussa hiihdettäessä. Tämä antaa mukavaa lämpöä jos vesi on lämmintä, mutta toissaalta voi vähän kylmentää, jos vesi on sulasta lähteestä otettua. Kehon lämpö pitää sen joka tapauksessa sulana.

Tagged ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.