Varusteet

Montane Minimus 777 kalvotakki

Montane Minimus 777 rankkasateen jälkeen vuoristosolassa. Takki pysyi päällä myös sateen jälkeen kuluaaria ylös haikatessa ja hengitti yllättävän hyvin.

Montane Minimus 777 on ultrakevyt kalvotakki, joka edustaa tämän hetken kalvotakkien terävintä kärkeä. Takki on toteutettu innovatiivisella tekniikalla, jossa uloimpana kerroksena on 7 denierin nailon, keskikerroksena on 7 denierin Pertex Shield+ -kalvo, ja alimpana kerroksena 7 denierin sisäkangas. Kokonaisuutena takki on siis täysverinen kolmikerroskalvotakki, mutta jossa jokainen kerros on ohut. Täten sen pitäisi päihittää myös kestävyydessä aiemmin kevyiden sadetakkien “sarjaa” hallinneet 2.5-kerrostakit, kuten suosittu OR Helium II. Näiden ongelmana on usein ollut, että rinkan viillekkeet hiertävät sisäkankaan ajan myötä rikki (joka siis on vain printattuna kalvokerroksen alle, siitä tuo “0.5”). Tämä aiheuttaa sen, että seuraava hiertymisen kohde on itse kalvo, jonka rikkoontumisen jäljeen vesi tulee läpi.

Kangas Minimus 777:ssa tuntuu kevyeltä, mutta kuitenkin kestävältä, ja esimerkiksi Berghaus Vaporlightiin verrattuna kestävältä. Sitä on saatavissa anorakkimallisena ja täyspitkällä vetoketjulla varustettuna. Omaa anorakkimallista takkia ensimmäistä kertaa päälle vedettäessä se tuntuu ensin liian ihonmyötäiseltä, mutta Montanen todella esimerkillisten leikkausten takia se tuntuu kuitenkin istuvan todella hyvin. Olen itse 180cm pitkä ja M-koon anorakkia päälle vedettäessä ensimmäinen ajatus oli, että hihat eivät ainakaan riitä jos kädet nostaa eteen – no kyllä riittivät. No ainakin kainaloista ottaa kiinni jos nostaa kädet ylös – no eipä ottanut. No viimeistään fillarille kyyristyessä selkä paljastuu – no eipä paljastunut. Lisäksi Arc’teryxin paksu Cerium LT -untuvatakki sujahtaa hämmästykseksi oikein mukavasti alle, eikä Minimus 777 paina untuvaa lyttyyn. Eli ensimmäinen fiilis on, että takki on tyköistuva, mutta selvästi Montanen suunnittelijat ovat käyneet kamasutramaisesti kaikki asennot läpi ja varmistaneet että kangas riittää ääriasennoissa.

Sateen jälkeen Pöyrisjärven erämaassa

Huppu Minimuksessa on hyvä. Se on minimalistinen joustokankaalla toimiva, eikä siinä on narusäätöjä. Tämä hieman pelotti itseä aluksi, sillä pienipäisenä joudun usein säätämään huppuja paljon tai jopa hylkäämään takkeja huonosti istuvan hupun takia. Montanen huppu pääsee kuitenkin samalle tasolle kuin tyypillisesti hyvät Arc’teryxin huput – sadelippa tuntuu olevan sopivalla kohdalla ja vetoketju loppuunsuljettuna naama-aukko on sopiva. Myös hihansuut ja helma on simppelillä joustokankailla, eli siis ei erillisiä narusäätöjä.

Hyvänä puolena takissa on hengittävyys, joka on ohuiden kankaiden vuoksi erinomaisen hyvä. Usein kalvotakeissa hengittävyys on ollut lähinnä teoreettista, mutta Minimus 777:aa pystyy jopa pitämään päällä hikoilematta. Esimerkkinä käytin takkia Alpeilla vuorta ylös haikatessa, ja sateen loputtua takki pysyi jonkin aikaa päällä tuulitakin virkaa korvaamassa jyrkässä nousussa vaikka efforttia ja lämpötilaa oli aika paljon. Ihme kyllä hikoilua ei oikeastaan tullut.

Takki pakkaantuu noin uuniperunan kokoiseksi ja 134g painollaan on suurinpiirtein kolme kertaa kevyempi ja pakkauskooltaan pienempi kuin minun vanha ja uskollinen Marmot PreCip. Pienen pakkauskokonsa ansiosta se on päässyt jatkuvaan käyttöön myös kaupungissa pyöräiltäessä “varmuuden vuoksi” -takiksi.

