Varusteet

Neljä kiinnostavinta kuoritakkia juuri nyt

En ole itse kuoritakin tarpeessa, mutta markkinoille on viime aikoina tullut muutamia kiinnostavia kuoritakkeja, jotka mahdollisesti kiinnostavat blogin lukijoita. Osa takeista on kyllästeettömiä, osa ultrakevyitä, osa jotain aivan muuta. Tässä ne tulevat!

Gore Wear R7 Gore-Tex Shakedry Trail Hooded Jacket. Jos tarvitsisin uuden kuoritakin, ostaisin todennäköisesti tämän. Takki painaa vain 175 grammaa ja käyttää kyllästeetöntä Shakedry-teknologiaa, joten kyllästeen kulumisesta ei tarvitse huolehtia. Lisäksi kyllästeitä takkeja retkeilykäyttöön harkittaessa kannattaa katsoa, että takin tiedoista löytyy sama teksti kuin R7:n ominaisuuksista: “Suitable for use with a backpack”. Osa kyllästeettömistä takeista on nimittäin tehty vain polkujuoksukäyttöön, eivätkä ne kestä repun olkaimia.

Columbia Outdry Ex Lightweight. Myös tämä takki on kyllästeetön, joten sitä voi käyttää arjessa ja ulkoilussa ilman huolta kyllästeen kulumisesta. Takki on kevyt (250 g) ja kestävä (järeä vetoketju, kestävä kangas). Kirjoitin takista arvostelun Retki-lehden kesäkuun numeroon, ja se on ollut pääasiallinen kuoritakkini kesän ajan. Takin tekee erittäin houkuttelevaksi sen hinta-laatu-suhde: sen saa tällä hetkellä alle 140 euron hintaan esimerkiksi TrekInnistä. Tällä hinnalla saa pitkäikäisen ja toimivan takin tämän hetken parhaalla teknologialla.

 

Rab Phantom. Tämä takki ei ole erityisen kestävä, eikä se oikeastaan ole kovin vedenpitäväkään. Sen tärkeimpänä ominaisuutena on paino, joka on hämmentävät 94 grammaa. Edes harva tuulitakki pääsee tähän painoon, puhumattakaan sadetakista. Rab Phantomin paras käyttötarkoitus on erämaiset polkujuoksut, jossa sääennuste lupaa hyvää. Tällaisilla on monesti houkutus jättää kuoritakki pois, mutta 94 gramman painolla riskiä ei tarvitse ottaa.

Parámo Velez Adventure Smock Light on harvinaisella Nikwax Analogy-kalvolla tehty takki. Kalvo imitoi eläimen turkkia työntämällä kapillaaripaineella vettä ulompiin kerroksiin. Analogy siirtää myös nestemäistä vettä eikä vain vesihöyryä, ja se hengittää myös paremmin kuin tavalliset kuoritakit. Analogy-kalvolla varustettuja vaatteita on myynnissä lähinnä Nikwaxin tytäryhtiöllä Páramolla. Velez on mielenkiintoinen vaihtoehto talvivaellukseen.

Vaikka en useimmiten suosittele kuoritakkia pääasialliseksi vaatteeksi hiihtovaellukselle, saattaisi Velez toimia siinä melko hyvin etenkin hieman kylmemmässä. Tiedän, että ainakin Jörgen Johansson on käyttänyt takkia talvivaelluksilla menestyksekkäästi.

13 thoughts on “Neljä kiinnostavinta kuoritakkia juuri nyt

 1. Hukkasin kuoritakin vähän aikaa sitten, ja jouduin ostoksille. Columbia ja nuo järeämmät Shakedry-takit tuli tutkittua. Tuuletusoptioiden puuttuminen sai minut vielä pitäytymään DWR-perusteisessa takissa (Beta SL Hybrid, Ryxin kevyin kainalovetoketjullinen hardshell).
  Mitä mieltä olet kainalovetoketjuista, tarpeetonta painoako?

  1. Kainalovetoketjut jakavat aika paljon ihmisiä. Jotkut pitävät ihan kriittisinä, jotkut eivät tykkää lisääntyneestä pakkauskoosta. Itse en ole kainalotuuletuksia hirveästi kaivannut. Vanhassa Marmot Precipissäni sellaiset olivat, mutta silti niitä tuli melko harvoin käytettyä. Täysin hengittämättömässä takissa ne olisivat tärkeät. Tässä ei ole yhtä oikeaa vastausta. Itse olen tykännyt, että kuoritakki on minimalistinen, koska se loppujen lopuksi on pitkälti rinkassa, elleivät nyt ihan huonot kelit satu kohdalle.

 2. Hyvät infot jälleen, kiitti!

  Itselle saapui juuri uusi kuoritakki
  ja useita tulikin tutkittua – päädyin RAB Firewall:in. Valintaan vaikutti : järeänkin rinkan (toivottavasti) kestävä kangas, maltillinen paino isossakin koossa, kolmikerroksinen rakenne, kainalotuuletukset, omiin rinkkoihin natsaavat taskujen paikat + melkein -40% alennus ovh.hinnasta.

