Varusteet, Vinkit

Parhaat kevyet spriikeittimet

Trangiasta kevyempiin vaihtoehtoihin siirryttäessä on olemassa muutamia suosittuja vaihtoehtoja. Hyvä valmispaketti on Trail Designsin Caldera Cone, josta on olemassa monenlaisia eri variantteja eri kokoisiin kattiloihin. Esimerkiksi Tri-Ti –malli on hyvä ja kevyt vaihtoehto mikäli haluaa joustavuutta myös sen suhteen mitä polttoainetta käyttää (Esbit, alkoholi, risut). Se on kuitenkin melko kallis, ottaen huomioon että itse tehdyt versiot ovat lähes yhtä hyviä ja hyvin edullisia.

Edullisempia malleja on olemassa erityisesti tee-se-itse –vaihtoehtojen osalta. Olen itse tehnyt näistä muutaman version: Super Catin ja Fancee Feastin. Materiaaleina näihin molempiin ovat alumiiniset kissanruokapurkit. Yhtenä suosittuna versiona on Super Cat, jonka alkuperäinen ohje löytyy täältä: http://jwbasecamp.com/Articles/SuperCat/ . Valmistus on erittäin helppoa. Tyhjään purkkiin porataan tai painetaan reikäpihdeillä muutama reikä, ja poltin on valmis. Tämän hyvin yksinkertaisen keittimen etuna on nimenomaan yksinkertaisuus: jos sen päälle astuu, sen voi taittaa takaisin suurin piirtein muotoonsa, tai ainakin käyttää jollain lailla keittimenä. Ei pidä aliarvioida yksinkertaista ja halpaa keitintä; Andrew Skurka käytti poltinta 7500 km pituisen Alaska-Yukon –vaelluksensa aikana (sulan maan olosuhteissa tietenkin).

Super Cat alkuperäisenä Jim Woodin versiona.

Toinen, hieman monimutkaisempi mutta omasta mielestäni parempi vaihtoehto on Fancee Feest, jossa ulompana purkkina toimii samanlainen kissanruokapurkki, välissä on kerros veneen korjauksessa käytettävää lasikuitumattoa imutyynynä, ja sisäpurkkina esim. energiajuoma- tai aminohappojuomatölkki sahattuna sopivan kokoiseksi rautasahalla. Itse käytin Nocco –aminohappojuoman tölkkiä. Kannattaa kaupassa hieman mittailla, sillä läheskään kaikki tölkit eivät mahdu sisäpurkiksi.

Rakennusohje Fancee Feast –keittimelle löytyy mm. täältä: https://www.youtube.com/watch?v=1AP1cO71oI4 . Fancee Feastilla on muutamia etuja Super Catiin verrattuna:

 • Sen kanssa ei tarvitse odottaa polttimen lämpenemistä ennen kattilan laittamista paikoilleen, mikä säästää polttoainetta
 • Poltin on vähemmän herkkä sammumaan kun päälle laittaa märän tai roskaisen kattilan
 • Poltin toimii hieman paremmin pakkassäässä
Fancee Feast. Huomaa ohut valkoinen lasikuitumatto sisä- ja ulkopurkin välissä.

Molemmille tee-se-itse-polttimille tarvitsee myös tuulisuojan. Itse olen käyttänyt einesmakaronilaatikon foliovuokaa, jonka pohja pois leikkaamalla saadaan aikaan köyhän miehen Caldera Cone. Aliexpressissä ja muissa kiinankaupoissa on myynnissä myös jonkin verran titaanisia tuulisuojia.

Vielä varoituksen sana: etenkin Super Cat tehokkaalla tuulisuojalla varustettuna saattaa kärventää hieman alla olevaa maaperää, joten kuivan maan aikana sen kanssa pitää olla varovainen, käyttää esim. piirakkavuokaa keittimen alla tai ainakin lorotella vettä keittopaikalle keittelyn jälkeen mikäli on pienintäkään riskiä siitä, että jotain jäi kytemään.