Minimus 777 menee pakattuna pieneen tilaan.

Kaikin puolin suositeltava takki siis – ostaisin uuden samanlaisen jos nykyinen hajoaisi. Takista on saatavalla anorakkimalli, joka itselläni on lähinnä siitä syystä että se oli alennuksessa. Se on hieman kevyempi ja ehkä muodikkaampi, mutta ottaisin ehkä kokopitkällä vetoketjulla varustetun version siitä syystä että vetskarin saa kokonaan auki lämmön dumppaamiseksi ja untuvatakkia alle puettaessa. Anorakkimalli ei kuitenkaan ole lainkaan huono vaihtoehto.

 

11 thoughts on “Montane Minimus 777 kalvotakki

 1. Osaatko luonnehtia leikkausta sen suhteen millaiselle ruumiinrakenteelle se on tarkoitettu? Itseäni kiinnostaa lähinnä hartioiden ja yläselän tila; esim. Haglöfsin kapeat leikkaukset ovat leveäharteiselle salirotalle täysin mahdottomat. Rab ja Arcteryx kiipeilyvarustevalmistajina osaavat ottaa liikkuvuuden paremmin huomioon ilman että yläosissa on vatsan kohdalla holtittomasti ylimääräistä materiaalia, toisin kuin useassa muussa laatikkomallisessa jenkkitakissa.

  Huomaan että pidät M-kokoista anorakkia; itse vähän lyhyempänäkin putoan usein M ja L välimaastoon eli käytännön vaatekoko on useimmiten L. Mitä luulet, toimiikohan Montane L-koossa olematta lepattava säkki muuten?

 2. Kokoluokka on ihonmyötäinen, mutta leikkaus ja yläkropan liikkuvuus on hienosti toteutettu. Sanoisin, että Arc’teryxin vaatteisiin verrattuna jopa hieman naftimpi. Ei missään nimessä jenkkiteltta. Jos olet kokojen välissä, ottaisin ehdottomasti L:n. Isompi koko mahdollistaa sen, että kuoritakin alle saa puettua paremmin esim. kevytuntuvatakkia ja helma pysyy alempana. Myös hengittävyys on parempi.

  Olen itse 180 cm ja 70 kg. Minulla on suhteellisen leveät hartiat ja aika kapea vyötärö. M-koko sopii erittäin hyvin.

  Ainahan voi tilata molemmat koot ja palauttaa epäsopivamman.

  1. Kiitos vastauksesta, ja kiitos blogista muutenkin! Mukavaa pohdintaa ikuiselle keventäjälle.

 3. Myydäänköhän tätä 777 mallia enää missään? Ainakaan Montanen sivuilta ei löydy ja aika monesta paikasta loppuunmyyty. Onkohan lopettaneet tämä valmistuksen, kun nyt löytyy vaan tuota Minimus mallia missä 20 Denier Pertex -kalvo.

  Kannattaako harkita tuota vai katsoa jotain muuta vaihtoehtoa ellei jostain tuo 777 löydy?

  1. Tämä on juu poistunut mallistosta, harmi kyllä. Tavallista Minimusta on kyllä, joka on varmasti hyvä vaihtoehto. Patagonia Storm Racer ja OR Helium II ovat muita hyviä vaihtoehtoja. Lisäksi kannattaa tsekata OutDry- ja ShakeDry-takit, esimerkiksi Columbia Outdry Extreme Featherweight.

   1. No ompas harmi! Mihin itse päätyisit jos nykyinen Minimus 777 menisi rikki?
    Kiitoksia taas pikaisesta vastauksesta!

    1. Patagonia Storm Racer tai Columbia Outdry Extreme Featherweight varmaan.

    1. Montbell on huippumerkki ja hyvin suosittu kevytretkeilijöiden keskuudessa. Ongelmana on tullimaksut Suomeen. Tuo Versalite on hieman outolintu, siinä on kalvona Gore Windstopper, joka teoriassa ei ole vedenpitävä kalvo. Käytännössä se kuitenkin tuntuu pitävän veden poissa, ja on jossain määrin suosittu sadetakki jenkeissä. Tässä on Bungzyn video jossa hieman lisää: https://www.youtube.com/watch?v=-582mPvfjYY . Mielestäni tuo on hyvä vaihtoehto myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.