Varusteet

Softshell- vai tuulitakki?

Arc’teryx Squamish -tuulitakki päivävaelluksella Zillertalissa

Kuten monet jo tietävät, kuoritakki ei ole mukavin vaihtoehto päällysvaatteeksi vaellukselle silloin kun ei sada. Se ei hengitä lähes yhtään, ja saa käyttäjän hikoilemaan pahasti varsinkin vähän lämpimämämmässä ilmassa. Tarvitaan jotain hengittävämpää. Tyypillisiä vaihtoehtoja ovat tuulitakki, softshell-takki, jonkinlainen tuulenpitävä fleece tai vanhan tyyppinen vaellustakki puuvillapolyesterista. Jätän kaksi viimeiseksi mainittua omaan käsittelemättä, sillä ne eivät painon ja käytettävyyden vuoksi useinkaan yllä kahden ensimmäisen tasolle.

Kysymys kuuluukin: milloin tuulitakki ja milloin softshell? Softshell nousi suosituksi vuosituhannen vaihteen jälkeen, kun ihmiset havahtuivat siihen, että Gore-Tex ei oikeassa elämässä lunastanutkaan lupauksia hengittävyydestä. Softshell kehitettiin vaatteeksi joka oikeasti hengittää, mutta antaa myös suojaa kevyeltä sateelta ja lumelta. Softshellistä muodostui varsinkin vuorilla liikkujien “action suit”, joka pidettiin päällä aktiivisen suorituksen aikana silloin kuin taivaalta ei tullut vettä tai räntää.

Softshellillä on kuitenkin huonot puolensa, minkä grammaa viilaavat retkeilijät ja kiipeilijät havaitsivat. Se on painavaa. Yksi suosituimmista softshell-takeista, Arc’teryx Gamma MX painaa 485g, joka on merkittävä paino varsinkin jos sen joutuu laittamaan jossain vaiheessa reppuun. Paksun kankaan takia se on myös huonohko kuivumaan.

Softshellillä on kuitenkin hengittävyyden lisäksi yksi hyvä ominaisuus, jonka takia sen käyttö on silloin tällöin perusteltua. Tämä on kestävyys. Softshell onkin paljon käytetty materiaali kalliokiipeilyvaatteissa, ja se jopa kestää kiipeilyä ihan hyvin. Kalliokiipeilyn lisäksi rymyäminen oksaisessa pusikossa voi olla tilanne, jossa etenkin housujen kestävyys pääsee koetukselle, ja softshellin käyttö voi olla perusteltua. Softshell-housut ovat myös joustavammat kuin tuulihousut, mikä on käytön kannalta miellyttävää.

Arc’teryx Gamma LT -softshelltakki jäätikkökurssilla Norjan Svartisenissä

Tuulitakki on sen sijaan hyvin kevyt, mutta samaan aikaan leikkaa tuulen vaikutuksen yhtä hyvin kuin softshell. Tuulitakki + fleece -yhdistelmä on reilusti lämpimämpi ja muunneltavampi kuin saman painoinen softshell-takki. Tuulivaatteet myös kuivuvat softshelliä nopeammin. Veden hylkimininen on molemmissa vaatteissa suurin piirtein yhtä tehokasta, ja perustuu DWR-pinnoitteeseen. Tuulivaatteet, erityisesti todella ohuina 7 denierin versioina eivät kestä yhtä hyvin kuin softshell.

Oma menetelmäni on käyttää tuulitakkia kaikissa tilanteissa, joissa painolla on merkitystä ja kestävyysriskit eivät ole isoja, kuten vaellus, hiihto, vuorilla liikkuminen. Softshelliä käytän kalliokiipeilyssä, housuina oksaisessa metsässä, hiihtokeskuksessa lasketteluun ja esim. self-arrest -harjoittelussa ja muussa rymyämisessä. Talvihousuja kuten esim. monon päälle mahtuvia housuja ei oikein ole tuulikankaasta, joten näissä usein mahdollisimman ohut softshell on paras vaihtoehto.  Softshell on myös huippuhyvä vaate arkiulkoiluun sen hyvän kestävyyden takia.

