Vaelluskertomukset, Varusteet

Varusteet: juoksuvaellus Käsivarren erämaassa, 130 km

Tein fastpacking-henkisen juoksuvaelluksen Käsivarren erämaassa ja jonkin verran Norjan puolella kesäkuun alussa. Reitti oli Kilpisjärvi-Halti-Lossujärvi-Goldahytta-Malla-Kilpisjärvi. Lunta oli vielä maastossa melko paljon. Etenkin alkumatkasta Kuonarjoelle noustessa paikalla oli vielä täysi talvi. Erämaa oli yhtä lumikenttää.

Huomasin pahaksi onnekseni, että aurinkolasini olivat unohtuneet kotiin. Tämä oli paha virhe lumisessa erämaassa. Tein nukkumiseen tarkoitetuista silmälapuista eskimotyyliset “aurinkolasit”, jotta kaikki valo ei heijastuisi hangen pinnasta silmiin. Käytin niitä niillä muutamilla pätkillä, kun edessä oli pitempi pätkä lunta ja aurinko paistoi. Onneksi eteenpäin Meekolle kuljettaessa lumi loppui, ja matkalla pystyi pistämään myös hölkäksi. Norjan puolella lasit pääsivät vielä hetkeksi käyttöön. Lumisokeudelta kuitenkin vältyttiin.

Kävin myös Haltilla, sillä sää oli onneksi sumuisen pilvinen huiputuksen aikaan, joten ilmankin aurinkolaseja pärjäsi. Tein myös henkilökohtaisen päivämatkaennätyksen Haltin huiputuspäivänä, jolloin kuljin 56 km.

Yövyin autiotuvissa. Öisin oli jonkun verran pakkasta. Yhteensä matkaa taittui noin 130 km, joka on ihan hyvin ottaen huomioon, että matka-aikaa oli n. 2.5 päivää. Lähdin nimittäin ensimmäisenä päivänä liikkeelle vasta klo 18 ja olin viimeisenä päivänä perillä klo 10.

Varustus oli suhteellisen spartalainen ultrakevyt setti. Koko varustelista on nähtävissä täällä: https://lighterpack.com/r/9ld9c8 . Reppuna oli Ultimate Direction Fastpack 30. Se toimi hyvin, mutta itselle M/L-koko on siinä rajoilla onko se liian iso. Se kantoi kuitenkin mallikkaasti ultrakevyen kuorman, eikä reppua huomannut selässä.

Kenkinä oli Altra Lone Peak 4.0. Nämä toimivat erinomaisesti. Pito kivillä oli mielestäni paljon parempi kuin 3.5 -versiossa, ja rakkakivet eivät tuntuneet yhtä teräviltä pohjan läpi, joten integroidusta rock platesta tuntuu oikeasti olevan hyötyä. Kengät myös kuivuvat nopeammin kuin edeltäjät, ja päällinen vaikutti kestävältä.

Kylmien virtojen ylityksen ja lumessa tarpomisen yhdistelmä kuorrutti kengät jäähän. Nauhoja oli mahdotonta avata, mutta varpaita ei ihme kyllä palellut.

Mukana oli kattila, mutta ei keitintä. Hyödynsin kattilaa myslin syömiseen, ja tein sillä autiotupien kaasuliesillä pussipastaa ja teetä. Muuten ruoat olivat kylmiä: juustoa, metwurstia, mysliä, patukoita, chilipähkinöitä ja “rakettipolttoainetta”, eli 1+1+1 -sekoitusta heraproteiinia, maltodekstriiniä ja kaurajauhetta (instant oats powder myprotein.comista). Keittimetön vaellus toimiin suomalaisissa olosuhteissa mielestäni tosi hyvin, sillä pitkiä päivämatkoja tehdessä kaasullisia autiotupia tulee kyllä vastaan riittämiin.

