Varusteet, Vinkit

Mistä kevyitä retkeilyvarusteita edulliseen hintaan?

En henkilökohtaisesti tykkää tuhlata rahaa. Usein retkeilyvarusteiden osalta olenkin päätynyt ostamaan kahdesta ääripäästä: joko todella halvalla tai käytettynä, tai sitten kalliiseen hintaan “buy once cry once” -ajatuksella. Olen huomannut että joissakin varusteissa, kuten teltoissa ja makuupusseissa, usein kannattaa ostaa heti alkuun se mielestään “paras”. Tällä välttää kahden varusteen ostamisen pitkässä juoksussa.

Kevyissä retkeilyvarusteissa hyviä aarreaittoja ovat aasialaiset verkkokaupat, kuten Aliexpress ja Gearbest. Olen itse näissä vakioasiakas retkeily- ja kodintarvikkeissa, koska suomalaisessa tai länsimaisessa kaupassa samanlainen tuota maksaa usein tuplat tai enemmän. Ainoa miinuspuoli aasialaisissa verkkokaupoissa on pitkä odottelu. Kaikki tilaamani tavarat ovat kuitenkin tulleet perille ihan moitteettomassa kunnossa. Suosikkini näistä on Aliexpress, koska siellä on monia myyjiä, joilla on sama tuote katalogissaan. Pienellä haulla näistä löytää edullisimman.

Seuraavassa muutamia vinkkejä hyvistä kevyistä retkeilyvarusteista aasialaisista verkkokaupoista. Useilla näistä on jo pitkä käyttöhistoria takanaan. Olen laittanut linkit tuotteisiin, mutta kannattaa vilkaista muutkin vastaavan tuotteen myyjät, koska eri myyjien hintatasot vaihtelevat usein. En saa näistä mitään komissiota tai hyödy muutenkaan.

 • TiTo -titaanipiikit. Olen käyttänyt näitä titaanipiikkejä ultrakevyinä päätelttakiiloina muutaman vuoden ajan. Hyvät, kestävät ja halvat.
 • Naturehike hyttyshuppu. Niin yksinkertainen esine, ettei tästä muutamaa euroa enempää kannata maksaa.
 • Kameratripodi. Alunperin iPhone-tripodina myyty, mutta toimii myös kameran kanssa kun puhelinkehikon ruuvaa irti. Hyvin kevyt, ja auttaa ottamaan selfieitä ja tärähtämättömiä iltakuvia.
 • BRS 3000T -kaasukeitin. Maailman kevyin kaasukeitin. Paljon käytetty, ja myös omani on kaasutellut menemään jo pari vuotta mallikkaasti. Suositukset tälle, hintakaan ei päätä huimaa.
 • Keith Titanium 900ml titaanikattila. Tämä kattila on ollut kaasu- sprii- ja bensakeittimellä, nuotiolla, kaminalla, kaminan pesässä, autiotuvan kaasuliedellä ja n. 1000 km matkassa mukana. Siinä ei ole minkäänlaisia kolhuja tai vikoja, ainoastaan kaunista patinaa. Aasialaisista verkkokaupoista voi saada näitä titaanikattiloita huomattavasti parempaan hintaan kuin länsimaisilta jälleenmyyjiltä. Pieni hintavertailu kannattaa, tämäkin näyttää olevan parikymppiä kalliimpi nykyisellään kuin sillon kuin sen ostin. Hinnat siis heiluvat eri myyjien välillä.
 • Nitecore Tube -led-lamppu: USB-ladattava avaimenperävalo, 9 g ja 50 lumenia. Niin kirkas, että käytän sitä vakituisesti polkupyörän valona kaupungissa, ja se on mukana mm. polkujuoksulenkillä varmuuden vuoksi -lamppuna ja talvivaelluksilla varalamppuna. Pyörän valo ei koskaan unohdu, kun se on aina avaimenperässä mukana. Näitä on meidän perheessä jo useampia.
 • Istuinalusta. Muutamat istuinalustat on helppo tilata koko perheelle, koska niitä aina häviää.
 • Naturehike solumuovialusta. Therm-a-Rest Z-Lite SOLista “inspiraatiota” saanut alusta, jossa munakennorakenne ja alumiinipinnoite.
 • Ozero -hiihtohanskat. Hyvä talvihanskat, jotka olivat minulla mukana kahdella talvivaelluksella. Ne ovat edelleen moitteettomassa kunnossa ja vaikuttavat kestäviltä.

