Varusteet, Vinkit

Kevyt­retkeilijän maavaate ja hyttysverkko

Tarppimajotteessa maavaate estää tarpin reunojen alta valuvaa vettä kastelemasta makuupussia. Se lisää pelivaraa sateisella kelillä, ja auttaa pitämään nukkujan ja makuupussin kuivana. Se lisää myös leirimukavuutta, kun tavaroita voi laittaa kuivalle alustalle.

Mikäli teltan tai tarpin mukana ei tule maavaatetta tai lattiaa, on se ostettava erikseen. Kevytretkeilijöiden parissa ylivoimaisesti suosituin on polycryo-maavaate, joka on hyvin kevyttä mutta yllättävän kestävää läpinäkyvää muovia. Polycryo-muovia käytetään esim. Etelä-Euroopassa yksinkertaisten ikkunoiden lisäeristämiseen. Se, miten joku on joskus päätynyty kokeilemaan kyseistä muovia maavaatteena on minulle mysteeri. Polycryo kestää kuitenkin teräviä kiviä ja keppejä oikein hyvin, ja halvan hinnan takia sen paikkaaminen ilmastointiteipillä ei haittaa. Olen itse käyttänyt Tesa Moll -merkkistä muovia, jonka olen leikannut sopivan kokoiseksi. Se painaa 71 grammaa, ja kattaa reilun puolikkaan MLD Duomidin pohjan pinta-alasta. Gossamer Gear myy myös polycryo-muovia, jota saa Euroopasta esimerkiksi täältä.

Hyttysverkko eli rankinen on toinen tarpeellinen lisävaruste. Irroitettava hyttysverkko on siitä hyvä, että sen voi räkän ulkopuolella jättää pois. Jos olen epävarma onko hyttysiä, otan kyllä hyttysverkon mukaan sillä niiden armoilla nukkuminen on todella hanurista. Kevyt hyttysverkko on myös siitä hyvä, että jos sille ei tulekaan tarvetta niin sen kantaminen ei harmita yhtä paljon. Suosittelen hyttysverkoksi Sea to Summit Nano Pyramid Net Tentiä.  Se kiinnitetään koukulla tarpin kattoon, ja sen ympäri kulkee ohut kiristysnaru, jolla sen saa kiristettyä makuualustan alle. Se painaa 81 g.

Joku kysyy usein hyttysverkkojen yhteydessä jotain permetriinistä. Permetriini on hyönteismyrkky, joka tappaa tai halvaannuttaa ötökät. Yhdysvaltojen itärannikolla monet retkeilijät käsittelevät punkkien takia lähes kaikki retkitavaransa permetriinillä, vaatteita myöten. Aiemmin mainittu Sea to Summitin verkko ei ole permetriinillä käsitelty, mutta sen voi tehdä myös kotioloissa liottamalla verkkoa tai muuta vaatetta permetriinissä ja kuivaamalla sen tämän jälkeen. En ole sitä kuitenkaan nähnyt vaivan arvoiseksi malaria- ja punkkialueen ulkopuolella.

Yksi kevytretkeilijöiden keskuudessa suosittu vaihtoehto on myös käyttää maavaatteen ja rankisen sijaan bivy-pussia. Tähän käyttötarkoitukseen soveltuvan bivy-pussin on syytä olla vettä pitämätön ja reilusti hengittävä (ei esim. eVent tai Gore-Tex), sillä näissä makuupussi kostuu hyvin nopeasti kehosta nousevasta kosteudesta. Suosittuja bivypusseja tähän käyttötarkoitukseen ovat esim. MLD Superlight Bivy ja Borah Gear Bivy.

Bivyn hyvänä puolena on keveys ja sataprosenttinen suoja esim. punkeilta ja muurahaisilta. Bivy suojaa myös makuupussia kosteilta tarpin seiniltä ja kovassa sateessa maasta kimpoavista roiskeista.  Se myös antaa hieman lisälämpöä makuupussille. Huonona puolena on klaustrofobisuus ja modulaarisuuden puute (hyttysverkon kun voi jättää hyttyskauden ulkopuolella pois).

Näiden vaihtoehtojen lisäksi on aina mahdollista ostaa tarppiin erillinen sisäteltta. Sisäteltat ovat usein painavampia kuin bivy tai hyttysverkko+polycryo -yhdistelmä, mutta asuttavampia erityisesti pahimpaan räkkäaikaan. Niiden kiinnittämiseen menee usein hetki aikaa, mutta toisaalta polycryo-muovin kulmiin joutuu myös asettamaan kivet tai kepit ympärykselle, jotta se ei lähde lentoon. Euroopassa esim. Oookworks myy sisätelttoja eräisiin suosittuihin tarppeihin kuten MLD Trailstar ja Duomid.

