Vinkit

Kymmenen asiaa vaellukselle valmistauduttaessa

Vaellukselle lähdettäessä hyvä valmistelu on kaiken A ja O. Olen koonnut tähän listaa asioista, joita itse teen ennen vaellukselle lähtemistä ja jotka saattavat välillä jäädä tekemättä kaikessa säätämisessä.

1. Reitin suunnittelu, sisältäen myös automatkan. Tämä on yleensä retken suunnittelun mukavin vaihe, kun saa uppoutua karttaan ja sen tarjoamiin lukemattomiin vaihtoehtoisiin reitteihin. Reittiä suunniteltaessa kannattaa huomoida vesistöt ja suot, suunnitellut leiripaikat ja autiotuvat sekä matkan kokonaispituus. Kannattaa myös huomoida autiotupien tsekkaus ja merkintä karttaan. Itse vertaan karttaa aina Jouni Laaksosen Retkeilijän Autiotuvat –kirjaan, josta selviää myös joitakin autiotupia joita Karttakeskuksen karttaan ei ole merkitty.

2. Historiallisten alimpien yölämpötilojen tarkastaminen. Aiempien vuosien ilmasto-olosuhteita erityisesti odotettavissa olevan minimiyölämpötilan osalta on hyvä selvittää Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Näin voi arvoida esim. tarvittavan makuupussin ja –alustan sekä taukotakin paksuutta. Ilmastodataan pääsee käsiksi osoitteessa https://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data

3. Varustelistan tekeminen. Varusteiden listaaminen jo hyvissä ajoin ehkäisee hyvin sitä, että huomaa vasta metsässä että lusikka puuttuukin. Se auttaa myös karsimaan turhat tavarat – turha viedä kirvestä Nuuksioon jos siellä ei kumminkaan sai puita kaadella tai polttaa. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää ryhmävarustukseen, sillä usein painoa saa vähennettyä paljon sillä, että jokainen ryhmästä ei ota mukaan omaa kirvestä, sahaa tai kattilasarjaa.

Varustelista auttaa muistamaan pikkutavarat pakkaushetkellä.

4. Ruokalistan suunnittelu. Meille kotikokeille ruokalistan kokoaminen on myös mukavaa retken suunnittelua, mutta se myös auttaa vähentämään rinkan painoa, kun jokainen ateria ja välipalat on etukäteen mietitty. Esimerkiksi riisin määrän voi miettiä sen mukaan kuinka monella aterialla sitä syötäisiin.

5. DWR-käsittelyn uusiminen on usein unohtuva asia, mutta jos kalvovaatteiden ja tuulitakkien DWR-käsittelyä ei ole pitkään aikaan uusittu, on se hyvä tehdä niiden hengittävyyden varmistamiseksi ennen kairaan lähtemistä. Tähän kategoriaan voidaan myös lukea vahakankaiden kuten Fjällrävenin G1000-kankaiden vahauksen, ja Etelä-Suomen tai ulkomaiden punkki- tai malariahyttysalueille lähdettäessä permetriinikäsittely (esim. Bio Kill –spray).

6. Kaasun tai etanolin tarpeellisen määrän arviointi. Usein kaasua tai etanolia tulee otettua liikaa mukaan. Laskureita ja suosituksia löytää googlettamalla paljon, ja kannattaa huomioida kuinka monta lämmintä ateriaa/kahvia/teetä retkellä keittää, kuinka monessa kaasuliedellisessä autiotuvassa on ja voiko viimeisen aterian polttoaineineen jättää autolle painoa säästäen. Hirveästi varmuusvaraa ei välttämättä kannata ottaa, koska voihan tarpeen vaatiessa keittää veden myös kynsitulilla.

7. Ruokien kuivaus. Esimerkiksi jauhelihan tai refried beansin kuivaus ennen reissuunlähtöä uunissa tai vihanneskuivurilla. Itse säilytän kuivatunkin jauhelihan vielä pakastimessa ennen reissuunlähtöä, ja jos auto on kuuma niin mukaan voi heittää kylmäkallen matkan ajaksi. Ehkä ylivarovaisuutta, mutta jossain ruoat pitää kuitenkin säilyttää ennen reissuun lähtöä.

Kuivattua jauhelihaa kostumassa ruokaa varten.

8. Pattereiden ja akkujen vaihto ja lataus. Erityisesti otsalampun patterit kannattaa vaihtaa, jos ne ovat käymässä vähiin. Litiumparistoja kannattaa suosia otsalampuissa ja muissa laitteissa , sillä niissä on milliampeeritunteja (eli sitä kuuluisaa ”latinkia”) 2-4 kertaa alkaliparistoa enemmän. Tietenkin hintakin on korkeampi. Itse yöttömässä yössä kannan suhteellisen vähän tai en ollenkaan varaparistoja mukana, lampun käyttö on sen verran vähäistä. Pimeämpinä vuodenaikoina asia on tyystin toinen. Muut laitteet, kuten GPS, kamera, satelliittipuhelin ja kännykkä kannattaa tietenkin myös ladata jos sellaisia on mukana.

9. Ilmoittaminen omaisille ajankohdasta, jolloin viimeistään pitäisi jotain kuulua. Yksi tärkeimmistä selviytymiskonsteista on jättää huolestumaan taipuvaiselle lähinomaiselle päivämäärä ja kellonaika, johon mennessä vaeltajasta pitäisi kuulua jotain. Mikäli ei kuulu, on omainen ohjeistettu käynnistämään jonkinlaisia etsintöjä. Tietenkin kannattaa jättää paljon pelivaraa siihen, että oikeasti ehtii kännykkäverkkojen kuuluvuusalueelle tuohon ajankohtaan mennessä. On tärkeää myös tässä yhteydessä jättää reittisuunnitelma, jotta etsintöjä osataan kohdentaa.

10. Aikaisin nukkumaan ennen automatkaa. Lapinretkeilyn varmasti vaarallisin osuus on matka Etelä-Suomesta kohteeseen. Usein matkalle lähdetään myös varhain aamulla, joten aikaiseen nukkumaanmenoon on syytä panostaa, jotta matkan saa taitettua mahdollisimman turvallisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.