Vinkit

Lounaani kolmella viime vaelluksella: cold soak -kuskussalaatti

Olen viimeisellä kolmella vaelluksella syönyt joka päivä saman lounaan. Vaikka lounas on ollut lämmittämätön, on se maistunut joka kerta. Pidän kylmistä lounaista vaelluksella, sillä niiden takia ei tarvitse alkaa virittelemään keitintä ja odottelemaan ruoan valmistumista. Etenkin tuulisella ja sateisella säällä on värjöttelyn sijaan mukavampi tehdä vain lyhyt lounaspysähdys. Tämän ruokalajin voi tosin yhtä lailla tehdä lämpimänä, ja olenkin välillä päätynyt siihen, mikäli sää on erityisen mukava tai autiotupa sattuu sopivasti lounasaikaan kohdalle.

Jotkut karsastavat kylmiä lounaita vaelluksella, mutta salaatit ovat joka tapauksessa sellaisia, että niitä tulisi syötyä kylmänä kotonakin. Reissun prioriteeteista riippuu miten lounastetaan, ja tykkään edelleen jakaa vaellukset kävely- ja syömäpainotteisiin sen mukaan kuinka paljon aikaa leirissä vietetään ja kuinka pitkälle vietyä kokkailu on. Tämä ruoka kuuluu ehdottomasti kävelypainotteisten vaellusten menyyhyn, mikä ei tarkoita että se ei olisi hyvää. Lisäksi lounas on melko edullinen. Resepti on saanut inspiraationsa Meru-kiipeilydokumentin kuskuskohtauksesta.

Ainekset:

 • Kuskus, n. 200 g
 • Risetti kuivattu keittovihannes, n. 2 kukkurallista rkl
 • Curryjauhe, puoli tl
 • Suola, puoli tl
 • Rypsiöljy tai lämpimällä oliiviöljy: ruikkaus valmiin ruoan sekaan
 • Rusinoita ja suolapähkinöitä: ripotellaan valmiin ruoan sekaan

Kuivat ainekset pakataan lounaskokoisiin Eskimo Tuplis -pusseihin. Kannattaa valita vedenpitävä pussi.

Sopiva määrä näyttää joksenkin tältä:

Ennen ruokailua lisään pussin sekaan vettä niin, että kuskus peittyy. Teen tämän noin tunti ennen lounasaikaa. Jääkylmäkin vesi toimii hyvin, eivätkä kuivatut vihannekset jää raa-aksi. Laitan pussin kattilaan turpoamaan. Mikäli pussiin tulisi reikä, valuisivat nesteet kattilaan.

Ruoka nautitaan suoraan pussista lusikoiden. Ruoan voi nauttia kuumana lisäämällä kuuman veden kylmän sijaan, jolloin turpoaminen on nopeampaa. Tiskiä ei tule. Pusseista tulee hieman jätettä, mutta niin tulisi muistakin retkiruoista. Jätettä voi vähentää pakkaamalla koko vaelluksen kuskuksen samaan pussiin ja liottamalla kattilassa tai esimerkiksi muovisessa pähkinävoi- tai jäätelöpurkissa.

8 thoughts on “Lounaani kolmella viime vaelluksella: cold soak -kuskussalaatti

 1. Mielenkiintoinen resepti! Oletko arvioinut paljonko tuossa on kaloreita?

  1. En oikeastaan ole. En muutenkaan laske kaloreita retkille, menen enemmän “kuinka monta grammaa energiatiheää ruokaa” -mittarilla. Lyhyemmällä vaelluksella tärkeämpää on että tulee kylläinen olo, kuukausia pitkässä talviretkikunnassa kalorimäärillä alkaa oikeasti olemaan merkitystä.

 2. Olen tänä vuonna tykästynyt prisman myymiin Tesco mediterranean couscous – pusseihin. Erinomaisia lisämakuja ilmakuivatusta tomaatista jne, ja noin 370kcal laskujeni mukaan.

 3. Olipas hyvä vinkki. Tein tuon sekoituksen. Aivan hemmetin ruokaisa. Tästä tykkään. Mä tietysti tykkään mausteisemmasta. Suolaa pikkasen enemmän, samoin curryä. Ekan aterian jälkeen lykkäsin teriakimaustetta sekaan, sai hieman poltetta ruokaa.Taidampas tehdä lisää kokeiluja mausteilla yms.. Tämä ottaa paikkansa eväspussista. Iso kiitos.

 4. Isot kiitokset vinkistä. Etenkin, kun tuo Risetti ei sisällä selleriä, joka ihmeellisen suosittu noissa sekoituksissa. Tuota voi maustaa ja tuunata muutenkin. Itsellä kuivattuna mietoa chiliä (siis todella mietoa), josta sopivasti lisämakua tällaiselle miedommista mausteista pitävälle. Suolapähkinät jätin silloin pois.

 5. Kuinka paljon about tuohon 200 grammaan kuskusia ja vihanneksia uppoaa nestettä?

  Resepti lähtee testiin, etsiskelinkin jotain ilman keitintä valmistettavia lounaita tulevan kesän reissuille.

  1. Kokeilemalla selviää, mutta suurin piirtein samalle tasolle ruoan kanssa, ehkä vähän yli.

 6. Iso kiitos tästä ohjeesta ja vinkistä! Minulle on ollut pienenä pulmana vaelluksen lounas, ja tässä taitaa olla oiva ratkaisu. Kertaalleen testattuna toimi hyvin, tosin pienehkölle naisihmiselle pienempikin annos riitti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.