Varusteet

Gramman­viilaajan housu­vaihtoehdot

Pacific Crest Trailin vaeltajilla housumalli alkaa yleisesti olla seuraavanlainen: Juoksutrikoot joiden päällä shortsit, repussa ohuenohuet tuulihousut kylmimpiin hetkiin ja sadekuuroihin. Tämä poikkeaa melko paljonkin totutusta retkihousut-pitkät kalsarit-sadehousut-nukkumishousut -linjasta.

Onko PCT-mallin housusysteemi kuitenkaan paras pohjoismaisiin olosuhteisiin? Mielestäni pohjois-suomalaisissa olosuhteissa on muutamia eroja kalifornialaisiin verrattuna. Ilma on kylmempi, ja paahteisia hellepäiviä ei ole yhtä paljon. Lapissa sataa runsaammin, ja ennen ensimmäisiä yöpakkasia on enemmän itikoita. Vaellus on myös enemmän polkujen ulkopuolella tapahtuvaa rämpimistä.

Syysvaeltaja Lapissa harvemmin tarvitsee shortseja, sillä mikäli on niin lämmin että niitä voisi käyttää, on todennäköisesti myös runsaasti sääskiä. Oikeastaan retkeilijän housusysteemin pitäisi täyttää seuraavia tehtäviä:

 • Riittävän lämmin myös tuulessa
 • Ei liian kuuma lämpimällä säällä
 • Suojata jalat hyttysiltä ja sääskiltä
 • Suojata sateelta
 • Suojata heinistä ja varvuista tarttuvalta kylmältä aamukasteelta
 • Kestää riittävästi polkujen ulkopuolista käyttöä
 • Toimia nukkumishousuina

Näiden lisäksi Etelä-Suomessa tehtävänä on myös punkeilta suojaaminen. Näen muutamia vaihtoehtoja sopivasta housusysteemistä, jolla nämä voisi toteuttaa. Jokaisessa on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, ja tietenkin tarkoitus on pitää myös paino mahdollisimman kevyenä.

Yllä mainitussa PCT-systeemissä on hyvät puolensa: se ei hiosta, trikoot kuivuvat nopeasti nukkumishousuiksi ja tuulihousut on helppo lisätä päälle, jolloin systeemi on kyllä lämmin. Se on myös kevyt, koska ultrakevyet tuulihousut eivät paljon repussa paina. Huonoina puolina on se, että hyttysaikaan tuulihousut on oltava oikeastaan koko ajan päällä koska trikoot päästävät hyttyset pistämään läpi. Lisäksi siinä ei ole sateenpitävää kerrosta.

Toinen harkitsemisen arvoinen systeemi on käyttää hieman kestävämpi tuulihousuja (esim. Montbell Dynamo) tai ohuita softshell-housuja (kuten OR Ferrosi Pant tai Arc’teryx Gamma LT Pant). Näiden lisäksi repussa on pitkät alushousut (esim. Patagonia Capilene Lightweight Bottoms tai Rab Merino 120 Pants) kylmimpiin hetkiin ja nukkumiseen, sekä sadehame (esim. ULA Rain Kilt) sateelle. Tämä vaihtoehto on hieman painavampi jaloissa olevan painon osalta, ja repun paino on myös n. 100g painavampi kuin Ensimmäisessä vaihtoehdossa. Softshell- tai tuulihousut hylkivät kuitenkin paljon paremmin itikoita, pientä sadetta sekä kylmää aamukastetta, ja sadehame toimii hyvin sateessa. Lisäksi nukkumiseen on todennäköisemmin kuivaa päälle.