7 thoughts on “Kevyt­retkeilijän maavaate ja hyttysverkko

 1. Myydäänkö Tesa Mollia Suomessa rautakaupoissa tai jossain? Saksasta tilaamalla tietysti saa helpolla.

  1. Terve, en ole löytänyt tuota suomalaisista rautakaupoista. Syynä on ehkä se, että sitä käytetään yksinkertaisten ikkunoiden lisälämpöeristämiseen, ja Suomessa kaikilla on joka tapauksessa kaksin- tai kolminkertaiset ikkunat. Tuon takia kysyntää ei ole. Itse tilasin nimenomaan Saksasta. Yksi vaihtoehto on ostaa Gossamer Gearin Polycryo-maavaate esimerkiksi tuolta: https://backpackinglight.dk/tents/tent-accessories/gossamer-gear-polycro-groundsheet . Nuo ovat pitkälti samaa tavaraa. Kolmas vastaava tuote on 3M Patio Door Insulator Kit, jos semmoisen saa jostain Etelä-Euroopasta halvemmalla metsästeltyä: https://www.amazon.co.uk/Interior-Patio-Door-Insulator-2144W-6/dp/B0000CBJ80 .

    1. Joo, valitettavasti vain lyhyttä mallia. Tuota pitempää joutuu aina tilailemaan.

     1. Rohkeasti astuin kuitenkin Olsonin Clasun pakeille ja ostin mainitsemani lyhyen mallin, kooltaan 1,70 x 1,50. Siitä pitkästä sivusta 50 senttiä saksilla pois, ja metrin pätkä poikittain leveämmän palan jatkeeksi. Teippaus mukana tulleella kaksipuolisella teipillä, joka on sen verran tiukkaa tavaraa, että koepalan repiminen irralleen ei kohtuullisin käsivoimin onnistunut.

      Tuloksena siis 100 x 220 kokoinen maavaate laavumajoitukseen, joka painaa 41 grammaa, kumilenkillä varustettuna vieläpä. Eikä tarvinnut tilata ulkomailta, sai Sellosta. Kaupan päällisinä 9 metriä kirkasta lujaa kaksipuolista teippiä.

 2. Hyttysverkko on itsellänikin ollut. Siinä on hyvät puolensa kun kiinittää ne kiiloilla kulmista maahan. Muutoin en niiden kanssa tule toimeen ja tuo maahan kiinnityskään ei aina sata varma mikäli vaikka tarpin kiinityskorkeus ei natsaa. Nyt on kiikarissa makuupussin yli vedettävä ja sopivanlaisella yläkiinnitysnarulla varustettuna. Olen huomannut että parempi jos tuo verkko olisi ei niin kangasmainen/harsomainen vaan lähinnä kuin jäykkä nailon erittäin pienillä rei-illä. Tällainen tuntuma on sea to summit ultralight mesh tms. hyttyverkko hattuun. Kun muut on sellasia harsomaisia ne tarvii aina jonkin jäykisteen alaosaan ja se täytyy sitten itse tehä :P, painoa lisää. Mutta tuo sea to summit pysyy jokseenkin pois naamalta koska se on sellanen vähän jäykkämäinen. Tuosta kun tekisivät version makuupussin yli vedettävänä verkkona niin siinä se on. Yksi vaihtoehto on lastenrattaisiin laitettava hyttysverkko mutta kuten saattaa olettaa täällä päin ei valikoima päätä huimaa ja itse en jättäisi lasta sen verkon armoille mikä täällä on valikoimassa sen verran iso se reikäkoko siinäkin on. Tämäkin tuote on sellainen että se pitää nähä ja reikäkoko tietää, rahaa saa haaskattua helposti turhaan.

  1. Tein sitten tuon hökötyksen. Painoa 0,272g. Reikäkoko noin milli. Polttiaisten koko 1-2mm joten seuraavana kesänä jää nähtäväksi miten tuon kanssa käy. Parempi se on kuitenkin entiseen. Vaikka painaakin paljon niin tuossa lienee huomattavasti etujakin ainakin kuivatestauksen tuloksena.

   – Istuu aika napakasti ja koko makuupussin ympäri mennessä torson paino pitää pakettia hyvin kohdallaan.
   – Mahtuu myös makuualustan alle.
   – Tarvittaessa rinkka mahtuu, ei niin täyteen pakattuna, päätyyn joten pitää siten hyvin ryhdissä verkkoa ja se ei pääse laskeutumaan kasvoille kun yläkiinnityslenkki on paikoillaan
   – Helmakiristystä ei näin alkuun näytä tarvittevan eli kankaan paino laskeutuu hyvin makuupussin ympärille ja kun sitä on reilusti pituussuunnassa niin yhden rakosen jälkeen on tie ummessa toisaalla, tositesti sitten näyttää miten käy.
   – Ei tarvii kiiloja ja turhia naruja, joten odotan innolla miten paljon helpompaa tuon kanssa on laavussa.
   – Plyamidi on kestävä kangas, vekit ei aloita purkaantumista.

   Olisi kivaa jos tuon verkon saisi pysymään ryhdissä kasvoilta pois ilman yläkiinnityslenkkiä selkä ja kylkiasennossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.