Varusteet

Ensituntuma: Ultrakevyttä talviuntuvaa

Tässä on ensituntumat muutamasta taukovaatteesta, jotka pääsevät kevättalven hiihtovaelluksille mukaan. Ajatuksena on keventää hieman talvivarusteiden painoa ja myös pakkauskokoa. Päätavoitteena on hiihtovaellus järkevän kokoisen rinkan kanssa. Aiemmat talven taukovaatteeni, Mountain Equipment Gasherbrum -takki ja Rab Photon -housut ovat olleet hieman turhan järeitä keväthiihtoihin, joissa pakkanen ei puraise pahasti kuin ehkä aamun ensimmäisinä tunteina. Rab Photonien sivuvetoketjuja en ole myöskään juuri tarvinnut, joten ne ovat vain lisänneet pakkauskokoa. Olenkin kaivannut simppeleitä untuvahousuja, jotka eivät vie pakattuna paljoa tilaa, ja joista ei painon takia tarvitse joka kerta miettiä ottaako ne mukaan vai ei.

Kevennetty taukovarustus tulee siis olemaan Rab Pulsar -takki ja Cumulus Basic Down Pants -housut. Molempia yhdistää lämpimyys ja pieni paino. Ajatuksena on, että nämä toimivat untuvatöppösiin yhdistettynä myös talvimakuupussissä lisälämpönä.

Rab Pulsar on Rabin uutuus ja yksi parhaan lämpö-paino -suhteen takeista. Rab teki monia oikeita valintoja Pulsarin kanssa. Pulsarissa on 230 g fill powerin 800 hydrofobista untuvaa, 10 D kankaat ja kaksi taskua, ja lisäksi pieni vetoketjullinen povitasku. Vetoketjuvalinta on takissa fiksu #3 vislon -vetoketju, jonka saa avattua kahdesta suunnasta mikäli kiipeilijää varmistaessa haluaa köyden ja varmistuslaitteen paremmin esille. L-koon paino oli omalla vaa’alla 490 g.

Rab Pulsar on ultrakevyt untuvatakki talvikeleihin

Olin jo pitkään miettinyt, miksi kukaan valmistaja tee n. 500 g painoista untuvatakkia, jossa olisi kevyet kankaat, yksinkertaiset ominaisuudet ja mahdollisimman paljon untuvaa. Rab kuitenkin osui tähän kategoriaan näppärästi uudella takillaan. Oma tarkoitus takille on pääasiassa keväthangilla hiihto, kun pakkasennuste ei enää vaadi järeimmän talviparkan esiin kaivamista. Lisäksi käyttöä tulee todennäköisesti myös alkutalven retkissä ja talvella muutenkin, kun pakkasennuste ei ala kolmosella.

Olen käyttänyt talvivaelluksilla Mountain Equipment Gasherbrumia taukotakkina, mutta siinä on melko paljon takkia lämpimille keleille, ja myös pakkauskoko ja paino on Rabin takilla luonnollisesti pienempi. Vuorikiipeilyssä Rabin takki on myös varmasti pätevä, sillä kevyeen ja pieneen pakettiin on saatu pakattua juuri sopivasti lämpöä noin parinkymmenen asteen pakkasiin. Rab mainostaakin suunnitelleensa takin “nopeisiin nousuihin Chamonix’n alueella”.

YKK Vislon #3 herättää luottamusta, ja on mielestäni paras valinta kevyeeseenkin untuvatakkiin

Ensivaikutelmat Pulsarista ovat positiiviset. Takki on hyvin rakennettu, huppu on hyvä, ja helman ja hupun kiristykset, vetoketju ja kankaan kestävyys herättävät luottamusta. Takki on hyvän näköinen. Sisätaskuna tykkäisin mielummin isommasta droppitaskusta, johon saisi pullon, hanskat, geelejä, kaasupatruunan tai kamerakalustoa. Pulsarin taskuun saa juuri ja juuri kännykän.

Cumulus Basic Down Pants on toinen untuvavaate, jollaista olen ihmetellyt miksi sellaista ei ole olemassa. Basic Down pants on yksinkertaistakin yksinkertaisemmat untuvahousut ultrakevyellä Toray-kankaalla. Untuva on laadukasta 850 fill powerin hydrofobista untuvaa. Taskuja ja vetoketjuja housuissa ei ole, ja vyötärön kiristys on toteutettu yksinkeraisella mutta sangen toimivalla narulla. Paino on 185 g (M), joka on riittävän kevyt mahduttamaan ne vaikka ultrakevyeen kesäreppuun. Pakkauskoko on myös hyvin pieni.