Kolmas systeemi on oikeastaan ensimmäisen sateenkestävämpi variaatio: Juoksutrikoot, shortsit ja ultrakevyet kuorihousut (esim. Montane Minimus Pants tai jotkut ultrajuoksuun tarkoitetut superkevyet sadehousut, kuten Inov-8 AT/C Ultrapant). Tässä hyvänä puolena on varma sateenkesto, sadehametta parempi toimivuus aamukasteisessa metsässä, varma lämpimyys ja helppo kerrospukeutuminen (kylmän iskiessä kuorihousut on helpompi pukea päälle kuin pitkät alushousut alle). Ongelmaksi muodostuu itikka-aika, jolloin kuorihousut kyllä estäisivät hyttysen pistot, mutta ovat tukalan kuumat. Lisäksi sateen yllättäessä kuorihousut eivät ole yhtä kätevät ja hengittävät kuin sadehame. Tämä systeemi on myös kevyt.

En ole itse päässyt vielä varmuuteen siitä, mikä näistä vaihtoehdoista on paras. Mikäli on varma siitä, että räkkä on jo päättynyt, valinta ehkä helpottuu hieman. Todennäköistä on, että tulen testaamaan näitä eri vaihtoehtoja hieman pitempään ja erilaisissa olosuhteissa. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että ohuemmat ja nopeasti kuivuvat synteettiset housut voittavat perinteiset retkihousut. Muistan aina sen tunteen kun Lemmenjoella suolla kävellessä vesi alkoi hiipimään G1000-kangasta pitkin ylöspäin, ja odotin vain koska märkyys saavuttaa vyötärön. Tulin vakuuttuneeksi siitä, että ohuemmat, täysin synteettistä kangasta olevat, paremmin kuivuvat ja vettä hylkivät housut ovat ehdottomasti paremmat eräolosuhteisiin kuin G1000-puuvillapolyester.

30 thoughts on “Gramman­viilaajan housu­vaihtoehdot

 1. Yksi ratkaisu hyttysiin, mäkäriin ja punkkeihin voisi olla vaatteiden permetriinikäsittely. Kosketuksesta öttiäiset tappava hermomyrkky ei kuulosta kaikkein houkuttelevimmalta lisältä ihokosketuksessa oleviin vaatteisiin, mutta ainakin Pohjois-Amerikasta on kuulunut varsin myönteisiä kokemuksia aineesta. Permetriinikäsiteltyjä trikoita ei siis tarvitse peittää ainakaan hyönteisten takia.

  1. Ääni permetriinille. Tappaa samalla punkit kuten mainittu, ja poistaa varsinkin hellekelillä inhantuntoisen karkotteilla läträämisen. Synteettisissä käsittely ei pysy niin hyvin kuin luonnonkuidussa mutta kuitenkin useita viikkoja, varsinkin kun vaatteita harvemmin vaelluksella konepestään. Käsitellyt vaatteet voi illalla levitellä telttaan punkki/hyttysansaksi ja nautiskella teltan lattialla sätkivistä sääskistä.

   Itse käsittelen ainakin ns. hikipaidan, sääskiverkon (estää verkon läpi piston), buffin ja sukkien varret permetriinillä, joskus myös housunlahkeet (punkkien varalta lähinnä). Jos kävelisin trikoissa, käsittelisin myös ne. Karkotetta käytän lähinnä jos on niin toivottoman kuuma että on pakko kääriä lahkeita ja hihoja, tai jos räkkä on todella raivoisa.

 2. Entä variaatio, vaihtoehdosta 2:
  ohuet softshell housut+juoksutrikoot+sadehame

  Tässä juoksutrikoot korvaisivat pitkät merinovillakalsarit. Painoa tulisi noin 0-50g lisää, mutta olisivatko juoksutrikoot monikäyttöisemmät yöhousuina, tarvittaessa softshell housujen alla ja kuumassa/tyynessä kelissä päällyhousuina?

  1. Tämä on varsin varteenotettava vaihtoehto, ja olen itsekin vakavasti harkinnut tätä komboa.

   1. Niin onhan näitä varitaatioita vaikka kuinka. Luin mielenkiinnosta aiheesta lisää foorumeilta ja joku ehdotti lämpimän kelin vaellukseen seuraavaa: pitkät merino(tai polyesteri)kalsarit + lyhyet shortsit.

