Vinkit

Parhaat eräsolmut

Mietiskelin tässä mitkä ovat tärkeimmät eräsolmut, eli ne joita OIKEASTI tulee käytettyä ja jotka ovat vaelluksella tarpeen. Kirjat ja netti ovat täynnä erilaisia solmuja, mutta hyvää kokoelmaa tärkeimmistä retkisolmuista ja niiden käyttökohteesta en ole löytänyt. Joitakin mielestäni parhaista retkisolmuista ei myöskään löydy kotimaisista lähteistä.

Olen koonnut tähän listan solmuja, jotka omasta mielestäni ovat retkikäytössä parhaimmat ja tärkeimmät. Tämä lista on pitkälti vaeltajan ja kevytretkeilijän linssien läpi katsottuna – riippumattoilijalla, kiipeilijällä, kalastajalla, melojalla ja bushcraftaajalla on lisäksi nippu omia solmujaan. En ole myöskään ollut koskaan partiossa, joten uskon että pystyn antamaan siltä osin “korruptoimattoman” perspektiivin!

Paalusolmu: Paalusolmu on ehkä tärkein retkeilijän solmu. Paalusolmulla narun päähän saadaan kestävä lenkki. Sitä käytetään Narujen kiinnittämiseen tarppiin ja telttaan, ja tarpin toisen pään kiinnittämiseen puuhun. Sillä on lukuisia muita käyttötarkoituksia, ja jokaisen vaeltajan tulisi opetella se.

Ajomiehenkytky: Ajomiehenkytky (trucker’s hitch) on kuormansidontasolmu, jonka avulla tarpin harjanarun tai kiiloihin johtavan narun kiristämiseen voidaan hyödyntää 3:1 –taljaa. Solmun voi purkaa helposti vapaasta päästä vetämällä. Ajomiehenkytky on vaeltajan toiseksi tärkein solmu.

McCarthy-kytky: McCarthy-kytky (McCarthy hitch) on Andrew Skurkan tunnetuksi tekemä ajomiehenkytkyn variaatio, jossa taljan kiristys tehdään hyödyntämällä tarpin laidan paalusolmun lenkkiä. Käytetään tarpin tai teltan laidan maakiilaan kytkemiseen.

Siansorkka: Siansorkkaa käytetään mm. narun kiinnittämiseen sen keskeltä paaluun, kuten vaellussauvaan. Kaksi tapaa solmia, joista tässä esitetty tapa, jossa kaksi polvea laitetaan päällekäin ja pujotetaan paaluun. Siansorkka on monikäyttöinen solmu, jonka toinenkin solmimistapa kannattaa opetella.

Ulkosorkka: Ulkosorkkaa voidaan käyttää tarpin toisen pään solmimiseen, mikäli maasta ei jostain syystä löydy keppiä paalusolmun avulla tehtävään kytkyyn.

Prusik: Prusik on kitkasolmu, jota retkeilyssä voidaan käyttää mm. tarpin kiinnittämiseen harjanaruun. Solmua voi liikutella solmusta kiinni pitämällä, mutta se kiristyy pitäväksi kun siihen kohdistuu veto. Solmua varten tehdään ensin narunpätkästä lenkki kahden tuplakalastajasolmun avulla. Tämä lenkki kiedotaan harjanarun ympäri kolmeen kertaan. Prusikin ja tarpin voi yhdistää maasta löytyvällä puukapulalla, mutta parempi on solmia se kiinteästi tarppiin ja harjanaruun kiinni.

Adjustable grip hitch: Solmu hyödyntää prusik-mekanismia. Sitä käytetään telttan tai tarpin narujen kiinnittämiseen kiilaan niin, että narua voidaan kiristää tai sen pituutta säätää. Adjustable grip hitch on mielestäni parempi kuin telttasolmu (tautline hitch).

Malspiikkisolmu: Malspiikkisolmua voidaan käyttää mikäli halutaan kiila keskivälille narua, esimerkiksi jos tarppi on pystytetty hyvin matalalle. Sen avulla saa myös kätevän ”naulakon” repulle, kun kiinnittää narunpätkän puuhun pään korkeudelle ja solmii roikkuvaan naruun malspiikkisolmulla poikittaisen kapulan.

Lisäksi tutustumisen arvoisia ovat myös:

Tukkikytky (narun kiinnittäminen puuhun), alppiperhonen (rispaantuneen narunkohdan “eristäminen”, vetolenkkien tekeminen köyteen esim. evakuoitaessa potilas vetämällä talvisessa tunturissa), European Death Knot (kahden narun nopea yhteen liittäminen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.