Varusteet

Rulkka – Rinkan ja pulkan yhdistelmä

Hiihtovaeltajan isoimpia päätöksiä on se, lähteekö reissuun rinkan vai ahkion kanssa. Rinkka on kätevämpi erityisesti metsämaastossa, ei kaatuile ja on helpompi alamäessä ja sivurinteessä. Ahkiossa taas on enemmän tilaa, se on kevyempi vetää erityisesti ylämäkeen ja jokainen pysähdys on tauko.

Rulkka on ruotsalaisen kevytretkeilijän Jörgen Johanssonin alunperin kehittämä rinkan ja pulkan yhdistelmä. Se on kuin ahkio, jonka voi tarvittaessa heittää selkään. Rulkassa yhdistyvät ahkion ja pulkan hyvät puolet, eikä painoero ole suuren suuri.

Rulkan repuksi kuten talvikäyttöön yleensäkin kannattaa valita hieman isompi, n. 60-70 litrainen reppu. Useimmilla kevytretkeilyn aloittavilla on joka tapauksessa alkuun hieman isompi reppu, ja nyt se pääsee hyötykäyttöön talvella. Reppuun kiinnitetään pulkka tai ahkion puolikas esimerkiksi tekemällä pienet lovet pulkan seiniin pohjan lähelle, ja pujottamalla irtoremmi näiden lävitse. Paras ahkio tähän käyttöön on Paris-pulkka, joka on lyhennetty repun pituiseksi sahaamalla perästä pala pois. Myös esimerkiksi Terran Outdoor Deer Drag saattaisi sahattuna toimia.

Myös lastenpulkkaa voi kokeilla pienillä kustannuksilla. Orthex ahkiopulkka osoittautui hieman kiikkeräksi metsämaastossa, mutta saattaisi toimia paremmin rinkalla, jossa painopiste tulee lähemmäs pulkan pohjaa. Pitkulaisempi ja tilavampi rinkka olisi tähän parempi. Pulkkavaihtoehtoja on toisaalta paljon. Esim Plastexin ahkiopulkka tai Plastex Snow Fly saattaisivat toimia. Joka tapauksessa rulkan kanssa on tärkeää pakata painopiste mahdollisimman lähelle pulkan pohjaa, jotta se ei kaadu syvemmässä hangessa. Etutaskuun ei kannata pakata mitään, sillä se nostaa koko reppua ja sitä kautta painopistettä ylöspäin. Paras reppumalli rulkkaan on pitkulainen ja reilun tilava, jolloin sitä ei tarvitse pakata kiikkeräksi palloksi. Myös lumitilanne vaikuttaa kiikkeryyteen, ja pehmeässä lumessa pulkka kaatuu helpommin.

Rulkkaan ei kannata tehdä aisoja, vaan vetää sitä narulla. Naruun kannattaa tehdä jousto-osa joustavasta narusta, joka tasoittaa nykäyksiä. Tähän soveltuu esim. 5 mm joustava naru, joka on solmittu niin, että jouston ollessa suurimmillaan alkuperäinen naru ottaa taakan. Rulkan ollessa usein huomattavasti kevyempi kuin tavallinen ahkio, onnistuu sen veto esim. vyötäröllä olevalla kestävällä vyöllä, johon naru on kiinnitetty sulkurenkaalla. Käytin itse tähän reisitaskushortsien mukana tullutta vyötä, joka toimi varsin hyvin. Vyön ja sulkurenkaan hyvä kiinnitys on tärkeää, ellei halua noutaa irronnutta rulkkaansa kilometrin päästä tunturin juurelta. Käytin itse lukkosulkurengasta. Sulkurengasta ei kannata turhaan irrottaa rulkkaa selkään heitettäessä, sillä se hidastaisi turhaan kulkutavan vaihtoa.

3 thoughts on “Rulkka – Rinkan ja pulkan yhdistelmä

 1. Mielenkiintoista ja kokeilun arvoista. 100 litran Kajka tuntuu istuvan passelisti mainitsemaasi Plastexin ahkiopulkkaan. Pystytkö laittamaan kuvaa vetonarusta jousto-osineen?

  1. Se on tuolla jossain varaston perällä, mutta naru on tavallista paracordia (6 mm tarvikenaru olisi parempi), jossa on DirZone Bungee cord -narusta (8 mm) tehty jousto-osa. Jousto-osa on tehty niin, että paracordiin tehdään pieni lyhennys joustavalla narulla niin, että systeemi muistuttaa D-kirjainta keskellä narua. D-kirjaimen kaari on siis paracordia ja suora osa joustavaa narua, jolloin riittävästi joustaessaan paino siirtyy paracordille.

  2. Huutelen sivusta: omaan ParisPulkaan katsoin muistaakseni partioaitan blogista ohjeet, siellä oli kuvakin tuosta joustopätkästä: https://www.partioaitta.fi/media/i/paris-ahkion-vetokoysi-20585-0.jpg

   On muuten tosi olennainen osa yhtään raskaammalla ahkiolla tai upottavalla lumella.

   Mulla on myös halpa Plastexin ahkiopulkka teräsjalaksilla. Mitä Ossi sanoo painopisteestä, on tosiaan älyttömän tarkkaa näin pienellä ja kapealla pulkalla. Se kippaa todella helposti nurin jo hiihtouran reunaan osuessaan, toisin kuin paljon leveämpi Paris Pulka. Pitäisi ehkä testata Plastexia uudella Sierra Designin Flex Capacitor-rinkallani, se kun on pitkulainen kapeaksi kompressoitava putki.

   Halpakaupoissa (Tokmanni) on näkynyt leveämpiä ja lyhyitä ahkioita jotka olisivat valmiiksi lyhennetyn Paris pulkan kokoisia. Ne tosin saattoivat olla aika järeästä materiaalista ts. lyhyitä matkoja varten tai moottorikelkan perässä vedettäväksi tarkoitettuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.