    Tuon kun yhdistää edelliseen niin tulisi:
    ohuet softshell housut+merinokalsarit+lyhyet shortsit+sadehame

    Olisiko ehdottaa tähän komboon alle 100 g. shortseja jotka vielä hengittäisivät?

    Patagonia Field Shorts (77g) olisivat varmaan melko ihanteelliset mutta vähän turhan kalliit.

    1. Patagonia Strider Pro on aika yleinen mitä näkee Jenkeissä käytettävän. Jos tulee vastaan edullisempia hyviä vaihtoehtoja niin kuulen itse myös mielläni!

 3. Oman haasteensa housuvalinnalle tuo myös siirtyminen kohteeseen, erityisesti jos pitää lentää tai kulkea muuten pidempään ihmisten ilmoilla. Jotenkin ei vielä pokka kestä kulkea 3” shortseilla tai trikoilla urbaanimmassa ympäristössä. Ehkä osittain tämän takia mukanani kulkee usein myös ohuet softshellit vaikka menovaatteena onkin trikoot/shortsit. Sadehousut mukana hyvin harvoin koska yöksi on aina kuiva softshell varalla. Jos on mahdollista ottaa erilliset city-vaatteet niin silloin softshell korvautuu pitkillä merinoilla.

  1. Tämä on ihan totta. Kuljen itsekin paljon julkisilla Lappiin. Olen itse matkustanut shortseissa ja trikoissa, mutta pelkissä trikoissa matkustaminen tuntuu ainakin omasta mielestäni olevan hieman liikaa. Naisilla tämä on ehkä helpompi juttu, kun juoksutrikoot ovat aika arkipäiväinen vaate.

 4. Osittainen ratkaisu vaihtovaateongelmaan on keskittää uusien vaatteiden ostaminen reissun päätepisteeseen, mikäli maalikylässä on kauppoja. Onnistuu yllättävän hyvin monessa paikassa ja saa samalla hyvän syyn ostaa uusia vaatteita. Erityisesti paluumatkalla reissurytkyt jotenkin alkavat ahdistamaan varsinkin jos on pidempi lento edessä.

  Lueskelin Adrew Skurkan blogijuttua Islannista – kaveri hautasi farkut jätesäkissä Reykjavikissä puistoon ja kaivoi ne reissun jälkeen takas jalkaan…

 5. Miten As Tucas Millaris Trousers tai Patagonian Houdini housut, eikös ne ole aika kevyet ja hengittävät?

   1. Ajattelin jos jompi kumpi noista toimisi kolmannessa vaihtoehdossa, mutta eiväthän kumpikaan ole täysin sateenkestäviä jolloin vaatisi varmaan sadehameen… jolloin tämä meneekin toiseen vaihtoehtoon 😀

    Oletko ehtinyt noista vaihtoehtoja testata jo vielä tarpeeksi pitkään, että osaat sanoa mikä olisi paras vaihtoehto? Itsekin haluan vaihtaa G-1000 kevyempään ratkaisuun mitkä toimisi syys sekä talvikeleillä myös.

    1. Tällä hetkellä olen kallistumassa komboon trikoot+shortsit+tuulihousut+sadehame. Softshell+sadehame+nukkumiskalsarit ei myöskään huono. Tekijänä myös taskujen määrä, itse tykkään pitää muutamia tavaroita taskussa, ja monissa tuulihousuissa ei ole kunnon taskuja. Tosi monenlainen kombo toimii, kannattaa vain optimoida paino ja nopea kuivuminen niin saa kylmimmiksi öiksi myös kuivat housut retkipeiton alle. Talvella sitten käytän BD Dawn Patrol -housuja, koska niiden lumilukko napsahtaa hyvin monon päälle (supistin niitä vähän ompeleella) ja estää lumen menon kenkään. Myös muut softshell-housut toimivat hyvin talvella, kunhan tosiaan estää ettei monoon tai kenkään mene lunta.