Mukana oli pyramiditarppi, retkipeitto ja torsopituinen makuualusta. Mukana oli Opinel no.7 -veitsi kiehisten tekoon autiotupien seuraavalle tulijalle. Karttana oli Calazon Tyvek-kartta, kompassin osalta tyydyin nappikompassiin alueen ja reitin helpon suunnistettavuuden takia. Suunnistusta tukemassa oli Ambit 3 -kello ja iPhonen Jahtikartat -appiin ladatut offline-kartat.

Kuonjarjoen luminen erämaa

Housusysteeminä oli tällä kertaa juoksutrikoot + shortsit, ja kylmällä ilmalla ja sateella näitä täydensi Montane Minimus Pants -kuorihousut. Kombinaatio toimi hyvin, mutta ei todellakaan olisi ensimmäinen vaihtoehtoni hyttysaikaan. Trikoot kuivuivat nopeasti, ja olivat nukkumaan mentäessä kuivat. Untuvatakkina oli ultrakevyt Arc’teryx Cerium SL, joka harvinaista kyllä oli myös vaellettaessa päällä ensimmäisenä iltana. Kylmä tuuli yhdistettynä pakastuvaan iltaan aiheutti sen, että untuvatakki päällä vaellettaessakaan ei tullut kylmä. Erillisiä nukkumisvaatteita ei sukat pois lukien ollut.

Varustus oli yksi kevyimmistä millä olen vaeltanut, peruspainon ollessa 3.6 kg. Reilusti ultrakevyt reppu tuntui varsin mukavalta, ja etenkin se, että pieneenkin reppuun jäi vielä mukavasti tilaa oli miellyttävää. Oikeastaan kolme asiaa tuli reissulla mieleen jotka jälkiviisaana olisi vielä pitänyt ottaa: aurinkolasit (d’oh), neulaa ja lankaa (jostain syystä tämä ei päätynyt korjauspussiin) sekä varapullonkorkki (ei kuitenkaan kriittinen). Pitempiaikaiseen tarpin alla nukkumiseen olisin myös preferoinut Xthermiäni torsopituisen solumuovin sijaan.

Meekolle päin oli onneksi sulaa maata
Tagged

13 thoughts on “Varusteet: juoksuvaellus Käsivarren erämaassa, 130 km

 1. Hienon kuuloinen reissu! Oliko tuvissa tyhjää vai oliko muutakin väkeä liikkeessä?
  Mites vertailisit Opinelin ja Mora Eldriksen käytettävyyttä. Kumpi on parempi hankinta kevyeksi puukoksi?

  1. Eldriksellä tulee nätimpiä kiehisiä, mutta Opinel on vielä käyttökelpoinen, jos ei tarvitse ihan oppikirjakiehisiä vuolla. Voi olla myös kiinni siitä miten tuon Opinelin saa teroitettua, jos siihen terään saisi hieman konveksisuutta niin saattaisi kiertyä kiehinen paremmin. Tuo Opinel ei kymppiä enempää maksa, joten paljon ei menetä vaikka kokeilee molempia. Jos vain löytäisi jostain puukkosepän joka tekisi kevyemmän version Eldriksestä…

  1. Olen treenannut melko paljon heinäkuussa tulevaa vuorikiipeilymatkaa varten. Tämäkin reissu oli osaltaan treeniä sitä silmällä pitäen. Pitkiä lenkkejä aerobisella syketasolla monta tuntia viikossa, paikallisen laskettelurinteen ylös kävelyä painavan rinkan kanssa ja voimatreeniä (pitkälti kyykkyjä ja corea). Lisäksi kalliokiipeilyä, mikä nyt ei sinänsä ole parasta treeniä vaelluskuntoa silmällä pitäen.

