Varusteet

Vaeltajan liimat

Kun kengän pohja irtoaa maastossa, se on saatava kiinni, tai matka päättyy

Monilla meistä on vaelluksen korjausvarusteissa mukana jonkinlaista liimaa. Mutta mikä liima on retkeilijän työkalupakissa paras? Mihin käyttää mitäkin liimaa? Tässä hieman omaa näkemystäni, kemian DI-tutkinnolla höystettynä. Relevantit liimat ovat mielestäni seuraavat:

  • Syanoakrylaatti
  • Uretaaniliima
  • Silikoniliima
  • 2-komponenttiepoksi
  • Kuumaliima tai sompaliima

Syanoakrylaatti on se liima, joka löytyy useimmiten retkeilijän kikkapakista. Syanoakrylaatin tunnistaa siitä, että sitä usein markkinoidaan termillä “pikaliima” tai “super glue” . Sitä on usein myynnissä pienissä kerta-annostuubeissa. Mielestäni se ei kuitenkaan ole parhaiten retkeilyyn sopiva liima. Syanoakrylaatin ongelmana on huono leikkausvoimien kestävyys. Sen liimapinta kuivuu kovaksi, ja murtuu sen takia helposti. Yksi tärkeimmistä liiman tehtävistä vaelluksella on kengän pohjan liimaaminen kiinni. Irronnainen pohja voi olla iso ongelma, sillä ilman niitä on haastava päästä erämaasta pois. Pohjan liimaamisessa leikkausvoimien kestävyys on tärkeä asia, sillä pohja hankaa kenkään joka askeleella. Oman kokemukseni perusteella syanoakrylaattiliimaus kestää kengänpohjassa noin kolme askelta.

Syanoakrylaattiliima ei pitänyt kengänpohjaa liimattuna muutamaa askelta pidempään

Tästä päästään uretaaniliimoihin. Uretaaniliimat kuivuvat joustavammaksi kuin syanoakrylaatti. Ne ovat parhaita liimoja kengän pohjan liimaamiselle, mikä mielestäni on retkeilykäytössä tärkein liiman käyttökohde. Ne toimivat yleisliimana myös muissa käyttökohteissa. Ne eivät kuivu yhtä nopeasti kuin pikaliimat, mutta jälki on parempi. Kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan antaa liimauksen vaikuttaa yön yli. Suosittelen Gear Aidin (McNett) Freesole-liimaa, joka on tehty nimenomaan kenkien korjaamiseen, ja josta on saatavilla 28 g tuubissa. Muita vaihtoehtoja ovat Gorilla Glue Original Minis, joita ei kannata sekoittaa saman valmistaja syanoakrylaatteihin. Kolmas vaihtoehto ovat Aquasure-tyyppiset liimat, joita käytetään myös kahluusaappaiden ja neopreenipukujen paikkaamiseen. Muitakin vaihtoehtoja on.

Silikoniliima on tarpeen, mikäli halutaan liimata silnylonia, joka on yleisin telttakangasmateriaali. Silikonikäsiteltyyn nyloniin ei hevillä tavallinen liima tartu, vaan tarvitaan tähän käyttöön suunniteltu liima. Useimmiten tarvitaan myös paikkakangasta, joka liimataan repeytyneen kohdan päälle. Gear Aid SilFix on paketti, jossa on sekä paikka että liima mukana. Muita tuotteita ovat Sil-Net ja Seam Grip SIL, kaikki hieman hämäävästi saman valmistajan eri brändeillä myymiä tuotteita. En välttämättä pitäisi jokaisella vaelluksella silikoniliimaa- ja paikkaa mukana, vaan suorittaisin tarvittavat korjaukset retken jälkeen. Pidemmillä expeditioneilla silikoniliima ja -paikka voivat kuitenkin olla järkeviä kantaa mukana. Silikoniliimaa käytetään myös silnylon-telttojen ompelusaumojen vesitiivistämiseen.

Vaeltajan liimoja: Kuumaliimapötkylä, syanoakrylaattipikaliima, uretaaniliima, 2-komponenttiepoksi

2-komponenttiepoksi on liimaa, jossa kaksi komponenttia reagoivat keskenään muodostaen lujan epoksihartsin. Nämä myydään usein ruiskun näköisessä pakkauksessa, jossa ruiskun männästä painettaessa komponentit sekoittuvat ja pursottuvat ulos. Olen pitänyt epoksihartsiruiskua mukana hiihtovaelluksilla siteiden yms. korjausta varten. Kannattaa huomioida, että kylmyys hidastaa epoksireaktion nopeutta paljon, joten korjaus kannattaa tehdä lämmitetyssä teltassa tai autiotuvassa, ja pitää yön aikana mahdollisuuksien mukaan korjattu kohta lämpimänä. Myös muiden liimojen kuivuminen hidastuu pakkasessa merkittävästi. Kesällä en ole vaivautunut pitämään epoksia mukana.

Viidentenä maininnan arvoisena on kuumaliima tai sompaliima. Pieni kuumaliimapötkö ei paina paljoa, ja sitä voi sulattaa retkikeittimellä erilaisiin korjailuihin. Sompaliima on kuumaliimaa, joka pysyy kovassa pakkasessakin joustavana, ja sopii parhaiten sompien ja sauvojen kahvojen paikalleen liimaamiseen. Tavallista kuumaliimaakin voi käyttää, mutta se on hauraampaa pakkasessa.

Näiden lisäksi on erilaiset liimat packraftien korjaamiseen ja muuhun melontaan sekä perhokalastusliimat kalastustouhuihin. Lisäksi maininnan arvoisia ovat Fiberfix ja Raptor Wrap -tyyppiset teipin ja liiman välimuodot, jotka ovat toimivia myös retkeilykäytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.