     1. Onko tässä trikoot+shortsit+tuulihousut+sadehame -kombossa siis shortsit ihan vaan härskiyttä vähentämässä, vai helleoptiona?`Vai kenties taskujen takia?

      Olen jenkkifoorumeillakin tätä juoksushortsi-intoilua ihmetellyt, mutta siellä kait ollaan vähän häveliäitä muutenkin, ja vaeltaminen painottuu enemmän suosittuihin reitteihin, joissa ehkä häveliäisyyteen on syytä, ainakin kotoista erämaata enemmän.

     2. Hyvä kysymys, tässä siis ehkä tärkeysjärjestyksessä perusteet shortseille:

      1. Häveliäisyys (kuljen paljon julkisilla Lappiin vaellusvaatteissa).
      2. Shorsteissa on taskut.
      3. Shortsit lämmittävät hieman.

      Naisilla ehkä pelkät trikoot helpommin valittava vaihtoehto, mutta itse kyllä tykkään shortseista päällä vaelluksella. Tavallisella juoksulenkillä trikoot kyllä menevät mutkitta.

 6. Viime vuosituhannella käytin sekä Power Stretch välihousuja (legginssit nykysuomeksi vissiin) sellaisinaan (hieman sellainen balettitanssija-fiilis…) tai pitkiä kalsareita ja shortseja. Molemmat erittäin toimivia vaihtoehtoja, joskin Lapin tuvilla sai joskus kummastuneita katseita osakseen alusasu – fleeceasu – kuoriasu -uskovaisilta (Partioaitan kautta kairaan). Tuommosessa 6 asteen lämmössä pystyi vielä pistelemään pelkillä shortseillakin kun ei ollut enää räkkää, ainakin kun liikkui kohtuullisen ripeästi.

  Nämä hömpötykset on kuitenkin tullut jätettyä kahdesta syystä: liian tiukat housut (trikoot jne) päiväkausia pakkasivat aiheuttamaan nivusten aukeamista ja tulehtumista. Haisee pahalle. Olen tullut myös siihen tulokseen, että päällä olevien vaatteitten paino ei ole hirvittävän merkittävä tekijä, enkä kiinnitä siihen enää samaa huomiota kuin ennen. Tekee bussimatkat kohteeseen myös siedettävämmiksi.

  Perushousuina minulla on jo muutaman vuoden ajan ollut Arc’teryx Leaf Combat Pants gen2, eli siis Arc’teryxin militääripuolen tuote, jotka ovat minusta parhaat housut ikinä sekä materiaalinsa että mallinsa vuoksi. Kun niitä ei enää tehdä (miksi kaikki hyvät mallit lopetetaan?), niin olen hamstrannut niitä kolmet eli joka väriä. Niillä selviän loppuelämäni vaikka jokapäiväisessä käytössä. Ekat housut kävivät liian suuriksi ja annoin ne vävypojalle. 4 vuoden käytön ja pesun jälkeen ovat täysin uuden veroiset. Oikeasti, ei mitään käytön jälkiä.

  Lämpimämmillä keleillä käytössä on ohuet Arc’teryxin retkihousut tai samanlaiset shortsit, mallia en nyt muista tältä istumalta.

  Kaiken kaikkiaan olen kääntänyt kevytintoilunuppia hieman takaisin koilliseen, jokunen gramma sinne tänne, jopa kilo, ei suuremmin todellisuudessa vaikuta, paljon enemmän vaikuttaa repun kantomukavuus. Siitä sain kokemusta pari kuukautta sitten Aconcagualla, jossa jouduin kantamaan pitkästä aikaa (kumpikin lonkkanivel vaihdettu) yli 20 kilon kuormia jopa 6000 metriin, joita ei käytännössä huomannut lainkaan sitten kun oli repun selkäänsä saanut (Osprey Aether Pro 70). 10-40 vuotta nuoremmat matkatoverit palkkasivat ylimääräisiä kantajia omilleen.

