Varusteet, Vinkit

Miksi titaanikattila on vaellukselle paras

Titaanikattila on monen mielestä paras vaihtoehto vaellukselle. Vahvana materiaalina siitä voidaan tehdä ohuempia ja sitä myöden kestävämpiä kattiloita kuin muista suosituista materiaaleista, kuten alumiinista ja teräksestä. Titaanikattila on siis kevein vaihtoehto, mutta usein hieman kalliimpi – kuitenkin hyviä ja suhteellisen edullisia vaihtoehtoja on myös olemassa.

Titaanikattilaa käytettäessä kannattaa huomoida, että titaani on huono lämmönjohdin. Tämän takia kattilaa ei saa pitää tyhjänä tulella, eikä sillä voi oikein paistaa. Myös retkiuunijutut, jossa kattila haudataan hiillokseen leivonnaisten tekoa varten kannattaa unohtaa. Tämä siksi, että kuumennettaessa tyhjänä ohut titaanikattila saattaa käyristyä vänkyräksi. Titaanikattilaa voi kuitenkin käyttää nuotiolla, mikäli sisällä on vettä – se toimii tässä käytössä oikein hyvin!

Kattilan muoto on makuasia. Leveämpi kattila on tukevampi keittimen päällä, jolla on merkitystä erityisesti kiikkeriä ultrakevyitä keittimiä käytettäessä. Toisaalta korkeampiprofiiliseen kattilaan mahtuu sisälle paremmin tavaraa, esimerkiksi keitin ja tuulisuojafolio, ehkä vielä muutakin.

Hyvä kattilan koko yhdelle hengelle on 0,9 litraa. Tällä koolla aterian saa tehtyä kattilassa, ja riittävän ison sellaisen joka sammuttaa isonkin miehen nälän. 0,9 litraa tuntuu aluksi pieneltä, mutta kyllä se riittää hyvin! Pienempää 0,5-0,65 litran kattilaa voidaan käyttää, mikäli käytetään valmiita retkiruokia, tai ns. pakastepussitekniikkaa, jossa kiehunut vesi kaadetaan isompitilavuuksiseen minigrip-pussiin kuivaruoan sekaan. Tarpeen vaatiessa pussi suljetaan ja sitä haudutellaan vähän aikaa vaikka pipossa, takin taskussa tai tarkoitukseen rakennellussa aromipesässä eli pot cozyssa. Ruoka syödään lusikalla suoraan pussista, eikä tiskiä tule (tosin pussit joutuu pesemään kotona tai heittämään roskiin)

Hyviä vaihtoehtoja kattiloiksi ovat esimerkiksi suosittu Evernew Titanium Ultralight 0.9 l, joka on matalaprofiilisempi ja siten tukevampi. Useimmat käyttäjät kuorivat kahvoja suojaavat muovit pois, koska ne sulavat nuotiossa.

Evernew Titanium Ultralight 0.9 l (ECA 252) kattila

Myös kiinalaisista verkkokaupoista kuten Gearbest tai Aliexpress saa hyvälaatuisia titaanikattiloita hieman edullisemmin. Kiinalaisuutta ei kannata pelästyä, 90% titaanituotteista tehdään joka tapauksessa Kiinassa, ja ainakin tässä suositellut tuotteet ovat kestäviä ja paljon käytettyjä. Käytän itse kiinalaista Keith Titanium 900ml -kattilaa, joka on osoittautunut varsin toimivaksi peliksi, ja ollut monessa mukana.

 

Keith Titanium 900ml
Toaks Titanium 900ml

Superpitkien matkojen vaeltajien kuten Pacific Crest Trail eliitti ja pitkien reittien nopeusennätyksiä (ns. FKT, Fastest Known Time) tavoittelevat jättävät usein kaikki keittovälineet kotiin. He syövät pähkinöitä, patukoita, kuivahedelmiä ja vastaavaa. Ja kävelyn lomassa, tietenkin!

 

Tagged , , ,

4 thoughts on “Miksi titaanikattila on vaellukselle paras

 1. Terve.
  Tuo titaanikattila on kyllä yliarvostettu kapine. Muuta hyvää siinä ei ole kuin paino ja sekin etu on minimaallinen.
  Trangian 1,5 tai 1,75l kattila painaa vain 120g – tosin ilman kantta ja otinta. Suurempi tilavuus helpottaa ruuanlaittoa, mikä on joskus alle litrasella hankalaa ja vaikkapa puuron keitto onnistuu paremmin kuin titaanisella, eikä kattilassa tarvitse olla edes teflonia, vaikkakin kova anodisointi saattaa helpottaa asiaa
  Pienemmät Trangia kattilat eli litraset painavat n 90g – tilavuus on kuitenkin alle litran, niin en katsonut tarpeelliseksi niitä käyttää.
  Vaikka tiedän, että ylimääräinen paino tulee näistä pienistä jutuista, ei mikään puolla titaani kattilan käyttöä.
  Jos sitten kestävyyttä ajatellaan, katselen tuossa isäni 70-luvun alussa hankkimaa trangiaa, joka on ollut kovassa käytössä. Lommoja löytyy, ne eivät käytössä meinää mitään.
  Yst. Terveisin Kai Koskelainen

  1. Totta tuokin, käytän samoista syistä talvella Trangian isompaa kattilaa lumen sulatukseen. Kannen saa tehtyä alumiinivuoan pohjasta melko kevyenä, mutta sitä pitää vähän aina varoa. Kahva on turhan painava, mutta talvella käytännöllinen kun kattila on pitkän aikaa tehokkaalla keittimellä. Titaanikattila painaa sen saman, vaikka mukana on kahva ja kestävä kansi. Isona etuna titaanissa on mielestäni kestävyys. Trangian alumiinikattila on kolhuilla ja vänkyränä vaikka käyttökertoja on paljon vähemmän kuin titaanikattilalla, joka on edelleen virheettömässä kunnossa.

 2. Olen lukenut eri juttuja nuista titaanikattiloista. Itsellänihän kokemusta ei ole. Itse olen käyttänyt 0.6 teräskattilaa ilman kantta. Sopii tuo koko mulle ku nyrkki silmään.

 3. Tilasinpa sen kattilan nyt ja kokoa on 650ml. Onneksi en tilannut yhtään isompaa, 550ml olisi toisaalta riittänyt myös. Nuilla koolla olen potutkin keittänyt keittojen lisäksi teräskattilassa…en näe kokoa mitenkään ongelmana ehkä enemmänkin auttaa pitämään annoskoon järkevänä vaikka potuista välillä ähky tuleekin. Tietysti tuo on käyttäjänkin koon perusteella valittava juttu. Isompi mies luonnollisesti tarvitsee isomman kattilan mutta onnistuessaan roimasti keventämään kokoa isompi mies myös hyötyy keventämisesti roisimmin kuin kevyempi mies. Isommalla miehellä on enemmän voimaa lähtökohtaisesti ja rinkat monestikin kumminkin kooltaan samat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.