Vuorikiipeilyssä, joka on ehkä “rajatapaus” näiden kahden vaatteen välillä, kelkka näyttää olevan kääntymässä tuulitakkien ja active insulation -vaatteiden (käytännössä tuulikerros ja kuitutäyte) suuntaan. Jääkiipeilijöiden (esim. Cold Thistlen Dane) suosiossa on viime vuosina ollut Atom LT Hoody ja vastaavat ohuet kuitutakit, ja alpinistit Colin Haley etunenässä ovat siirtymässä softshellistä ohuempiin ja hengittävämpiib kerroksiin. Myös esim. Andy Kirkpatrick, joka oli männävuosina vauhdittamassa softshellin nousua, on siirtynyt kannattamaan tuulivaatelinjaa.

6 thoughts on “Softshell- vai tuulitakki?

 1. Moi,

  Löysin blogisi ja kahlasin sen nopeasti läpi. Erittäin mielenkiintoista juttua, josta ainakin itse opin paljon.

  Mitä mieltä olet liiveistä yleisesti? Entäpä tuuliliivi vs. tuulitakki? Ajatukseni on että liivi on vähän kevyempi ja helpompi pakata reppuun ja samalla paljon hengittävämpi kuin takki. Tarvitaanko tuulenpitävyyttä käsissä yhtä paljon kuin kehossa?

  Kerrokset voisivat mennä sitten niin että lämpimällä liivin alla olisi vain merinopaita, pitkä- tai lyhythiainen ja kylmemmällä välissä fleece takki. Repussa kesällä ohut kuoritakki ja talvella untuvatakki. Periaatteessa liiviä käytettäisiin tässä siis ihan samoin kuin tuulitakkia, mutta mitkä ovat sinun mielestäsi näiden vaihtoehtojen edut ja huonot puolet?

  1. Joni,

   Liivit ovat hyvä ratkaisu noin yleisesti. On pari syytä miksi liivejä käytetään enemmän lämmittävässä kerroksessa (untuvaliivi tai fleeceliivi) kuin tuulikerroksessa (tuuliliivi).

   1. Painoero tuulitakin ja tuuliliivin välillä on pieni, noin parikymmentä grammaa. Pienellä painolla saa siis paljon lisälämpöä. Iso osa tuulitakin painosta tulee vetoketjusta, joita hihoissa ei tietenkään ole.

   2. Tuuliliiveissä ei usein ole huppua. Tuulitakin huppu on erinomainen lämmönsäätelyssä.

   3. Liivin kädensuut ovat isommat kuin takissa. Tuuli pääsee puhaltamaan helpommin liivin sisään ja kylmettämään käyttäjää. Takin hihansuusta ei juurikaan tuule sisään.

   Kaiken tämänkin jälkeen, tuuliliivit ovat varteenotettava vaihtoehto. Erityisesti pakattavuus ja kainaloiden tuulettuvuus ovat hyviä puolia, minkä takia esim. polkujuoksulenkeillä juoksuvyöhön helposti pakkautuva tuuliliivi on varsin hyvä ratkaisu. Myöskään mainitsemasi kombinaatio retkeilykäytössä ei missään nimessä ole ennenkuulumaton, ja säistä riippuen voi toimia vallan erinomaisesti.

   1. Kiitos vastauksesta, hyviä pointteja.

    Kaapista sattui löytymään softshell takki, jossa on irrotettavat hiat. Otin sen kokeeksi päivähiihtoreissulle, jossa lämpötila oli noin -1C. Lähtiessä kokoonpano oli tällainen:

    devolt dual active merino base + ohut micro fleece takki + softshell liivi

    Huolimatta siitä että hiihtovauhti oli aika verkkainen, lähes tyynessä metsässä softshell liivin sai heittää aika pian reppuun. Järven jäälle tultaessa tuuli osui paremmin ja oli siinä 5 m/s paikkeilla. Siinä vaiheessa liivin sai kaivaa repusta ja taas vaatetus oli juuri sopiva. Käsille ei tuossa kelissä kaivannut yhtään lisää eristettä. Tauolla nuotiolla repusta piti kaivaa ohut untuvatakki ja taas vaatetut osui ihan mukavasti.