  1. Pikagooglasin noita LEAF pantseja ja selvisi että materiaali on läheistä sukua siviilipuolen Gamma LT -housuille, jotka ovat ihan loistavat housut nekin juurikin materiaalinsa keston, just sopivan tuulenpidon ja hyvän kuivumisen johdosta. Oikeastaan lepattava leikkaus ja yleinen väljyys oli ainoa syy miksi siirsin ne talvikäyttöön, jossa toimivat erinomaisesti (sileäpintainen matsku ei kerää lunta eikä tartu aluskerroksiin).

   Kannattaa ehdottomasti tarkastaa Gammat jos on kevyttä jokapaikanhousua hakemassa. Uudemmat versiot eivät ole afaik enää niin väljiä, ja matskussa on venyvyyttä sen verran ettei niitä muutenkaan tarvitse hankkia ylikokoisina.

  2. Itse tykkään tuosta trikoot + shortsit + kuori/tuulihousut -kombinaatiosta helpon kerrospukeutumisen takia (trikoiden päälle on helppo pukea lisää) ja siksi, että trikoot kuivuvat hyvin nopeasti, joten ne ovat usein nukkumaan mennessä kuivat ja siten tuovat lisälämpöä. Hajua ehkäisee jos valitsee polygiene-käsitellyt trikoot, esim. Montanen Via Trail Tights ovat osoittautuneet hyviksi.

   Olet oikeassa tuosta bussimatkasta, ja se on itselläkin kallistanut kupin tavallisiin housuihin muutaman kerran. Bussiasemalla kekkalointi trikoissa ei ole niin kivaa miehille.

   Nuo Ryxin Leaf Combat Pantsit ovat, kuten toinen kommentoija mainitsi, läheistä sukua Gamma LT -housuille. Ne ovat myös itsellä paljolla käytöllä, ja kestävät todella hyvin paitsi vaellusta, myös kalliokiipeilyä. Ne ovat edelleen ykköshousuni vaellukselle, jos on yhtään hyttysten riskiä, ja päälläni mm. Kevytretkeilijän oppaan kannessa. Hyvät housut siis – toki monet muutkin softshell-housut ovat aika samanlaisia noihin verrattuna.

   1. Leaf Combat Pants ovat aika paljon järeämmät kuin nuo Gamma LT pöksyt, jota minulla on parikin paria, samoin vastaavia shortseja. Materiaali on niissä jotain aika ällistyttävää, joka on lujaa, joustavaa, lika ei tartu eikä koiran karvat, hylkii vettä ja kuivuu äkkiä. Tällä hetkellä Leafin mallistossa on samasta materiaalista vain X-Functional SV, siistimpi yleisversio ilman reisitaskuja.

    Ei siis ihan kesäistä kevytretkeilyä, mutta syksyyn ja talveen. Viimeisillä Nepalin reissuilla minulla oli Gammat kaupunki- ja alamaahousuna, Combat Pantsit sitten 4000m ylöspäin.

    https://leaf.arcteryx.com/es/en/shop/mens/xfunctional-pant-sv

 7. Tulipahan mieleen, että yksi vaihtoehto on jostain kumman syystä unohdettu kokonaan.

  Hame.

  Esimerkiksi Macabi Skirt painaa noin 280 grammaa, ja korvaa myös alushousut joita ei tarvita (40 grammaa) ja shortsit (jotain 150 grammaa), koska helmat voi nepparilla napsauttaa vyötärölle.

  Siis porukka on valmis kaikenlaiseen hölm.. hups.. öh , äärimmäisyyksiin, mutta niin yksinkertainen konsti kuin ikiaikainen hame ei juolahda mieleen? Jotain rajaa? No, sadehame alkaa jo olla hyväksytty, ehkä aikanaan poutahamekin.

