Varusteet

Drop X-Mid 1P: Huipputeltta edullisesti

Drop X-mid 1P Tent (792 g sisäteltan kanssa) on pitkään kevytretkeilypiireissä vaikuttaneen Dan Durstonin suunnittelema yhden hengen teltta, jonka toimittaa amerikkalainen Drop.com. Drop.comin ideana on kerätä suuri määrä ennakkotilauksia, ja sen jälkeen valmistaa tilattu erä tuotteita ja postittaa ne. Isojen tilausmäärien ansiosta hinnat pysyvät kohtuullisena, mutta tavaraa saa yleensä hieman odottaa. Kokeilin ystäväni X-midiä lähiretkellä Meikolla, ja otin siitä muutamat kuvat.

X-mid 1P on pitkän ja hartaan kehittelyn tulos, ja varmasti viime vuoden puhutuimpia telttauutuuksia. Se muistuttaa ehkä eniten Tarptentin Stratospire-mallia ja Sierra High Route -telttaa, mutta sen muoto on kaikessa yksinkertaisuudessan uniikkii. Durston kertoo hämmästyneensä, kun lopputuloksena ollutta muotoa ei kukaan ollut vielä toteuttanut.

X-mid on yksinkertainen kuuden kangaspaneelin teltta, joka pystytetään asymmetrisesti keskilinjasta olevien kahden vaellussauvan varaan. Teltan pohjapiirros on suorakulmion mallinen, mutta siinä nukutaan kulmittain. Tämä tuo etuja tavalliseen pyramiditarppiin verrattuna, ja pyramiditarpin ongelmiin vastaaminen onkin ollut koko suunnittelun lähtökohta. Kahden sauvan etuna on nimittäin se, että seinät voidaan nostaa jyrkemmiksi, jolloin tila sisällä kasvaa, jalat ja pää ovat kauempana kosteasta katosta ja keskisalko ei ole tiellä.

Tuulenkestävyyden suhteen teltan muotoilu on varsin mielenkiintoinen ja mielestäni erittäin onnistunut. Kirjoitin aiemmin, kuinka teltan seinien jyrkkyys on aina tasapainoilua tuulenkestävyyden ja tilavuuden välillä. X-midissä jyrkin sivu on hyvin kapea etenkin yläosasta, jossa tuulen vaikutus on suurin. Leveä sivu taas on loivempi ja pilkottu kahteen erisuuntaiseen ja erillisillä sauvoilla tuettuun paneeliin.

Teltan kankaana on käytetty yleisimmän silnylonin sijaan silpolya, joka on uudempi telttamateriaali ja käytetty edelleen aika harvoissa teltoissa. Sen suurena etuna silnyloniin on joustamattomuus kosteana. Siinä missä silnylon nuokahtaa kosteudesta ja vaatii jopa kiristämistä yöllä, pysyy silpoly napakkana aamuun asti. Tämä auttaa tuulenkestävyydessä, sillä kireä teltta on löysää paljon tuulenkestävämpi. Itse telttaa kokeillessani pidin myös kankaan liukkaudesta, ja liukkaan kankaan ja jyrkkien seinien yhdistelmä tekee teltasta myös oikein mielenkiintoisen ultrakevyen talviteltan.

X-midissä on lisäksi sisäteltta, joka kiinnittyy ulkotelttaan. Sisäteltan yläosa on hyttysverkosta, ja alaosassa on ammepohja silpoly-kangasta.Sisäteltassa on muutamia taskuja teltan yläosassa. Sisäteltan voi myös irrottaaa ja käyttää pelkkää ulkotelttaa esim. hyttysajan ulkopuolella. Sisäteltta vaikuttaa pätevältä, ja kaksikerrosteltan etuna on tietenkin se, että katosta tippuvat kondension aiheuttamat vesipisarat pysähtyvät sisätelttaan eivätkä makuupussille. Molemmissa huipuissa on puikolla tuettu tuuletusaukko.