Cumulus Down Pants ovat yksinkertaiset untuvahousut, joissa paino-lämpö-suhde on se tärkein ominaisuus.

Usein talvivaelluksilla tarvitsisi simppelit untuvahousut etenkin makuupussiin silloin kun untuvatakki antaa lämpöä ylävartaloon. En ole ottanut toppahousuja aina talvivaelluksilla mukaan tai viitsinyt niitä leirissä pukea, sillä hiihdosta teltan lämpöön siirtymisen väli on usein aika lyhyt. Tarpin kanssa talviretkeily on viileämpää, sillä keitin ei lämmitä telttaa. Pyramiditarpinkin kanssa pidän oven melko auki häkäriskin takia. Silti en ole useinkaan taukohousuja kokenut tarvitsevani.

Makuupussiin käydessä olo on sen sijaan ollut välillä hieman hölmö, sillä päällä on paksu untuvaparka ja jaloissa untuvatöppöset, mutta housujen kohdalla ei ole mitään lisälämpöä kuumavesipulloja lukuunottamatta. Ultrakevyet untuvahousut ovat tähän erinomainen ratkaisu. Puen untuvahousut päälle samalla kun otan leirissä höyrysulkusukat pois, joten ylimääräistä kenkien riisumistakaan ei tule.

Housut suljetaan yksinkertaisella vetonyörillä, joka tuntuu erinomaiselta ratkaisulta.

Mielestäni Cumuluksen Basic Down Pants ovat melko uniikki tuote, sillä samalla filosofialla ja etenkään yhtä painavia untuvahousuja ei oikeastaan ole. Ehkä joltakin amerikkalaiselta valmistajalta voisi saada samanlaiset kovaan hintaan, mutta edullisesti Euroopasta ilman tulleja on eri asia. Otin itse housut ja Rabin takin yhtä kokoa isompana, jotta sisälle jäisi hieman liikkumatonta ilmatilaa lisäeristeeksi.

Untuvahousut jalassa saa myös autenttisen sherpa-lookin. Ainakin Peak Leninin leireissä nepalilaiset sherpat tuntuivat hengailevan kauttaaltaan paikatuissa untuvahousuissa käytännössä koko ajan. Ehkä näiden talvikonkareiden esimerkissä on jotain, mistä kannattaisi ottaa opiksi: untuvahousut eristävät jalkojen suuret pintaverenkierron alueet, joten housut tuovat lisälämpöä paljon, vaikka ylävartalossa ei olisikaan yhtä paljon vaatetta.

Housuissa on lisäksi potentiaalia pidentämään retkipeiton tai kolmen vuodenajan pussin riittävyyttä välivuodenaikoina, kun pakkanen alkaa jo puraista. Lisäpaino ja pakkauskoko housuilla ei ole suuri edes ultrakevyessä kesävarustuksessa. Esimerkiksi Helly Hansen Lifa aluskerraston housut painavat 130 g, joten jos mukaan ottaa kuivat housut leiriä varten, niin miksi ei saman tien valitsisi näitä. Lämpimyyslisä on melkoisen suuri pitkiin kalsareihin verrattuna.

Kaiken kaikkiaan Rabin takki ja Cumuluksen housut ovat melko tasapainoinen yhdistelmä. Ne päällä saa alle 700 grammalla hyvin paljon lisälämpöä. Lisää käyttökokemuksia kevään reissujen jälkeen!

8 thoughts on “Ensituntuma: Ultrakevyttä talviuntuvaa

 1. Loistovinkki Cumuluksen untuvahousuista, tarvelistalla on ollut untsarihousut jo pidemmän aikaa – kiitos!

  Kysymys mitoituksesta: onkohan se jo valmiiksi ns. taukovaatemitoitus, eli onko alla tilaa softshell-housuille jos ottaa normaalikoon? Tai sama toisin sanoin, ovatko ottamasi kokoa suuremmat housut kovinkin telttamaiset?

  Kuinkahan haurasta Toray -materiaali käytännössä on? Itsellä housut tulisivat leirissä oleskelun lisäksi myös esim. valokuvauspassissa olemiseen, jossa saattaa tulla oksien raapaisuja tai lumella/jäällä konttaamista. (Saman valmistajan Transition-pökät voisivat olla parempi valinta housuihin jotka eivät ole puhtaasti leirikäytössä, vrt. vahvikkeet ja lahkeiden vetskarit, painopenaltyä kohtuulliset 150 grammaa.)

  1. Kokoluokitus on aika semmoinen kun saattaa olettaa. Kokoa suuremmat housut ei ole mitenkään telttamaiset, tilaa tulee lähinnä mahan ja reisien kohdalle, lahkeet eivät lepata MC Hammereina. Veikkaan että normikokokin menisi vielä oikein hyvin softshellien päälle, taukovaatteeksihan nuo on tarkoitettu. Halusin itse vähän ilmaa sisälle niin ovat lämpimämmät.