  Itse olen käyttänyt noita kohta parikymmentä vuotta, lähinnä leirihameena ja kotoisana oloasuna tosin. Hyvin tuulettuu…

  1. Sekä sortseja ja vaellushametta käyttäneenä voin kehua, että hame on vaivattomampi ja just hyvä lämmönsäätelyyn! Kyllä niitä miestenkin päällä on, vaikka harvinaista toki edelleen. Itselläni on sellainen hame, joka toimii itsessään myös sadehameena (http://www.purplerainskirts.com/).

   Yli +10-15 C (about) keleillä hame + kerrasto (käytössä tarpeen mukaan aikaisin aamulla & illalla) toimii hyvin. Tällä vaatetuksella olen kulkenut viimeisimmät pitkät vuoristovaellukseni ulkomailla ja retkeillyt myös Lapissa ennen pahinta räkkää. Jos saattaa sataa monta päivää tai reitille kuuluu paljon avotunturia/vuoristoa, niin ottaisin ehdottomasti kaiken varalta mukaan kuorihousut (etenkin jos niitä kerrastohousuja on tarkoitus käyttää myös yövaatteena).

   Mutta noh, hame on Pohjoismaissa tosiaan lähinnä kesä-heinäkuun vaatetusoptio. Muistan taannoiselta elokuiselta Norjan-vaellukselta, että shortsipäiviä oli vain 2/21:stä (oli pitkään +5 C ja tuulta riitti). Jos aikeissa on pukeutua koko ajan juoksutrikoisiin, niin hameesta on hyvin vähän etua shortseihin verrattuna.

   1. Armas puolisoni on kävellyt Annapurnan kierroksen ja Manaslu Circuitin, Naar-Pho & Tilicho Tal, Annapurnan Pyhättö 2 kertaa ja Lukla – EBC – Shivalya ja myös Inkapolun ja Kilimanjaron Makabin hameessa. Siis toimii.

 8. Moro
  Viileän/kylmän kelin trikoiksi kannattaa tsekata Aclima Woolshell pants.
  Siihen päälle sortsit taskuilla.
  Woolshell on 53% Merino Wooll (inside), 43% Polyamide og 4% Elastane (outside) , joten lämmin mutta hengittävä yhdistelmä.
  Erinomainen viileämässä ja jopa pakkasessa ja toimii tuulella myös hiihtovaelluksella…
  h

 9. Kuten blogitekstissä seisoo, housuissa on kyse systeemistä eli kokonaisuudesta. Sama pätee ylävartalon vaatetukseen. Olen samaa mieltä siitä, että shortseilla ei ole sijaa Pohjolassa. Ja vielä radikaalimmin: kaikki lyhyet vaatteet ovat tarpeettomia vaatteita.

  Tärkeimmät housut itselleni ovat Patagonian GII-housut. Ne ovat 100% ohutta Taslan-nailonia, pitävät tuulen ja räkän loitolla, kuivuvat nopeasti, väljä leikkaus joka yhdessä vaalean khaki- värin kanssa tekee niistä myös hellehousut. Ensimmäiset kestivät 12 vuotta kovaa käyttöä, nyt on toiset menossa.

  Toiseksi tärkeimmät housut ovat kevyet kuorihousut, nyt Berghausin paclitet 3/4 sivuvetoketjuilla (185 g). Ne laitan päälle jos tarvitsen lisälämpöä kylmän tuulen takia, ja tietenkin sateella. Ainakin Ruijassa niille on säännöllistä käyttöä em. tarkoitukseen. Hame saattaa olla kokeilemisen arvoinen, koska kuorihousuissa ei pysy kuivana kovin kauan.

  Kolmas palikka systeemissä ovat Patagonian Capilene 2 pitkät kalsarit. Kävellessä käytän niitä vain jos em. yhdistelmällä ei tarkene, eli tosi harvoin. Pitkikset ovat käytössä aina leirissä ja yöllä. Aamulla ne pääsevät takaisin reppuun.