    Toisella testikerralla sama vaatetus ja lämpötila mutta jäällä tuuli 10 m/s luokkaa. Silloin olisi alkuvaiheessa hetken kaivannut tuulitakkia myös käsille, mutta pienen alkulämmön jälkeen liivi tuntui taas ihan riittävältä. Kyseinen softshell liivi on kuitenkin melko raskas (400g) ja omaan makuun vähän turhan hengittämätön.

    Satuin löytämään ebaysta melko hyvän tarjouksen Ether DriClime tuuliliivistä ja päätin tilata kokeeksi. Katsotaan millainen ratkaisu tuo on. Ei kaikkein kevyin eikä hengittävin vaihtoehto outdoorgearlabin mukaan, mutta hiojen puuttuminen pitäisi parantaa hengittävyyttä huomattavasti. Keskivartalossa paino on myös energiankulutuksen ja eristeen näkökulmasta paremmassa paikkassa kuin käsissä. Omassa käytössäni 3 taskua on iso plussa kun mennään ilman reppua. Tuulitakit ovat kokemukseni mukaan myös melko kahisevia kun hia hieroo kävellessä kylkeä. Liivin kanssa tuo kiusa pitäisi olla vähän pienempi, kun käden puolella vastassa on pehmeä kangas.

 2. Hei! Ensinnäkin kiitos aivan mahtavasta blogista, olen ammentanut siitä valtavasti tietoa.

  Harkitsen Squamishin ostamista, mutta nyt tarkempi tutkiminen antaa ymmärtää, että tuota takkia on muutettu vuodelle 2019 (ja uudelleen 2020 kaudelle) ja että 2019 malli hengittäisi vain noin 10 CFM! (Katso esim. https://outdoorcrunch.com/patagonia-houdini-vs-arcteryx-squamish/)

  Minulla takki menisi pääasiassa (polku)juoksu, hiihto- ja retkeilykäyttöön, eli enimmäkseen hikiurheiluun ja vähemmässä määrin kevyeen menoon. Tämän vuoksi mietin olisiko esim. Arc’teryxin Incendo sopivampi vaihtoehto, varsinkin jos Squamishia on muutettu tiiviimmäksi.

  Osaisitko kommentoida tähän ja muistatko minkä vuoden malli sinulla on?

  1. Joo näin olen myös lukenut. Incendo ei ole sen parempi. Tsekkaisin esim. Houdini Airin tai BD Alpine Startin. Jenkeistä/Sveitsistä tilattuna myös Montbell Tachyon on vaihtoehto.

 3. Yksi budjettivaihtoehto on ns. FAUX-DINI josta on paljon keskustelua mm. täällä:
  https://backpackinglight.com/forums/topic/84082/page/15/#comments

  Takki on todella hengittävä (ehkäpä 40-100 CFM), kevyt (70g) ja halpa. Toisaalta leikkaus on huono, ulkonäkö karu ja laatu jättää toivomisen varaa. Toimii kuitenkin hyvin yksin tai sokean kumppanin kanssa reitkeilevälle kuumassa, pimeässä erämaassa vaikkapa hyttyspaitana.

  Haaste on kuitenkin osua oikeaan malliin kun nämä ja niiden myyjät vaihtuvat tiuhaan. Tällä hetkellä oheisen linkin takki näyttää minusta samanlaiselta kuin omani mutta ihan varma ei voi olla että kangas on sama:
  https://www.ebay.com/itm/Mens-Wind-Jacket-Lightweight-Cycling-Windshell-Running-Windbreaker-Sportswear/251961090630?hash=item3aaa0d2246:m:mW_pkkAJSdS0uCXx4VTxqcQ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.