Uusimpana ostoksena on tuo Naturehiken alusta. Se on hieman leveämpi kuin Z-lite SOL, josta pidän, koska kädet ja sikiöasennossa nukkuessa reisi mahtuu kokonaan patjalle. Leikkasin tämän kahteen osaan, joista kuuden paneelin versio pääsee mukaan ultrakevyisiin seikkailuhin, ja kahdeksan paneelin puolikas talvivaelluksille Xthermin alle lisäeristeeksi. Aioin myös hieman kaventaa tuotta lyhyempää alustaa, mutta katsotaan vielä, sillä tuo leveys oli oikeastaan aika mukava.

Kannattaa siis tarkistaa aasialaiset verkkokaupat ennen kuin kiirehtii ostamaan. Edullisemmillakin varusteilla voi olla ultrakevyt, esimerkkinä Teemu Hartikaisen 1000 kilometrin vaellus UKK-reitillä, jossa käytössä oli mm. 3F UL Lanshan 2 -teltta ja itsetehty retkipeitto. Suomalaisista kaupoista vastaavia tuotteita voi löytyä esimerkiksi Farlitesta.

5 thoughts on “Mistä kevyitä retkeilyvarusteita edulliseen hintaan?

 1. Hyviä linkkejä, kiitos, ja tuli sopivaan saumaan kun pieni kevennysoperaatio on menossa.

  Tuosta BRS-3000t -polttimosta sivuhuomio, kun samasta vekottimesta joku aika sitten googlailin. Kiinalaiset ovat tehneet kopiosta kopion, eli alkuperäisestä FireMaple -polttimosta kopioidusta BRS-3000t:stä on tullut ainakin ebayhyn feikkejä jotka ovat vähän halvempia, mutta ainakin yhden testin mukaan osin vaarallisiakin (johtavat lämpöä kanisteriin). Näissä ulkonäkö on onneksi oikeasta BRS:stä poikkeava, eli polttimon pysty”putki” on harmaan titaanin asemasta messinkiä tms.

  BRS:llähän on myös se ominaisuus, että sopivissa olosuhteissa se sulattaa (pehmentää) itseltään kattilakannakkeen mutkalle koska liekki osuu kannattimiin. Pikkukattilalla ja nopealla kiehautuksella ei pitäisi olla ongelma, niinkuin sinullakaan ei ilmeisesti ole ollut.

  1. Joo, kannattaa varmistaa että saa aidon. Hienoa kun nykyään kiinalaiset kopioivat jo kiinalaista. Normikokkailulla pysyy jalat hyvin ehjänä, ja käyttäähän jengi tota jonkun verran talvellakin, missä lumien sulattelu on aikaavievempää. Mutta hyvä pitää mielessä.

 2. Kiitos huikeasta blogista! Vasta löysin tämän. Mikä olisi optimikoko kattilalle, jonka sisään mahtuisi 100g kaasu, tuo poltin ja ehkä joku sissilautanen? Tällä hetkellä käytössä on Primus etaexpress, mutta kun nämä grammat alkoivat kiinnostaa niin tuo on kyllä turkasen painava. 🙂 Mutta siis se on kai litrainen ja tuntunut aika hyvältä koolta.

  Kysyisin vielä tuosta titaanista: tekeekö sillä muita kokkauksia kuin vedenkeittoa? Aika monasti johonkin päiväretkelle on ottanut kotona valmiiksi tehty mararonilaatikko tai munakas mukaan, jonka on sitten Primuksella lämmittänyt. Primukseen ei hirveän pahasti tartu kiinni tavara. Tarttuuko titaaniin?

  1. Hyvä ja paljon käytetty yleiskoko yhden hengen kattilalle on 9 dl. Siihen mahtuu normaali retkiruoka, vaikkapa pussipasta juuri sopivasti. Ainakin Keith-merkin (ja Toaks myös) 9dl kattilaan mahtuu myös 270g kaasu, tai 100g kaasu ja BRS3000T-keitin. Lautasta en itse ole käyttänyt oikeastaan koskaan. Etaexpressin tyyppinen lämmönsiirtimellä ja tuulisuojalla varustettu tehokkaampi kattila kirii painoeron kiinni sitten kun kaasuja on mukana monia.

   Kyllä titaaniin tarttuu hieman enemmän kiinni kuin alumiiniiniin. Titaanikattila on usein ohuempi kuin alumiini, jolloin hotspotteja tulee enemmän. Paistamista titaanilla en suosittele. Kuitenkin tavallisten retkiruokien kokkailu on ongelmatonta, kuten pussipastat, riisin keitot ja muut. Ruoan lämmittäminen kyllä onnistuu, jos laittaa tilkan vettä pohjalle ja höyryttää ruoan lämpimäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.