Sekä sisä- että ulkoteltassa on kahdet vetoketjut, joten sisälle pääsee molemmista suunnista. En ole yhden hengen teltassa varma tämän ominaisuuden hyödystä etenkään ulkoteltan osalta, sillä vetoketju tuo aina lisäpainoa. Ulkoteltan vetoketju on järeä ja vedenpitävä YKK #5 Aquaguard, joka on erinomaisen kestävä valinta.

Mukana teltassa tulee 8 titaanipiikkiä kiiloiksi. Kiilojen lukumäärä on myös tarkkaan mietitty lopputulos: kahdeksan kiilaa ei ole suuri määrä teltan myrskypystyttämiseksi, ja usein neljällä kiilalla pärjää varsin hyvin. Teltan huippukohdat sauvojen kärjissä saa myös ankkuroitua maahan kahdella kiilalla kahdeksasta, mikäli tuuli on kova. Itse teltta kestäisi varmasti paljon kovempaakin kyytiä kuin kiilat, joten saattaisin harkita muutaman kulmakiilan vaihtamista pitävämpiin, mikäli ennusteessa on tuulisia olosuhteita. Telttanarut kiristetään monista ultrakevystä teltoista tutuilla Lineloc 3 -soljilla.

Teltan pakkauskoko on myös varsin hyvä dyneematarppiin tottuneelle. Luulin aluksi, että pakkauspussi sisälsi vain ulkoteltan, mutta mukana oli myös sisäteltta.

Kaiken kaikkiaan X-Mid on erittäin houkutteleva teltta, kun ottaa huomioon sen 200 $ hinnan (ei sis. tullia ja ALVia). Käytännössä siis perusteltan hintaan saa huipputeltan. X-mid on elegantin kaunis, ja kaikki hyttysverkon materiaalista kankaan väriin ja seinien kulmiin on tarkasti mietitty. Tietäen, kuinka paljon laadukasta suunnittelutyötä teltan ominaisuuksien ja yksityiskohtien suunnitteluun on käytetty, on hinta vähintäänkin kohtuullinen. Teltasta on saatavilla myös kahden hengen versio X-Mid 2P, joka on myös varsin houkutteleva ja varsinainen jokapaikan höylä 1100g painollaan. Ainoa miinuspuoli teltassa on hankala saatavuus, sillä Drop.comin systeemin takia telttaa joutuu tälläkin hetkellä odottelemaan elokuulle asti.

 

34 thoughts on “Drop X-Mid 1P: Huipputeltta edullisesti

 1. Erittäin mielenkiintoinen teltta pari kesää Hillen Enanin arkkumaisessa fiiliksessä viettäneenä, varsinkin hintansa puolesta. Miten luonnehtisit x-midin tehollista kattokorkeutta sisäteltan kanssa, eli hipooko pää kattoa ja madaltuuko tila kuinka nopeasti harjan molemmin puolin?

  Entä kuinka hyvin apsidi suojaa sisäteltan kamoja sateelta? Kuvissa näyttää että ulkoteltan oviaukko tulee hieman ulommaksi, eli stoppaa ihan suoran sateen sisätelttaan, mutta kuinka nopeasti käytännössä sateella ovi pitää vetäistä kiinni? (Olen huomannut että käytössä on tosi tympeä ominaisuus jos sade tulee heti iholle ja tavaroille kun ulkoteltan avaa, ja tuo kulkee korkeamman harjakorkeuden (eli jyrkkien seinien) kanssa monesti käsi kädessä.)

  1. Mielestäni kattokorkeus tuntui teltan hyvältä puolelta. Korkeutta istumiseen on siellä missä sitä tarvitaan, suuaukossa ja sisäteltan sisällä. Harjan molemmin puolin ei hirveästi tulla, kun siinä alkaa absidi.

   Kamat saa tietenkin sateelta suojaan peremmälle absidiin, eivät ne siinä kastu jos käy ulkona. Ei tuossa ovensuussa tietenkään pitkään sateella viitsi istuskella, mutta ei sade sisätelttaan tule jos vetoketjun avaa.

