Talvivaellus, Varusteet

Makuualustat talvivaelluksella: onko Exped Downmat sittenkään paras talvialusta?

Makuualustan valitseminen talviolosuhteisiin on monelle epäselvyyttä aiheuttava asia. Retkikauppojen myyjien tietämys aiheesta on välillä hieman arpapeliä. Avaan tässä kirjoituksessa omia ajatuksiani talvialustan valitsemisesta.

Useimmille talvivaelluksen aloittajille talvialustaksi tulee mieleen yksi vaihtoehto: Exped Downmat. Se on monen talvialustoja selvittelevän retkeilijän ensimmäinen vastaantuleva tuote. Tämä johtuu ehkä siitä, että se on XXL:n ja muiden isojen ketjujen selkeästi talvialustaksi markkinoima tuote.  En ole kuitenkaan vakuuttunut siitä, että Exped Downmat on paras valinta talvialustaksi muutamasta syystä:

  • Sen eristyskyky (untuva) on herkkä kosteudelle, ja märkyys saattaa romahduttaa sen eristyskyvyn
  • Se on painava
  • Se ei ole kovin monikäyttöinen

Makuualustojen eristyskykyä mitataan R-arvolla, missä suurempi luku on parempi. Koville pakkasille sopiva R-arvo on n. 8. Exped Downmatin R-arvo on versiosta riippuen juurikin tämä 7-8. Se on siis lämpimyytensä suhteen passeli valinta talvialustaksi.

Suosittelisin kuitenkin talvivaeltajalle kahden alustan taktiikkaa. Näistä toinen alusta olisi solumuovia ja toinen ilmatäytteinen. Solumuovilla on muutamia hyötyjä talvivaelluksella:

  • Se luo turvallisuutta tilanteessa, jossa ilmatäytteinen alusta puhkeaa katastrofaalisesti
  • Sitä voi käyttää turvallisesti alustana nuotiolla istuttaessa tai makoillessa sekä istuinalustana tauolla
  • Se ei voi puhjeta
  • Se on suhteellisen edullinen

Downmatin käyttäjä on nimittäin pulassa mikäli alusta puhkeaa korjauskelvottomaksi, eikä mukana ole solumuovialustaa.

Oma suositus makuualustaksi talvella on Therm-a-Rest Neoair Xtherm ja paksuhko solumuovialusta, esim. Therm-a-Rest Z-lite SOL tai vastaava. Henkilökohtaisesti olen trimmannut solumuovialustan painonsäästön takia hieman lyhyemmäksi, esim. 6-8 paneelia solumuovialustassa. Käytän tätä torson ja reisien kohdalla, ja muissa kohdissa käytän korvikkeena reppua, housuja, retkityynyä tai muuta rompetta, jotta saan alustan tasaisen muotoiseksi.

Therm-a-Rest Neoair Xtherm ja alla Naturehike solumuovialusta (lyhennetty kahdeksaksi paneeliksi). Jalkopäädyn alle sopii vielä tyhjä rinkka/ahkiokassi tai muuta rompetta.

Neoair Xtherm on loistava makuualusta. Sen monikäyttöisyydestä kertoo, että samaa alustaa voi käyttää ultrakevyillä sulan maan vaelluksilla ja vaativissa talviolosuhteissa. Sen eristävyys (R = 5.7) on erittäin hyvä verrattuna painoon (430 g). Se ei myöskään sisällä untuvaa, eikä siinä siksi ole riskiä untuvan lässähtämisestä.

Verrataan siis aiemmin mainittua Exped Downmatia solumuovi+Xtherm -kombinaatioon. Downmatin eristävyys on siis R = 8, ja paino 960 g. Xtherm + Z-lite SOL -kombinaation paino on 840 g ja eristävyys R = 5.7 + 2.6 = 8.3. Kombinaatio on siis lämpimämpi, kevyempi, monikäyttöisempi ja turvallisempi. Väitän myös, että patjojen väliin jäävä ilmakerros eristää myös hieman lisää. Kombinaatiosta saa vielä kevyemmän ja kompaktimman trimmaamalla Z-lite SOLia lyhyemmäksi eristävyyden suuresti kärsimättä.

Suosittu menetelmä on myös käyttää koko teltan lattian levyistä solumuovista routamattoa. Matto pysyy koko ajan teltan sisällä, ja paketti rullataan ahkion päälle kääröksi. Koko teltan levyinen routamatto on mukava mutta painava vaihtoehto. Se estää lämpövuodot telttapohjan keskeltä. Silloin erillistä solumuovista makuualustaa ei tarvita.

Kokolattiamatto on myös turvallinen vaihtoehto siinä mielessä, että ilmapatjan tuhouduttua “uhrille” voidaan tehdä kokolattiamaton keskiosasta ja oman puolen osasta tuplapatja, jolloin reissusta selviää vielä ongelmitta. Telttapari nukkuu omalla patjalla ja hieman kapeammalla routamaton palalla. Tämä onnistuu, koska teltan lattiapinta-ala on useimmiten isompi kuin nukkujien pinta-ala, eli mukana on “ylimääräinen” makuualusta teltan keskiosalle.

Pienellä budjetilla liikkuja hyödyntää mahdollisimman paljon jo omistamiaan patjoja. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kolme kappaletta mitä tahansa noin peukalon paksuista sulan maan alustaa riittää talviolosuhteisiin. Esimerkiksi kolme solumuovialustaa on toimiva ratkaisu, solumuovialustojen R-arvon ollessa tyypillisesti 2-3 välissä (ohuemmat alustat poislukien). Kolme alustaa on paljon tavaraa, mutta kulkee ahkiossa vielä oikein hyvin. Rinkan kanssa tämä voi olla hankalampaa.

Usein mieleen tulee myös avaruuslakanoiden käyttö alustana. Henkilökohtaisesti pitäisin mukanani mielummin avaruuslakanan painon verran solumuovia. Ohuen avaruuslakanan tai auton tuulilasissa käytettävän Reflectix-peitteen käyttäminen on vielä järkevyyden rajoissa, mutta esimerkiksi Savotan Avaruuspeitteen paino vastaa jo Xthermin painoa, ja lämpimyyslisä on Xthermissä aivan eri sfääreissä.

Omia pohdintojaan varten kannattaa vierailla Sectionhikerin makuualustalistauksessa, jossa on monien yleisten alustojen speksit. R-arvot voi yksinkertaisesti ynnätä yhteen useampaa alustaa käytettäessä.

2 thoughts on “Makuualustat talvivaelluksella: onko Exped Downmat sittenkään paras talvialusta?

  1. Pomminvarma talvialusta: kaksi solumuovialustaa, joista taitellaan välille hartia-lonkka kolminkertainen, pään ja kinttujen kohdalle yksinkertainen. Halpa ja ei petä.

    1. Tämä on relevantti ja hyvä menetelmä, ja erityisesti luotettava. Jalkopäätyyn voi vielä laittaa repun alustaksi jaloille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.