Tagged , , ,

3 thoughts on “Parhaat kevyet spriikeittimet

 1. Hei!

  Olipa hyvä että törmäsin tähänkin artikkeliin. Esiin nousi muutamia kysymyksiä joihin pitäisi saada tarkennusta. Eli jos kesäaikaan litran keittoon menee 10 minuuttia(luontoon.fi) niin mikä on sun omakohtainen kokemus keittää vaikka se vajaa puoli litraa? Itselläni ehkä kaasulla menee se parista minuutista viiteen minuuttiin maksimissaan mutta tohottaa tietysti alkuun aika kovalla. Mielestäni tuo aika on jopa liian lyhyt jos on tottunut tekemään siinä samalla jotain alustavia ruokailutoimenpiteitä, ei aivot kerkiä mukaan. Sitten se seuraava kysymys että miten talviaikaan tuon käyttö niinku takkuaa kun siitäkin on tullut luettua? Monet vinkuu polttoaineen painosta tuossa sprii keittimessä mutta paljonko noin äkkiseltään se puol litran veden keittäminen vie sitä spriitä? Kesäaikaanhan tuo olisi hyvä lisä puun lisäksi eli käyttää niinä aikoina kun ei sada. Tänä skysynä kun mennään näköjään pitkälti joulukuun puolelle ennenkuin tulee talvi niin tuo kylmän ajan käyttö on tärkeä tieto kun tosiaan jos kaasupullo 250g ja keitin siihen päälle jos vaihtaa kevyempään eli 100g tekee 350g. Jos tyhjä kissanruokapurkki painaa maksimissaan 100g niin aikamoinen tilasäästökin tulee tuossa jos spriitä vaikka kolmelle päivälle ei tarviis ku 2dl, pullon koko ei veisi läheskään niin paljon tilaa rinkassa kuin mitä kaasupullo ja kaasukeitin. Itsehän en trangian kattiloita tule käyttämään vaan kannan aina teräskasaria mukana. Muita kattiloita ei olekaan. Tietysti tuo voi tehdä keittoaikaa lisää mutta jos jollain on kokemusta niin siitäkin kuulen mielelläni.

  1. Spriikeittimellä menee semmoinen 10 min veden keittoon, en ole tarkemmin mitannut. Spriikeitin toimii kyllä talvella, mutta on armottoman hidas silloin kun pitäisi sulattaa juomavettä lumesta. Kaasukeitin ei toimi kovalla pakkasella, kun butaani on purkissa nestemäisessä olomuodossa. Tuohon löytyy niksinsä, vaikka tuosta kirjastani.

   Spriitä menee puolen litran keittoon tuulisuojan kanssa reilu 16 grammaa eli noin 20 ml. Tähän vähän ekstraa, tuossa ei ole virhemarginaalia yhtään.

   Kissanruokapurkkikeitin painaa semmoisen 28 grammaa, eli on hyvin kevyt. Teräskasari kannattaa vaihtaa alumiiniseen tai titaaniseen niin saa painoa pois lisää.

 2. Joo tuli kokeiltua oliiviöljyllä polttamista. Tästä on helppo tehä päätelmä että käytän sitä korvaavana jos ei ole kovin suuri vaara metsäpaloon(meikäläisen huolenaihe nro 1.). Eikä tarvii pelätä ettei säilytyspurkki kestä oliiviöljyä ja jotta syöpyisi mitään saatikka jos läträä sitä keittokulhoihin. 🙂

  Sitten kun entinen kaasupoltin menee kelvottomaksi vaihan sen rocket pockettiin. Kevenee heti niin paljon ettei sinoleilla ja oliiviöljyillä ole mitään suurta merkitystä. Mutta on näitä mukava pähkäillä ja jopa kokeilla. Ja toki ekologisilla valinnoilla on heti monikäyttöisempi vaikutus. Oliviöljyä voi syödä ja juoda kun tuntuu ettei polttonestettä tarvii ihan niin paljon enää. Tai tulee sateiset kelit ja voi käyttää nuotiota. Sateisena syksynä ei kannata kantaa muuta keitintä mukana kuin tukitikut 🙂 Ja voihan oikein sateisena aikana oliiviöljystä ja puuvillakankaata tehä soihdun syyspimeään paikoissa joissa voi käyttää kuivia paksumpia risuja maasta tai jos tuntuu että kävelykeppinä toimiva harjanvarsi on tullut tiensä päähän 🙂 Sillon ei ole paristojen armoilla eikä tarvii otsalamppua. Kellonkin vaihtaisi vedettävään taskukelloon…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.