Vinkit

Myyttejä kevytretkeilystä

Vaikka kevytretkeily saa nopeasti jalansijaa myös valtavirrassa, välillä edelleen törmää vastalauseisiin. Nämä tuntuvat usein olevan varsin samoja ja valitettavan usein ad hoc -tyyppisiä päähänpistoja. Tässä niistä yleisimpiä ja perään omat kommenttini.

Ensimmäinen myytti: ”Kevytretkeily on vaarallista!”

Mielestäni kevytretkeily ei ole sen vaarallisempaa kuin tavallinen vaellus. Ensiapu on enemmän kiinni taidoista ja tavaroista, eivätkä perustarvikkeet paljoa paina. Kirveen poisjättäminen ja ketterämmät kengät voivat päinvastoin lisätä turvallisuutta.

”Kevyet varusteet eivät ole kestäviä!”

Käytettävät materiaalit ovat jopa yllättävän kestäviä. Ohut nailoninen tuulitakki kestää hämmästyttävän hyvin oksia. Cuben-telttakangas on neljä kertaa vahvempaa kuin kevlar ja 15 kertaa vahvempaa kuin teräs. Myös titaania ja hiilikuitua käytetään paljon, ja ne ovat hyvin kestäviä materiaaleja.

”Kevytretkeily on pelkästään askeetikoille!”

Päinvastoin – 90% ajasta vaelluksesta käytetään kuitenkin kävelyyn, ja se on huomattavasti mukavampaa kevyin varustein. Makuupussin lämpimyydestä ei kannata säästää grammoja.

”Kevytretkeily on pelkkää välineurheilua!”

Kevyemmillä varusteilla entistä tärkeämpään osaan nousevat sääolosuhteiden oikea arviointi, vedenottopaikkojen löytäminen kartalta, leiripaikan valinta, solmut, teltan tiukka pystytys, ruokien suunnittelu, kerrospukeutuminen ja monet muut erätaidot.

”Kevyet varusteet ovat liian kalliita!”

Koska kevyemmissä varusteissa käytetään vähemmän materiaalia, ovat ne usein jopa halvempia kuin vastaavat painavammat. Myös tarpeettoman tavaran välttäminen säästää rahaa.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.