Varusteet

Taukotakki: ultrakevyt vai hieman painavampi?

Arc’teryx Cerium SL taukotakkina. Albarracinin vuoristossa auringonlaskua ihailemassa kiipeilykavereiden kanssa.

Vaeltajan pysähtyessä pohjoisen iltaan on kylmä usein enemmän kuin hiipimässä päälle. Hengitys höyrystyy ja vilu käy nuotiostakin huolimatta nopeasti luihin ja ytimiin. Paras tapa kylmän pitämiseen loitolla on kevyttoppatakki joko untuvaa tai synteettistä kuitua. Paksu fleece- tai villapaita on myös yksi mahdollisuus, mutta selvästi painavampi sellainen.

Taukotakkia valittaessa kaksi asiaa on monen vaeltajan puntarilla: Synteettinen vai untuvatakki, ja kuinka paksu on riittävä?

Olen itse päätynyt siihen, että untuvatakki on jopa kotimaisissa kosteissa olosuhteissa kuitutakkia parempi vaihtoehto vaelluksella. Untuvatakin saa tarvittaessa kuoritakin alle sateensuojaan, ja illalla pääsee joka tapauksessa telttaan sateensuojaan. Vaellettaessa ei tule “pakollisia” taukoja vaelluksen aikana myöskään muita kuin mahdollinen lounaan keittely. Muun aikana kävely tuottaa riittävästi lämpöä, jotta toppatakkia ei tarvita. Tilanne kallistuisi enemmän synteettisen takin suuntaan, mikäli sateessa pitäisi varmistaa kiipeilijää, olla hirvipassissa tai makoilla tähypaikalla reserviläistouhuissa.

Synteettisen takin ongelma on myös pakkautuminen kasaan. Oma Primaloft-kuidulla täytetty Patagonia Nano Puff -takki muistutti yhden kauden käytön jälkeen enemmän tuulitakkia kuin toppatakkia. Pidemmät kuidut kuten Climashield PRISM ja Apex sekä Coreloft Continuous kestävät hieman paremmin litistymättä. Sen lisäksi synteettiset takit ovat painavampia ja kylmempiä kuin untuvatakit.

Untuvatakeista olen käyttänyt kahta samankaltaista mallia: Arc’teryx Cerium SL:ää ja Cerium LT:tä. Ja ei, en ole ostanut kumpaakaan läheskään täyteen hintaan. Näistä SL on ultrakevyt 215 g painava untuvatakki, kun taas LT on paksumpi 305 g painava takki. Kangas on SL:ssä ohutta 7 denierin nylonia, joka tuntuu selvästi hengittämättömämmältä kuin LT:n 10 denierin kangas. SL on siis samassa painoluokassa kuin kevytretkeilypiireissä suositut Mountain Hardwear Ghost Whisperer tai Montbell EX Light Down Anorak.

Cerium SL taukotakkina lämpimämmissä olosuhteissa

Yhdeksänkymmenen gramman painoero takeissa on mielestäni hyödynnetty hyvin LT:n eduksi: se on silkkaa untuvaa. LT on huomattavasti lämpimämpi takki. Tästä syystä se on ollut paljon monikäyttöisempi, ja on usein se, minkä nappaan mukaan reissuille, ja myös ultrakevyille sellaisille. SL on ollut enemmän mukanan kesäisillä vuorijuoksuilla hätätakkina ja muissa lämpimämmän vuodenajan aktiviteeteissa. SL olisi saattanut olla riittävä pitkällä lapinvaelluksellani 2018, mutta lähinnä siksi että sää ei ollut erityisen kylmä. Havahduin kuitenkin jossain vaiheessa siihhen, että en ole kuitenkaan kertaakaan retkellä harmitellut sitä, että mukaan tuli otettua se paksumpi taukotakki. Paksun untuvatakin esiin pullauttaminen on myös omiaan luomaan kateutta vilusta värjöttelevissä retkikavereissa.

Cerium-takeissa on molemmissa synteettisellä kuidulla täytetyt hihansuut ja olkapäät. En ole tämän ratkaisun suuri fani, sillä pitkässä käytössä synteettiset kohdat pakkautuvat kasaan untuvakohtia nopeammin. Myös omassa LT:ssä näin on käynyt; ohuemman takin osat ovat vielä suurin piirtein yhtä pöyheitä takin vähäisemmästä käytöstä johtuen.

