Varusteet

Sealskinz ja muut vedenpitävät sukat

Olen saanut usein kyselyjä Sealskinz-sukkien käytöstä retkeilyssä. En itse ole kokenut sealskinz-sukkia kovin hyvänä valintana retkeilyyn muutamasta syystä:

 1. Ne tuntuvat vuotavan todella monella. Monet valittavat, että sukkiin tulee helposti reikä, jolloin niillä tekee yhtä paljon kuin vuotavalla kumisaappaalla
 2. Ne ovat painavat märkänä, ja sisäpuoli kastuu joka tapauksessa päälle-pois rullattaessa tai hiestä
 3. Pelkään, että ne lisäävät rakkoja pitkiä päivämatkoja vaellettaessa
 4. Kolmen vuodenajan retkeilyssä en yksinkertaisesti tarvitse niitä. Käytän ohuita villasekoitesukkia, jotka pitävät läpimärkinäkin jalat riittävän lämpimänä. Leirissä vaihdan kuivat sukat, jotka eristän märistä kengistä pakastuspussilla.

Vedenpitävien sukkien osalta olen kuullut parempaa Rocky Goretex -sukista, jotka siis poiketen Sealskinzeista hengittävät. Näiden saatavuus tuntuu kuitenkin olevan hyvin heikkoa.

Toinen, mielestäni Sealskinzeja houkuttelevampi ratkaisu vedenpitäväksi tai märkänä lämmittäväksi sukaksi on neopreenisukka, kuten NRS Hydroskin 0.5 -sukka. Näiden käyttötarkoituksena voisi olla esimerkiksi alkutalven retki, jossa liikkeellä ollaan lenkkareilla, mutta sää saattaa vaihdella sohjosta navakkaan pakkaseen.

Polkujuoksukengissä jalat kastuvat joka tapauksessa, mutta plussakeleillä ohuet villasekoitesukat pitävät jalat riittävän kuivina tästä huolimatta.

Kolmas vaihtoehto on simppelit höyrysulkusukat. Pakastuspussit toimivat hyvin. Mikäli haluaa korkeamman sääreen ulottuvan pussin, voi käyttää isompaa muovipussia tai esim. Rab Vapour Barrier Liner -sukkaa. Näillä ja polkujuoksukengillä saa itselleen aikaan “kevyen kumisaappaan”.

En ole itse kokenut näitä tarpeelliseksi, mutta harrastuksissa, joissa on tarpeen liikkua nopeasti märässä metsässä ja välillä seisoskella (luontokuvaus? reserviläistouhuilu? metsästys?) tämä voisi olla hyvä ratkaisu. Ongelmana on tietenkin sama kuin kumisaappaan kanssa: sukka kastuu hiestä. Nerokkuutta huokuva henkilö ehkäisee tämän käyttämällä kahta höyrysulkusukkaa, joiden väliin laittaa varsinaisen lämmittävän sukan.

Talvella asenteeni vedenpitäviin sukkiin on toinen. Olen suuri höyrysulkusukkien kannattaja. Tässä tietenkin tarkoituksena on estää sukkien kastuminen hiestä, ei ulkoa tulevasta kosteudesta. Höyrysulkusukkana olen käyttänyt pakastuspussia (varmista, että pussinpohjan mitta on pidempi kuin jalkasi mitta etukäteen). Höyrysulkusukkien alla olen käyttänyt ohuita matalia nylonsukkia (Xtra treenisukat) lähinnä ehkäisemään sitä, että varpaankynnet puhkaisevat höyrysulun.

6 thoughts on “Sealskinz ja muut vedenpitävät sukat

 1. Aika samanlaiset kokemukset minullakin Sealskinz sukista ja hanskoista – puhki menevät ja sen jälkeen käyttökelvottomat. Erikoinen juttu mielestäni kuinka noinkin huono tuote voi pysyä markkinoilla. Ilmeisesti uusia kertakokeilijoita riittää. Jotenkin tuntuu, että ihmisten evoluutio on vielä kesken, kateellisena kavioita kaivaten.

 2. Olen testaillut näitä kaikkia em systeemejä monet monituiset kerrat parinkymmenen vuoden otannalla eikä oikein mitään toimivaa ja luotettavaa ole vieläkään löytynyt. Ostin -hiukan pakon sanelemana – viime vuoden pitkälle vaellukselle reissulle Sealskinz sukat, selvästi pidemmät ja paksummat, jotka yllätyksekseni ovat toimineet todella hyvin. Vaelluksen jälkeen käyttöä on kertynyt useamman talven ja kevään päiväretken muodossa ja ainakaan vielä sukka ei ole alkanut vuotamaan. Takavuosilta sen sijaan on huonoja kokemuksia Selaskinz sukista minullakin. Sitä en osaa sanoa, onko laatu yleisesti parantunut, kävikö minulla hyvä tuuri tämän kyseisen sukkaparin kanssa vai johtuisiko parempi kestävyys yksinkertaisesti siitä, että sukka on hiukan jämäkämpää/paksumpaa tekoa?

 3. Syysvaelluksen lähestyessä tuli ajankohtaiseksi vettäpitävät sukat. Sealskinzeistä vuosien takaa samoja kokemuksia kuin Pasilla, vuotivat sekä olivat kylmännihkeät. Sormikkaat samalta merkiltä olivat myös kelvottomat; paksu nyloninen pinta piti veden sisällään ja jäädytti sormet vaikka vesi teoriassa ei päässyt aivan iholle asti.

  Nyt Kaldoaiviin lähtee testiin arvosteluissa aika hyvin pärjänneet Bridgedalen StormSocksit – niille päiville kun keli on aamusta iltaan kylmä ja märkä ja jalkojen vettyminen jonkinasteinen ongelma. Ideaalitilanteessa ne eivät imisi sisäänsä vettä edes märistä housunlahkeista, mutta melko paljon auttaisi jo se, että ulkoa tuleva suovesi ei huuhdo koko aikaa jalkojen ihoa.

  Ossin mainitsemista Rabin Vapor barrier -sukista sellainen varoitus, että ne eivät ole vettä/vesihöyryä pitävät yhtään pidemmässä käytössä. Kenkäni ovat olleet päivän päätteeksi aina nihkeät kun Rabin VBL:issä olen päivän talviulkoillut, toisin kuin simppeleitä paksuja pakastepusseja käyttäessä.

  Ilmeisesti pienetkin reiät Rabin sukissa pumppaavat riittävästi jalan kosteutta ulos päivän mittaan. Netistä löytyy vastaavia kokemuksia muiltakin.

  1. Itselläni täsmälleen samat kokemukset Rabin höyrysulkusukista. Eivät pidä vettä. Veikkaan, että silnylonin vesipilariarvo ei ihan riitä höyrysukkana toimimiseen.

   1. Olet luultavasti oikeassa. Täytin nimittäin aikanaan sukan vedellä testiksi ja siitähän tihkui neulanrei’istä läpi vähän vettä. Mutta en oikein usko että rei’istä kuitenkaan jalkahiki noin mittavasti menisi läpi (vaikka edellä sitä arvelenkin).

    Luultavasti tosiaan itse silnylonista menee kauttaaltaan paineen alla kosteus läpi. Harmi, koska sukissa oli ihan toimivat resorit nilkassa ja sääressä, eli ne muuten olivat toimivammat kuin pelkkä muovipussi. Toki ne leiri”kumppareina” kuivan sukan ja märän kengän välissä toimivat edelleen jos haluaa jotain napakampaa kuin pelkkä pakastepussi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.