   1. Kiitos tiedoista! Teltta lähti tilaukseen äskeisessä Dropin erässä.

    Tämäntyylistä järkevänhintaista telttaa olen harkinnut jo pitkään, ja käyttäjäkokemukset muuallakin netissä olivat varsin positiivisia. Suurin mutinan aihe vaikutti olevan sisäteltan ahtaus, mutta se ei nukkuessa haittaa keskimittaisia tai sitä lyhyempiä, ja taas teltassa muuten oleskellessa sisäteltan isot ovet voi toki pitää avoinna sääskien salliessa.

 2. Jep!
  kiitos vinkistä 😉 Meni tilaukseen!
  Tällaista on odoteltu.
  Erityisesti miellytti tuo helma joka menee riittävän alas maahan… tuulen vuoksi…

  h

  1. Juuri tuota helmojen alas yltämistä itsekin mietin, koska sisäteltta on verkkoa. Hillen Enanissa esim. ulkoteltta tulee alas asti ja se tuo tosi paljon lisälämpöä…ja kondenssia toki. Jenkkimalliset ilmavat “kesäteltat” ovat tosi kylmiä tuulessa.

   Kuvista tosiaan näyttää että xmidin saa aika alas. Kaksi ovea miellyttää itseäni, voi järjestellä keittonurkan absidiin ja kulkea ulos toisesta ovesta, eikä maisemiakaan tarvitse ihailla aina samalla kyljellä 😁

   1. Juurikin näin.
    Kotolapissa kun retkeilee niin se tuulensieto on tullut arvoon arvaamattomaan. Lämpotila ja olosuhteet teltan sisällä putoaa huomattavasti jos joutuu nukkumaan “tuulitunneli”olosuhteissa. Tuuletusta taas saa helposti avaamalla oven (toisen)
    X-mid dcf versiona voisi olla kova 😉

    1. Googlailin keskusteluita mahdollisesta umpimateriaalista tehdystä sisäteltasta, brittiretkeilijät olivat varsinkin sellaista vailla. Sellainen kai on mahdollisuus, mutta aikataulut ovat vielä tuntemattomat.

     Itse en oikein osaa sanoa mikä olisi loppupeleissä parempi jos oletetaan kovat ja kylmät tuulet. Ehkä kuitenkin kokoverkkoinen sisäteltta voittaa siltikin tässä yhteydessä, koska X-midin näyttäisi tosiaan saavan pystytettyä lähes ihan maahan asti kiinni. 1 hengen version umpinainen sisäteltta on aika klaustrofobinen ajatuksena, ja sinällään esim. loistavan Enanin yksi kehnoimpia puolia on se, että näköalat ulospäin on rajoitettu hyvin kapeaan sektoriin.

     Umpinainen sisäteltta tuo toki jonkin asteen lisää lämpöä, mutta se on minusta vähän toissijainen hyöty varsinkin jos jo ulkoteltta leikkaa itse viiman pois.

 3. Entäpä Kiinasta kahden hengen kolmen vuodenajan 3F UL GEAR LanShan 2 pro Tent. Maksoin siitä 147,11 + ALV (ei tullia koska alle 150,-) eli yhteensä perille n. 180,- Yhden yön olen vasta nukkunut mutta erittäin tyytyväinen. En ole punninnut mutta mainostavt 915g.

 4. Mitä käytät sauvojesi pidennyspaloina teltan asennuksessa, vai saako sauvasi tarpeeksi pitkiksi? Jos käytät jotain niin mitä ja mistä olet ostanut?

  1. Tuohan ei vaadi kauhean pitkiä sauvoja kun harjakorkeus on alle 120cm

     1. Avotunturissako te aina telttailette? Puskasta pajukeppi tangoksi. Ai niin, puukko jäi pois painon takia…

     2. Kyllähän noita karahkoita on käytetty salkoina silloin tällöin. Kerran hukkasin sauvan ja tuli oikeasti tarpeeseenkin. Kangas on hieman helpompi saada kireälle sauvan kanssa, kun sitä voi säätää. Tunturikoivikossa tai kansallispuistoissa ei aina kehtaa alkaa salkoja kaatamaankaan.

