Varusteet

Parhaat kevyet kahden hengen teltat

Monet ultrakevyet teltat on suunniteltu yhden ihmisen käyttöön. Kahdennukuttavat teltat ovat ehkä hieman paitsiossa, vaikka kahden hengen teltta on usein painonsakin puolesta erinomainen vaihtoehto verrattuna yhden hengen telttaan. Kahden hengen kevyen teltan etsiskelijöitä on myös paljon, ja kevyt teltta on monelle portti kevytretkeilyyn. Tässä siis omat suositukset, ja lisäksi kommentit plussista ja miinuksista kullekin teltalle. Kaikki teltat ovat kahdelle hengelle.

Ultrakevyiden telttojen kestävyydestä Lapin olosuhteissa on käsitelty lisää täällä

Tarptent Stratospire Li

Stratospire Li (738 g) on mielestäni paras kahden hengen teltta tällä hetkellä. Se on valmistettu ultrakevyestä dyneemakomposiitista, ja pystytetään vaellussauvojen varaan. Sen aerodynaaminen muoto ja pienet tukemattomat kangaspaneelit tekevät siitä suhteellisen hyvin tuulta kestävän. Tarptentin Pitchlock-kulmat nostavat kattoa irti makuupussista, ja lisäävät jämeryyttä. Kaksi absidia ja ovea helpottavat leirissä välppäystä. Samasta teltasta on saatavilla myös silnylon-versio Stratospire 2, joka on hieman painavampi mutta edullisempi malli. Myös se on erinomainen vaihtoehto.

Zpacks Duplex

Duplex (550 g) on varmasti Zpacksin suosituin telttamalli. Se on ultrakevyt kahden hengen teltta, joka pystytetään vaellussauvojen varaan. Myös Duplexissa on kaksi ovea ja absidia. Sen suuri sivupaneeli tekee Duplexista hieman alttiimman koville myrskyille, mutta normaaliolosuhteissa teltta on varsin pätevä peli. Avotunturiin ei kuitenkaan ensimmäinen valinta, mutta maastossa jossa pääsee tarpeen vaatiessa metsään Duplex toimii hyvin.

Hyperlite Mountain Gear Ultamid 2

Ultamid 2 (534 g) on pyramiditarppi (ei siis sisällä lattiaa tai hyttysverkkoa), joka pystytetään yhteen liitettyjen vaellussauvojen varaan. Se on tilava kahden hengen versio, jossa kaksi henkilö mahtuu miellyttävästi oleskelemaan. Pyramiditarppien tuulenkestävyys on hyvä. Tarppi tarvitsee lisäksi maavaatteen, ja hyttysaikaan nukkujat tarvitsevat hyttysverkot. Ultamid soveltuu myös hyvin talvikäyttöön, koska lattiattomana sen alle voi tehdä lisätilaa kaivamalla lunta pois. Miinuspuolena on kallis hinta. Muita vastaavanlaisia kahden hengen pyramiditarppeja ovat mm. Mountain Laurel Designs Duomid XL ja Locus Gear Khafra.

Mountain Laurel Designs Trailstar

Trailstar (510 g) on viisikulmion muotoinen tarppi, joka pystytetään vaellussauvan varaan. Se on hyvin tuulenkestävä, ja on sen ansiosta mm. skotlantilaisten suosiossa. Trailstar on muunneltavissa sään mukaan erilaisiin pystytyksiin, korkealle hyvällä säällä ja maanrajaan myrskyssä. Trailstarin miinuspuolena on talvikäyttö – siinä on loiva katto, joka ei kestä paljoa lumen painoa. Trailstarin käyttäjät tarvitsevat maavaatteen ja hyttysverkon, mikäli on hyttysiä.

Nemo Hornet 2P

Hornet (1080 g) on ultrakevyt kahden hengen kupoliteltta. Se ei tarvitse vaellussauvoja pystytykseen. Ohuiden kaarien ja ohuen kankaan takia se ei ole aivan yhtä kestävä kuin vaellussauvojen varaan pystytettävät teltat, mutta hyvä vaihtoehto muihin paitsi koviin myrskyihin. Ultrakevyet kupoliteltat tuntuvat olevan monille myös helppo keino hypätä kevytretkeilyn maailmaan. Kannustan kuitenkin harkitsemaan sauvojen varaan pystytettäviä telttoja!

Tagged

12 thoughts on “Parhaat kevyet kahden hengen teltat

 1. Sivupinta-ala on käytännössä Duplexissa ja Stratospire Li:ssä aikalailla samanlainen tukemattomana. Olen aika kovassa tuulessa ollut omalla Duplexillani ongelmitta ja väitän että ensimmäisenä pettää kyllä kiilat tuossa. Sinäänsä oikein pystytettynähän tuuli puhaltaa osittain teltan läpi koska reunat on irti maasta, joka myös osittain helpottaa

   1. Itse olen enemmän tykännyt vaellussauvojen varaan pystytettävistä teltoista. Näissä Nemoissa on niin ohuet kankaat että en itse uskaltaisi niillä lähteä koviin tuuliin. Erityisesti tuo Eliten 7D kangas on ohuista ohuimpia.

    Tuo Bergans Helium on ihan hyvä rinkka. Siinä ei ole verkkotaskua takana kun se on suunnattu enemmän vuorikiipeilyyn. Tilavuus ei ole kovin iso, joten kannattaa tsekata että tavarat oikeasti mahtuvat siihen.

    1. Kiitos paljon nopeasta vastauksesta! Pitää vielä hieman miettiä tuota rinkkaa, 149€ alennuksessa olisi ihan hyvä hinta. Tuskin noin kevyitä saa usein noin edullisesti.

  1. Ja mitä olet mieltä Bergans Helium 55L V5 rinkasta nyt XXL alennuksessa 149€? Onko hyvä ostos siihen hintaan nähden? Eniten epäilyttää onko siinä tarpeeksi ”taskuja”?

 2. Onko kokemusta Big Agnes’in teltoista? Pistin tilaukseen Tiger Wall UL2:n ja odottelen malttamattomana sen saapumista.

  1. Ei ole oman käden kokemusta. Se on hyvin saman tyylinen Zpacks Duplexin, Lanshan 2 / Lanshan 2 Pron ja Bonfus Duosin kanssa. Hillen tuntien kankaat ja sisäteltta on hieman ylimitoitetun järeät, painoa on myös reippaasti enemmän. Noista kaikista edellä mainitsemistani saattaisi saada mielestäni paremman hinta-laatu-suhteen.

 3. SS Li harkinnassa itselle joululahjaksi ensi kesän vaellusreissuja ajatellen, ja mietin tässä ottaako sisäteltan hyttysverkolla vai dyneemasta… Osaisitko antaa ajatuksia molempien vaihtoehtojen plussista ja miinuksista?

  1. Molemmissa on itseasiassa dyneemalattia, toisessa seinä on hyttysverkkoa ja toisessa hyvin ohutta kangasta. Tuo kankainen on parempi kun pöllyävä lumi tai hiekka ei tule niin helposti telttaan. Hyttysverkko on parempi lähinnä näkymien (jos pitää ovet auki) ja avaran tunteen kannalta. Ottaisin itse tuon kankaisen nykyään kun ne ovat hyttysverkkoakin kevyempiä, koska silloin telttaa voi käyttää paremmin kevyissä talvioloissakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.