   Tuosta Torayn kestävyydestä hankala sanoa vielä mitään, hirveästi valituksia en ole kuullut ja ihan tavalliselta untuvatakkinylonilta se tuntuu. Ryynäämiseenhän nuo eivät ole parhaat, kyllähän untuva kastuukin polvillaan. Minulla on myynnissä nuo Rab Photon -housut (koko M), joissa siis vahva kangas ja polvivahvikkeet, pistä sähköpostia etunimi.sukunimi@gmail.com jos kiinnostut.

   1. Koon verran ylikokoiset Basic pantsit olivat juuri sopivat, ei puhettakaan telttamaisuudesta. Normikoko olisi ehkä ollut lantiolta liiankin kireä. Kiitos vinkistä, housuissa on painoonsa nähden melko mukava eristysarvo ja pakkauspussi on suorastaan koomisen pieni. En näitä risukkoon veisi, mutta päälle voi aina laittaa kuorta jos välttämättä pitää möyriä.

 2. Jutussa mainitaan untuvatakin käyttö makuupussissa. Oman kokemuksen mukaan untuvatakki on lämpimämpi täkkinä makuupussin päälle heitettynä kuin puettuna. Untuvat eivät liiskaudu yhtä paljon vaan pysyvät kuohkeina.

 3. Terve,

  Tuo Rab Pulsar on näköjään poistunut mallistossa jo viime talvena. Olen tosin löytänyt sen vielä yhdestä paikasta ja on nyt ollut minulla ostoskorissa kuukauden verran. Muutama juttu tuossa minua mietityttää:

  1. Ilmeisesti slim fit koko, mites slim fitti tuo oikeesti on. Itse olen myös 180cm mutta ehkä vähän enemmän mahaa kun sulla 80-85kg. Tuleekohan tiukaksi jos otan L-koon? Taukotakiksi talviretkeilyyn suomen olosuhteissa. Esim onko tiukka selästä jos istuskelee?
  2. Miten käytät takkia että se ei kastu hiestä päivän tauoilla? Esim rinkka selässä minulla on aina läpimärkä selkä. Mietin jos käyttäisi vedenpitävää kuoritakkia (löytyy ultrakevyt) “höyrysulkutakkina” Pulsarin alla kun pitää taukoa. Mutta mites on jos tulee lunta taivaalta (jos tulee vettä/räntää niin tuskin tarvitsen tätä tauolla)? Pulsarin kangas tuskin on tarpeeksi vettähylkivä tähän? Olisiko sitten kummiskin parempi hommata 100g painavampi takki missä eri kankaat (tosi pakkautuvuus kärsisi varmaan reilusti).
  3.Miten takki on toiminut sinulla? Kerkesitkö saamaan lisäkokemuksia?

  1. Terve,

   Ei erityisen slim fitti, aika tavallinen untuvatakin leikkaus. L-kokoisena (joka minullakin on) on vielä reilusti tilaa alla vaatteille tai vatsalle. Olen 180 cm ja 72 kg, ja käytän yleensä M-koon vaatteita, talviuntuvavaatteissa valitsen kuitenkin L-koon koska isosta koosta on hyötyä kun alle jää hieman ilmaa.

   Selän kastumisesta: En pahemmin hikoile talvivaelluksella varsinkaan ahkion kanssa. Jos on matalapaineinen lämmin keli niin selkä saattaa hieman kostua rinkan alla kyllä, mutta eipä tuo maailmaa kaada. Kyllä Pulsarin hydrofobinen untuva sitä jonkin verran kestää. Kuoritakkia voi käyttää tuolla tavalla kyllä, ja kyllähän tilanne on sama minkä tahansa untuvatakin kanssa, Pulsar ei ole tässä mitenkään erityinen. Sisäkankaat ovat harvemmassa untuvatakissa erityisen vettähylkiviä.

   Pulsar on ollut itsellä melko vähällä käytöllä vielä, kun koronan takia kevään hiihtovaellukset menivät mönkään. Se olisi edelleen kuitenkin takki jonka valitsisin taukotakiksi hiihtovaelluksille.

 4. Terve Ossi
  Noita Basic housuja pähkäilen ihan kylmien ilmojen kaupunkilenkeille mutta se koko, itse olen 168cm “pitkä” ja muuten aika normi kroppanen mutta vatsa alkaa iän myötä olla aika pallo tosin paino ei kuitenkaan ole kuin 78kg ja en osaa päättää onko se M vai L

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.