 5. Hakusessa on ollut teltta, johon mahtuisi välillä myös 3hlöä. Luin, että X-Mid 2p:tä voisi käyttää myös ilman sisätelttaa, jolloin sinne mahtuisi helposti 3hlöä (jopa 4). Osaisitko yhtään arvioida tämän mukavuudesta ilman sisätelttaa? Käyttötarkoitus kolmelle olisi hyvinkin kevyen kelin kamaa, kahdelle tai yksin tässä voisi olla monikäyttöisempikin kapistus. Onko pöllö idea?

  1. Pääsen testailemaan X-mid 2P:tä kesäkuussa. Tolpat voivat siinä kyllä olla vähän tiellä kolmen hengen käyttöön.

  2. Peruspystytyksessä kepit tosiaan lienevät ikävästi tiellä kolmen hengen pystytykseen. Kuvien perusteella tätä voisi koettaa kaitsea ainakin 3 tavalla;
   -ulkopuolinen pystytys narulla puiden väliin
   -kepit vähän pidemmäksi ja sopivasti vinoon. Tämä ei välttämättä kestä yhtä hyvin tuulta.
   -4kpl pidempiä keppejä saattaa muuttaa tilanteen ilman että tuulenkestävyydestä joutuu tinkimään. Tätä ideaa on käytetty esim. tässä videossa, alkuperäinen keppien (2kpl) paikka on keskellä keskimmäistä makuualustaa: https://www.youtube.com/watch?v=jLdk__1tZMY

 6. Moi, Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Laitoin tämän tilaukseen nyt kun se tuli saldoille ja tarkoitus on käyttää telttaa ylä-lapissa syyskuussa. Osaatko sanoa mahtuuko apsidiin nukkumaan rinkan viereen saksanseisojan kokoinen koira?

  1. Ei varmaan absidiin mahdu (en tosin tiedä koiran kanssa elämisestä juurikaan), mutta kannattaa harkita sisäteltan pois jättämistä. Syyskuussa hyttysiä ei juurikaan enää ole, ja silloin tilaa olisi koirallekin! Samalla reppu kevenee, ellei sisätelttaa ota mukaan varmuuden vuoksi.

 7. Jokos telttoja on Suomeen asti saapunut?

  Omani on nähty viimeksi lähdössä Hampurista eteenpäin alkuviikosta, sen jälkeen ei risaustakaan. Toiveet suorittaa testiajo viikonloppuna ovat vähäiset, koska välissä on vielä tuo kaupankäynnin jarruankkuri, Suomen Tulli.

  1. Pari takapihapystytystä treenin vuoksi takana ja pari huomiota.

   Ulkotelttaa ei saa normisti kiskottua ihan maahan asti kiinni, koska nurkkanarujen kiristimet ja kiinnitykset vievät oman tilansa telttavaarnan ja telttakankaan nurkan välistä. Kysäisin aiheesta teltan suunnittelijalta, joka varmisti että kestävyyden tai rakenteen puolesta ei ole varsinaista estettä puskea kiila samasta lenkistä läpi jolla narun kiristinkin on kiinnitetty. Tällöin ulkoteltta tulee ihan kiinni maan pintaan, jos tosi kovalla tuulella on tarvetta. Tavallisessa käytössä parin sentin ilmaraosta tuskin on haittaa, lähinnä päinvastoin.

   Pitkän sivun seinä lepattaa kireässäkin pystytyksessä ja pitkän sivun alalenkin kiinnityksen jälkeenkin enemmän kuin esim. napakasti pystytetty tunnelitelttani, mikä johtuu (pää)osin silpolyn venymättömyydestä ja osin tietysti isohkosta kangaspanelista. Pitkät sivut eivät kuitenkaan puske sisätelttaan asti kondenssia levittämään, mutta muuten toki heiluvat seinät voivat häiritä; käyttötesti kertoo onko tämä oikea ongelma.