Cerium LT päällä Lemmenjoen Kansallispuiston tuntureilla

Huppu on mielestäni kevyttoppatakissa selvä valinta. Se tuo painoonsa nähden suhteellisesti paljon lisälämpöä. Retkipeiton kanssa nukuttaessa huppu pitää nukkujan pään lämpimänä. Retkipeittovalmistajilta saatava irrallinen untuvahuppu on myös yksi vaihtoehto, mutta loppujen lopuksi niitä näkee melko harvoin. Ceriumien hupun suunnittelu on Arc’teryxin tyyliin loistava. Kannattaa myös testata, että hupun kanssa pystyy nukkumaan niin, että sen kiristimet eivät paina takaraivoon.

Suosittelisin siis taukotakiksi n. 300-350g painoluokassa olevaa kevyellä päällikankaalla tehtyä täysuntuvaista hupullista takkia. Untuvaa tällaisessa takissa olisi n. 100 g. Sopivia takkeja voisivat olla esim. Cumulus Incredilite, Rab Proton tai Haglöf Essens.

Cerium LT paksun talviparkan alla erittäin tuulisella rannalla. Ei tullut liian kuuma vaikka meri ei ollut edes jäässä.

5 thoughts on “Taukotakki: ultrakevyt vai hieman painavampi?

 1. Moi,

  Ellei halua useampaa untuvatakkia hankkia, niin mahtaako Cumuluksen Mountlite olla liikaa sulan maan vaelluksella? Kokonaispaino 390 ja untuvaa 180. Painoa vain 40g enemmän mitä Incredilitessä. Takki vaikuttaa olevan kuitenkin jonkun sortin välimalli ei riittävä kunnon pakkasilla ja mahdollisesti liikaa kevät\syys. Myöskin pakkauskoko kasvaa litralla.

  1. Tuo on jo melko järeä sulan maan vaellukselle. Mountlite on tehty keski-eurooppalaisiin talvi- ja vuorikeleihin. Yhdellä untuvatakilla on vähän hankala pärjätä kesät talvet, sillä talvella tarvitaan reilusti järeämpää takkia kuin kesällä. Jos on pakko saada vain yksi takki joka toimii syysretkeilyssä, kaupungissa ja huhtikuun keväthangilla kohtuupakkasissa, niin onhan tuo tavallaan sellainen välimalli.

  1. Suurin piirtein 250-350 g untuvaa. 250 on ok kevättalvella, 350 on parempi sydäntalvella kun joutuu seisoskelemaan ulkona alle kolmenkympin pakkasissa. Riippuu myös siitä, onko bensakeittimellä lämmitetty teltta tai autiotupa, vai tehdäänkö lumen sulattaminen nuotiolla tai muuten ulkoilmassa (huomattavasti kylmempää). Paksumpi on monikäyttöisempi, eipähän jää takin lämpimyydestä kiinni mikään reissu, ja reilun paksu takki on mukavan lämmin kohtuullisemmassakin pakkasessa. Eli jos yhden ostaa niin kannustaisin valitsemaan tuollaisen missä on 300-350g untuva.

   Neolite Endurance on ohuemmasta päästä (ja nykyään aika kallis näyttää olevan). Katselisin sellaisia merkkejä kuin Rab, Mountain Equipment, Montane, Patagonia. Brittimerkeillä (kolme ekaa noista) on jostain syystä hyvän hinta-laatu-paino -suhteen talviuntuvatakkeja.

 2. Itse ostin huomattavasti raskaamman kevytuntuvatakin haglöfs. En ehkä tykkää silleen tietyistä asioista. Takki sinällään iha ok. takin ostin vuosia sitten ja nyt vasta käytän jatkuvasti. Aluksi huomasin että langat repsottaa muttei siitä tietysti käytössä mitään haittaa. Untuvat tulee läpi mutta se oli arvattavissa. Huppu on toki hyvä sinällään mutta kaulus on hitusen häritsevä eli tulee jokseenkin kurkulle. Tämä on kyllä melko monessa keinokuitutakissa ongelma. Siksi tykkäänkin kauluksettomista päällytakeista. Korvaan sitten kylmillä keleillä välikerroksilla tuo kaulaosan. On toiminut edellistalvina ja on paljon mielekkäämpi. Paluu vanhaan siis odoteltavissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.