  Sama systeemi pätee ylävartaloon, paitsi että lisänä on kevyt taukotakki, Patagonian Micropuff, jota pidän leirissä. Se toimii myös tyynynä silkkisen tyynyliinan sisällä. Syksymmällä saatan pakata myös Haglöfsin puolipitkät synteettiset housut mukaan, lisälämmöksi leirissä.

  Eli seitsemällä (tai kahdeksalla) vaatekappaleella olen tullut toimeen kaikissa olosuhteissa lumettomana aikana Napapiirin pohjoispuolella telttamajoituksessa.

  1. Kuulostaa melko hyvältä systeemiltä, ja olen melko lailla samaa mieltä näistä. Nopeasti kuivuvat nylon-housut kevyisiin kuorihousuihin ja synteettisiin pitkiin kalsareihin yhdistettynä on se yhdistelmä, joka ei petä 99% tapauksista.

 10. Kerjääköhän sadehameella ohuiden softshell-housujen kanssa ongelmia syyskuun alun vaelluksella tunturialueella?

  Mulla on ollut tämän kesän kannossa ULAn Rain Skirt, mutta vaelluksilla on ollut niin hyvä tuuri että pidempää sadetta ei ole sattunut – varsinkaan lähellä nollaa olevassa kelissä jota saattaa pahimmillaan tulla vastaan.

  Muutaman käyttökerran perusteella hame tuo ihan hyvästi lämpöä jaloille, mutta eihän se täyspitkien housujen veroinen toki ole. Lisäksi mietityttää sen kesto ja käytännöllisyys tunturipusikossa jota käsivarresta löytyy kun Kalottireitiltä astuu sivuun. (Kolmas juttu on leirielämä, hame ei suojaa mukaan lähteviä Cumuluksen untuvaisia leiri/nukkumahousuja kosteudelta, mutta tuo lienee ongelmista pienin ja hoituu lahkeet käärimällä…)

  1. Pärjää, ja on mielestäni paras ratkaisu. Kestää kyllä pusikossa riittävästi, on sen verran liukasta kangasta. En itse hakisi sillä lämpöä, vaan päinvastoin viileyttä ja hyvää tuulettuvuutta kuorihousuihin verrattuna. Jos on kylmät kelit niin pitkät alushousut softshellien alle. Jos leirissä sataa niin harvemmin sitä tulee ulkona pitkään norkoiltuakaan, vaan kyllä sitä telttaan useimmiten vetäytyy. Myös jos on erityisen kylmä ilma, on usein korkeapaine ja tähtikirkas taivas jolloin vettä ei ole taivaalta tulossa. En ole kokenut mitään ristiriitaa untuvahousujen kanssa. Jos hengailet leirissä pitkään, niin todennäköisesti se on valokuvausjuttuja ja sateessa harvemmin tulee kuvattua.

   1. Tottapa taidat puhua. Ja nyt kun mietin uudestaan, niin untsarihousujen mukanaolo tarkoittaa sitä, että pitkiä tykkejä ei tarvitse varjella niin paljon kastumiselta. Eli niitä voi surutta pitää kylmällä sadekelilläkin koska nukkumista varten on untuvahousut. Softshellit tarvivat kuitenkin jotain varalisälämpöä kylmien päivien varalta mukaan, mutta ohuet pitkät alushousut (+ sadehame) ovat toki järkevämmät lämmönsäätelyn kannalta kuin kalvohousut.

 11. Moi,

  Olisiko kevyet tuulihousut(dynamo) aivan turhaa painoa repussa mikäli on jo kuorihousut? Softselleillä liikkuu muuten ja lisäisi nuo päälle reipasta tuulta taikka kevyttä sadetta varten. En vaan viitsi hankkia kevyempiä kuorihousuja.

  1. Sanoisin että useimmiten ovat, jos mukana on jo softshell- ja kuorihousut. Dynamot voisivat toimia päällihousuina hyytävissä olosuhteissa jos käyttää hyvin ohuita softshell-housuja ilman pitkiä kalsareita. Jos mukana on kuorihousut joka tapauksessa ovat ne hieman ylimääräistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.