   Silpolyn kanssa telttaa ei voi vain kiskoa pinkeän kireäksi toisin kuin hieman venyvän nylonin kanssa, vaan kiristäminen väärästä paikasta vetää teltan jostain muualta roikkuvaksi ts.kauttaaltaan rummunkalvoksi telttaa tuskin saa kenttäolosuhteissa. Ei välttämättä olisi huono idea laittaa strategisiin ei-kriittisiin kiilalenkkeihin, esim. pitkälle sivulle, pieni elastinen lenkki ottamaan löysät irti.

   Noin muuten teltan ominaisuudet on käyty monellakin foorumilla läpi, tilaa apsideissa on ruhtinaallisesti, ja muutenkin teltan tilavuuden tunne sekä molemmanpuoliset ovet ovat hienoja juttuja.

   1. Huomasin itse myös, että kuten dyneemakomposiittiteltoissa on X-midissä venymättömän silpoly-materiaalin vuoksi melko tärkeää saada kulmat kohdilleen, jotta teltan saa kireäksi. Tämä vaatii välillä hieman näpräämistä. Kun ne sitten saa, pysyvät ne kireänä aamuun asti, eivätkä ne venähdä kosteudesta.

   2. Kyllä silpolykin venyy aika reilusti. Paljon lähempänä se on silnylonia kuin DCF:ää. Veikkaan että ainakin osa X-Didin “hankaluudesta” tulee siitä, että yksikään kiristimistä ei kiristä harjasaumaa kovin suoraan

    1. Mahdollista, ja paljonhan tekee sekin missä kohdassa teltassa saumat ovat, nehän eivät veny samaan malliin kuin itse paljas silpoly/nylon. Tai ainakin oletan näin, en ole ompelija.

     Verrokkina jos on esim. Hillen Enan tai vastaava simppeli tunneli, niin sen ulkoteltassa on pitkittäissuunnassa karkeasti koko teltan pituudelta saumatonta silnylonia. Enanin saakin viritettyä “soimaan” kun päätyjen harukset kiskoo kireälle.

     Durstonissa taas saumat menevät koko harjalinjaa pitkin eli kulmasta sauvojen kärkien kautta vastakkaiseen kulmaan, ja samalla tapaa kahdessa muussakin nurkassa on sauma, eli rakenteessa ei ole niidenkään takia niin paljon joustoa.

     Youtubessa oli näppärä kikka jolla kulmat saa 90 asteen suorakulmiksi kertalaakista, käyttämällä apuna teltan geometriaa sen kriittisen kolmannen kulman kiinnitystä varten: https://www.youtube.com/watch?v=5aNTuurDEFE

     1. Tämäkin on terävä havainto. Sauma varmasti joustaa vähemmän kuin pelkkä telttakangas.

    2. Hmm, hyvä kommentti. Tutkin tätä vähän, ja taidat olla oikeassa.

 8. Toimiiko teltta jos sauvan pituutta ei saa säädettyä? Itsellä Black Diamondin 130cm sauvat joissa ei säätöominaisuutta (menevät taitettaessa kolmeen osaan).

  1. Durston taisi kommentoida että vähän yli 120 cm kiinteät sauvat saa toimimaan, mutta 130 cm taitaa olla liikaa. Ne pitäisi ainakin laittaa tosi vinoon, luultavasti rakenne heikentyy.

 9. Tämä piti nyt hommata Smd Lunar solon paikka täyttämään.
  Jännityksellä odotan ensi testiä miten 187 cm pitkä sisäteltän alle mahtuu Xtherm L kera🤩

 10. Pitkän ja hartaan tuotekehittelyn tuloksena harjateltta-pressu. 😃 Siis helpointa ja halvinta ja yhtä kevyttähän on kantaa erämaahan mukanaan kevytpressua, joka painaa muutaman satagrammaa. Pressu kiinnitetään maahan risuista vuolluilla puutapeilla ja itsetehdyillä puusauvoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.