 2. Miten sekoitit rakettipolttoaineen? Oon kantanut usein sheikkeriä juomapullona kun jauhojen suppiloiminen pulloon ei oo sytyttänyt, mutta sheikkeri tuo tietenkin sen karmivat ~70g lisää painoa

  1. Kattilassa ja pullossa. Kumpikaan ei toiminut kovin hyvin 😀 . Kattilassa jää hieman paakkuiseksi ja pulloon oli hankala laittaa. Joku isompisuinen Gatorade-pullo olisi varmaan paras.

 3. Mitä kokoa käytät Montane Minimus -housuista? Kysyn sillä, että olen itsekin n. 180 cm ja 70 kg. Tuostahan on tarjolla eri lahjepituuksia: Short, Regular ja Long.

  1. Itselläni on M-koko, se on ihan sopiva. Silloin kun ostin ei tainnut olla vielä eri lahjepituuksia.

 4. Jos olisit uudelleen ostoksilla, menisitkö samalla repulla: vai oletko törmännyt muihin mielenkiintoisiin vaihtoehtoihin?

  1. Tuota 30-litraista ei itse asiassa ole edes saatavilla enää. Tuo on parin päivän juoksuvaellukseen jopa hieman iso, joten valitisisin nyt 25-litraisen, jos vaan omat varusteet saa pakattua sisälle. Ei kannata pakata tuollaista reppua kuitenkaan hirveän korkeaksi, sillä load lifterien puutteen takia yläosa alkaa muuten heilumaan liikaa. Juoksuvaellukset eivät tuota pitemmiksi kuitenkaan hirveästi kasva, koska ruoan paino alkaa rajoittamaan sitä, että pystyy juoksemaan. Täältä löytyy lisää vaihtoehtoja reppuihin:

   https://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/equipment-c3/rucksacks-c19/running-packs-c873
   https://www.reddit.com/r/Ultralight/comments/dulioo/running_vest_style_packs_for_thruhiking/

 5. Kiitos mielenkiintoisesta raportista.
  Miten paljon muonaa sinulla oli mukana ? Miten mitoitit kulutuksen ja ruoan maaran (eli esim lahditko tietaen kalorivajeella, vai otitko vahan (tai paljon !) ylimaaraista ettei tarvinnut nalkeisena menna nukkumaan) ? Paljonko ruoka painoi ?

  Mitetin tassa ensi kesaksi myos kasivarressa jonkinlaista juoksuvaellusta, vaikka Haltille ja takaisin, 2-3 paivassa, ja mielellaan ilman telttaa/tarppia (tai ehka vaan minimaalinen hata-bivi jos pakon edessa ei paase autiotupiin). Naissa hommissa pitaa mielestani olla Plan-B ja Plan-C…

  1. Otin 700-800 g kaloripitoista ruokaa (>350 kcal/g) per päivä. Tuo on normaalimäärä vaellukselle, enkä oikeastaan ottanut enempää näin lyhyelle joskin tiukemmalle rypistykselle. Painotin patukoita, proteiini+kaurajuomajauhetta juustoa, metwurstia ja muuta helposti syötävää, sillä mukana ei ollut keitintä. Söin oikeastaan fiiliksen mukaan noita, illalla enemmän kaloreita ja proteiinia että palautui yön aikana

   Muutama suomalainen vuorikiipeilijä on tehnyt noita Haltille-ja-takaisin juoksuja tänä kesänä yhtenä pitkänä rypistyksenä. Lauri Hilanderin ja Lotta Hintsan Instagramista voi hakea inspiraatiota siis myös. Vaikkei yhtenä pätkänä pääsisikään niin tuo hätäbivy (esim tarppi) on ihan ok vaihtoehto mielestäni. Tupia matkalla on Saarijärvi, Kuonjarjoki, Meekonjärvi, Urtashotelli (hieman sivussa), Pitsusjärvi ja Halti.

 6. Minua kiinostaa eniten lämpötilat päivä ja yöaikaan? Näyttää hyisen kylmältä ja jos on sitä miltä näyttää itse en nuilla jousuilla tarkenisi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.