Varusteet

Nordisk ja muut kevyet tunneliteltat

Nordisk Lofoten 2 LW. Kuva: Nordisk

Sain seuraavan lukijakysymyksen:

Mulla on telttana Nordisk Telemark 2 LW. Ihmettelen miksei Nordiskin teltoista juuri puhuta. Se teltta painaa 950 g ja on ihan luksus yhdelle. Kestävyyttä en voi vielä kommentoida mutta kaikesta muusta plussaa. Sen saa vielä kevyempänäkin hiilikuitukaarilla.

Mielestäni tämä oli ihan hyvä kysymys. Tuo Nordiskin teltta on mielestäni ihan hyvä vaihtoehto, ja aika kevytkin kahden hengen teltaksi. Sen kangas on melko ohutta 10 denierin silnylonia (30 g / m2), mutta toisaalta aerodynaaminen muoto ja kaari lisäävät kestävyyttä.

Nordiskin teltat ovat kyllä jossain määrin herättäneet keskustelua. Isoimpana “tapauksena” oli Nordisk Lofoten, jota mainostetaan maailman kevyimpänä tunnelitelttana. Tietämykseni mukaan se myös on tätä. Hiking in Finland -blogi kirjoitti hyvän arvostelun tästä teltasta. Summa summarum, Lofoten oli hieman viimeistelemätön (sisäteltta roikkui, kiilat käyttökelvottomat) ja tosi pieni. Seitsemän denierin kangas on myös melko hentoista.

Lofotenin tyyppiset tunneliteltat ovat mielestäni parhaimmillaan niillä, jotka eivät käytä sauvoja (esim. kiipeilijät ja pyöräilijät). Kiipeilijöillä tunneliteltta vertautuu helposti bivy-telttaan (esim. Black Diamond Firstlight), joka vapaastiseisovana vaatii vähemmän tilaa kielekkeellä. Toisaalta pienet tunneliteltat ovat jo melko lähellä kaarellisia bivy-pusseja (esim. Outdoor Research Helium Bivy). Kaarellisiin bivy-pusseihin verrattuna ultrakevyt tunneliteltta saattaisikin olla hyvä vaihtoehto, mikäli tilaa riittää enemmän: ne ovat tilavampia painoon nähden ja pakkauskoko on pieni. Pienempien käyttömäärien takia ultrakevyiden tunnelitelttojen ohut kangas saattaisi riittää, mutta toisaalta revenneen teltan kanssa on ikävämpi olla vuorella kuin metsäretkellä.

Black Diamond Firstlight (vihreä teltta)

Jätetään Lofoten ja muut rajatapaukset, ja mietitään järkevämmän kokoisia kevyitä tunnelitelttoja, kuten yllä mainittu Telemark tai vaikka Vaude Power Lizard SUL 1-2P. Tällöin on vastaus mutkikkaampi. Tunneliteltat ovat selvästi pohjoismainen juttu, ja koska moderni kevytretkeily on lähtöisin Yhdysvalloista, ovat ne olleet aliedustettuna. Yhtenä syynä on myös tunnelitelttojen matala istuinkorkeus moniin tarppeihin verrattuna.

Etuna tunneleilla on aerodynaamisuus ja sen myötä tuulenkestävyys. Tuulenkestävä muotoilu yhdistettynä hentoiseen kankaaseen on hieman skitsofreeninen yhdistelmä, sillä mitä hyötyä on aerodynaamisuudesta jos kangas ei kestä? Tunneliteltan kankaan riittävää paksuutta on hankala arvioida, mutta jos joku niin Hilleberg tietää tästä jotakin. Enan on Hillebergin kevyin teltta, ja saman tyyppinen kuin Nordisk Telemark LW. Sen kangas on 20 d silnylonia, ja painaa 40 g / m2. Tämä on hieman järeämpää kuin Telemark LW:n. Vauden edellä mainitussa teltassa kangas on myös 20 d silnylonia. Koska tunneliteltan paras käyttöpaikka on kovat olosuhteet (esim. myrsky avotunturissa), saattaisi tällaisessa teltassa järeämpi kangas puolustaa paikkaansa. Toisaalta niin kuin aina, kevyempi on parempi niin kauan kun se ei hajoa.

Tunneliteltat ovat parhaimmillaan kovassa tuulessa. Kuvassa Hilleberg Nammatj 2.

Mikäli Nordisk Telemarkiin mahtuu oikesti kahdestaan ja istumakorkeus riittää, on se ihan hyvä vaihtoehto. On syytä olla hieman varovainen ohuen kankaan kanssa. Kannattaa tiedostaa, että yhden oven takia saattaa joutua pyörähtämään kaverin yli muutaman kerran. Muita harkinnan arvoisia kahden hengen telttoja olen listannut täällä. Joka tapauksessa Nordisk Telemark on yhden hengen käytössäkin varmasti kevyempi kuin suurin osa vaelluksella vastaan tulevista teltoista.

 

 

3 thoughts on “Nordisk ja muut kevyet tunneliteltat

  1. Hei, mahtavia reissuja sinulla ja kiva että jaat kokemuksia! Edellisellä reissulla rinkka alkoi jo painaa ja nyt olen kiinnostuneena lukenut kokemuksia keveämmistä vaelluksista. Telttaa olen tarvinnut harvoin, mutta ei sitä oikein viitsi poiskaan jättää. Onko sinulla kokemusta DD Hammocks DD SuperLight pyramiditeltasta? Yhdessä Sea & Summitin yhden hengen hyttysverkon kanssa näyttäisi syntyvän hyvinkin kevyt ja edullinen majoite.

    1. Hieman myöhässä vastaus – olen nähnyt tuon eräopaskurssilla livenä. Kyllä tuo menettelee, valitsisin itse silnylon-kankaisen pyramidin PU-pinnoitteisen sijaan paremman UV-kestävyyden ja pakkautumisen takia. Lisäksi tuossa ovat tuuletukset vähän olemattomat. Samassa hintaluokassa tsekkaisin esim. Six Moon Designs Deschutes Plus ja Gatewood Cape ja Liteway Pyraomm -tarpit, jos haluaa nopeasti saatavaa tavaraa. Esim. Locus Gearin pyramidit ovatkin sitten huippuluokkaa, mutta tullien takia hieman kalliimpia.

  2. Kiitos palautteesta, noihin sitten tutustumaan. Tänään kolahti postiluukusta myös tuore kirjasi. Sen parissa karanteenia on hyvä tappaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.