Varusteet

MLD Duomid DCF -pyramiditarpin arvostelu

Mountain Laurel Designs Duomid DCF on kahden hengen pyramiditarppi. Se on siis kuin pyramidin muotoinen teltta, josta puuttuu pohja. Duomid pystytetään vaellussauvan tai kepin varaan, ja sen mukana toimitetaan lyhyt putkenpätkä (ns. pole jack), joka pidentää vaellussauvan riittämään Duomidin keskisaloksi. Sen paino on naruineen (ilman kiiloja) 491 g. Tarpin materiaalina on kevyt ja kestävä dyneemakomposiitti, mutta materiaaliksi on valittavissa myös edullisempi silnylon, joka on myös erinomaisen pätevä vaihtoehto.

Duomidiin mahtuu kaksi henkeä, mutta se on miellyttävämpi ja yleisesti enemmän käytetty yhden hengen majoitteena. Suurin este pitkäaikaiselle kahden hengen käytölle on vain yksi ovi, jonka takia toisen yöpyjän pitää kömpiä toisen yli. Olen kuitenkin lyhyessä käytössä käyttänyt Duomidia kahden hengen majoitteena.

Duomid on melko tuulenkestävä. Olen kirjoittanut lisää pyramiditarppien tuulenkestävyydestä täällä. Pyramiditarppien suhteellisen hyvän tuulenkestävyyden taustalla on isoimman kangaspinta-alan mataluus (tuulen nopeus kasvaa logaritmisesti maasta ylöspäin) sekä sen suhteellisen pienet tukemattomat kangaspinta-alat.

Duomidin istumakorkeus on hyvä, ja sisällä on helppoa ja luonnollista istua. Seinien kaltevuus ei häiritse
istuttaessa (olen 180 cm pitkä). Nukkuessa sen sijaan pitää huolehtia siitä, että ei luisu patjan kanssa edes
takaisin, sillä seinät ovat jossain määrin lähellä nukkujaa. Seinäkosketus väistämättä kastelee retkipeiton
untuvaa, sillä seiniin tiivistyy kosteutta. Suomalaisissa syysolosuhteissa seinien kostumisen välttäminen
on joksenkin mahdotonta, ja yksikerroksisella teltalla välissä ei ole kosketusta ehkäisevää sisätelttaa.
Ainakaan DCF-kankaisesta teltasta ei kuitenkaan tunnu tippuvan pisaroita alas, joten en ole kokenut tätä
ongelmaksi mikäli on huolellinen siitä ettei kosketa seiniä retkipeitolla.

Testattu Duomid on tehty 0.75 oz /sqyd dyneemakomposiitista (eli DCF eli cuben). Myös silnylon-versio
olisi varsin pätevä, ja edullisempaan hintaan. Lisää dyneemakomposiitin ja silnylonin eroista täällä. Omat
havaintoni teltan materiaalista on, että se vaikuttaa huomattavan kestävältä ja että sen kanssa saa olla
tarkkana pystytyksen suoruuden kanssa, koska materiaali ei jousta ja anna anteeksi vinouksia.

Tarpin pystytys on seminopeaa, ja periaatteessa sen voisi pystyttää vain neljällä kiilalla. Olen kuitenkin
käyttänyt paljon enemmän kiiloja, sillä ne avaavat lisää tilaa ja siten ehkäisevät seinäkosketuksia. Ne
myös tietenkin tuovat mielenrauhaa mikäli tuuli nousee yöllä. Teltassa on narukohdissa Lineloc 3
–kiristykset, jotka ovat käteviä.


Leiriä pystyttäessä aikaa menee enemmän maavaatteen ja hyttysverkon asettamiseen. Kuulostaa oudolta, mutta polycryo-maavaate pitää tukea kivillä, kepeillä tai tavaroilla, ettei se lähde lentoon. Hyttysverkon (olen käyttänyt Sea to Summit Nano Pyramid Net Tent Singleä) laittamisessa menee myös oma aikansa. Yksikerrosteltta kuten Zpacks Plexamid tai uunituore Tarptent Aeon Li olisi siitä kätevä, että tähän asetteluun ei tarvitsisi käyttää aikaa, ja hyttysverkon alla olisi myös enemmän tilaa. Toisaalta Duomidissä on enemmän tilaa mikäli hyttysverkon alla ei tarvitse olla, ja se on modulaarisempi esim. talvikäyttöön ja niihin vuodenaikoihin jolloin itikoista ei tarvitse välittää (esim. myöhempi syksy).

Oma mielipiteeni on, että Duomid on erinomaisen pätevä majoite ultrakevyeen vaellukseen pohjoisissa olosuhteisissa. Sen parhaat ominaisuudet ovat tuulenkestävyys, keveys ja modulaarisuus. Huonoina puolina ovat seinien läheisyys nukkujaan, sekä maavaatteen ja hyttysverkon asennukseen kuluva ylimääräinen aika. Duomid pakkautuu sen verran pieneen tilaan, että se mahtuu reppuni sivutaskuun pystyyn. Silnylon-versio pakkautuu vielä pienempään tilaan kuin DCF-versio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.