  En ole mikään suuri kuoritakkien ystävä ja lämpöisemmät kelit tuleekin mentyä parin kympin sadeviitalla. Syy miksi takki tuli hankittua on, että viitta ei oikein toimi talvella, koska se ei edes yritä hengittää. Jospa tuo Rabin takki hiukan parantaisi tätä…

 3. Mahtava blogi, tätä on tullu luettua jokunen tunti ☺
  Hieman koko-infoa olisin vailla. Millainen on tuon Columbian takin leikkaus ja kokomitoitus? Esim itselläni mitat sattuvat M- koon ylärajalle. Mahtuuko kevyt untuvatakki (esim Rab Proton) alle jos ostaa M kokoisen takin?

  1. Kokomitoitus on hyvin tavallinen M-koon vaatteelle. Sanoisin että tyköistuva pikemmin kuin reilu. Olen itse lähes aina M-kokoa ja tuosta kuvasta näkyy miten takki istuu minulle.

   Jos on M-koon ylärajalla ja haluaa kevytuntuvatakin alle, niin kannattaa harkita L-kokoa. Kuoritakissa väljyydestä on harvemmin haittaa, päin vastoin ilma kiertää alla paremmin.

 4. Näkisitkö Gore Wearin R7 Gore-Tex Shakedry Trail Hooded Jacketin ajavan myös montanen minimus 777:n ohi, jos kyseisten mallien väliltä valitsisit tällä hetkellä? Kuinka tuo 777 sinun käytössäsi kesti kun se sinulla taisi aiemmin olla?

  1. Mielestäni kyllä, Shakedry-kankaan kyllästettömyyden ansiosta. 777 on edelleen kovassa käytössä sulan maan ajan vaelluksilla. Kylläste siinä on pitänyt tietenkin uusia moneen kertaan, eikä itse suihkutetut ole enää niin hyviä kuin tehtaalta tullut DWR.

  1. Terve,

   Kuoritakilla tarkoitetaan yleensä takkia jossa on vedenpitävä ja hengittävä kalvo. Gore-Tex taitaa olla näistä kalvoista se tunnetuin.

  2. Hieman laajentaen: Kuoritakilla tarkoitetaan yleisimmin takkia, jonka tehtävänä on vain suojata alempia vaatekerroksia, siinä ei siis ole lämmittävää vuorta tai vastaavia lisäominaisuuksia. Silloin alemmat kerrokset voivat keskittyä vain päätehtäväänsä, eli lämmittämään ja/tai siirtämään kosteutta iholta eikä niitten tarvitse olla yhtään tuulenpitäviä (esimerkkinä pörröiset fleecet tai kevyet toppa/untuvatakit).

   Ulkomaaksi erotetaan ns kovakuori (hard shell) ja pehmokuori (softshell). Näistä kova kuori on vain sadetta (ja tuulta) vastaan ja tyypillisesti jollain tapaa hengittävää materiaalia. Pehmokuori hengittää paremmin mutta ei pidä vettä, joskin se saattaa olla jossain määrin vettähylkivä. Sen tehtävänä on torjua tuulta, ja se saattaa olla joko hieman raskaampi tai sitten vain ohut tuulitakki. Normaalioloissa tämä on se takki joka päällä kuljetaa poudalla ja pikku tihkulla. Kovakuorta (eli sadetakkia) ei viitsi pitää kuin tosi tarpeessa, koska eivät ne oikeasti hengitä niin hyvin kuin mainosmiehet tykkäävät kuvitella.

 5. I bought one of those paramo smocks and hated it. It is just too hot for winter use, let alone any warmer. I far prefer combining thin layers rather than monolithic ones because you get much more control over your warmth and perspiration rate. Most winters, I just hike in a baselayer, medium-weight fleece hoodie and a wind shirt.

  By the way, I really like your website.

  1. There has been actually quite a lot of discussion on winter shells recently in the Finnish ultralight community.

   One of the most prominent hikers here just finished the 1000-mile Vita Bandet ski route with a MYOG shell made of Pertex Quantum Air and said it performed really well. Here is his gear list, you might find it interesting: https://lighterpack.com/r/4rbv41?fbclid=IwAR30o3efm0Bd5B4JXB-Ni3tYhgfp75bAFGgLtfue7foDUkMRVXYtO_kHLNU

   Personally I have been using Bergans Antarctic Expedition Jacket, which has a nylon microfiber fabric (essentially a windshell fabric), pit zips, long hem and a fur ruff velcro in the hood. This has been quite good in low temps (mid-winter it is usually -10 to -20 F here), although in warmer temps I’d wish the fabric had a higher CFM. Just a regular old windshirt or softshell jacket works also well in winter, I think. I have been using an old Squamish jacket in many winter trips.

   For wet sleet, you still need to have a WPB jacket packed in. But that can be an ultralight one, if one is not using it as the main skiing jacket. I personally haven’t tried the Paramo jackets, but it is good to hear different experiences. Seems like the holy grail of outdoor gear, breathable waterproof jacket, is yet to be found!

   And thank you for the compliments! Google Translating Finnish to English is just gibberish sometimes, but very nice to hear you found something of value! I’m a long time reader of yours of course, and Sectionhiker has always been my go-to source for finding non-biased gear reviews. So thank you for all the writing throughout the years!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.