Vinkit

Kevytretkeilyn perusteet, osa 1: Periaatteet

“The more you know, the less you carry” -Mors Kochanski

“Our life is frittered away by detail. Simplify, simplify.” -Henry David Thoreau

Aloitan uuden kirjoitussarjan, johon on koottu lyhyitä tietopaketteja ultrakevyen vaelluksen perusteista ihmisille, jotka ovat vasta perehtymässä aiheeseen ja miettivät mistä voisi aloittaa. Toivon, että näistä kirjoituksista on apua rinkkaansa keventämään ryhtyville ihmisille, sillä netin tietomäärä voi ensisukelluksella aiheeseen olla ylitsekäymätön.

Aloitan kirjoitussarjan periaatteista, joita kevytretkeilyssä yleisesti vaalitaan, ja jatkan spesifimpiin aiheisiin periaatteiden jälkeen. Kevytretkeilyn perusperiaatteena on ottaa mukaan vain se mitä oikeasti tarvitaan. Yksinkertainen on kaunista. Tärkeitä kevytretkeilyn periaatteita ovat:

Karsiminen:  Vähiten painavat ne tavarat, joita ei ole otettu mukaan. Ovatko aurinkopaneeli, lyhty, leatherman tai leirikengät välttämättä tarpeen? Mieti jokaisen esineen kohdalla, onko se oikeasti tarpeen. Etenkin monet esineet ja ominaisuudet jotka tuovat “kätevyyttä” ovat usein sellaisia, joista voi karsia. Lisäksi monilla aloittelijoilla on vaelluksella mukanaan aivan liian paljon vaihtovaatteita. Myös ruokailussa on monesti mukana monenlaista tilpehööriä, josta voi karsia. Kannattaako raahata Trangian paistinpannua niitä yksiä lettuja varten,vai riittäisikö foliovuoka kanneksi? Retkiastiasto on söpö, mutta suoraan kattilastakin voi syödä. Tarvitaanko retkimaustesettiä, vai riittäisikö pieni pussi suolaa?

Monikäyttöisyys: Hyödynnetään esim. vaellussauvoja telttakeppeinä, taukovaatteita lisälämpönä nukkuessa ja poncho-tarppia sekä sadevaatteena että telttana. Parhaimmillaan retkeilijän nukkuessa hänellä on käytössä kaikki varusteet, pois lukien keittovälineet ja sadevaatteet.  Monikäyttöisyydellä on kuitenkin rajansa pidemmälle viilatussa repussa, ja usein minimalistiset, mutta erikoistuneet varusteet ovat loppujen lopuksi parhaita.

Jakaminen: Jaetaan ensiapulaukku, korjauspussi, keitin, teltta, kamera tai vedensuodatin kahden tai useamman retkeilijän kesken. Kahden hengen teltta on usein yhden hengen telttaa kevyempi. Toisiinsa yhdistetyt makuupussit ja retkipeitot ovat huomattavasti erillisiä pusseja lämpimämmät, ja esim. teknisiä alppireittejä kiipeilevät suosivat niitä.

Uudelleenpakkaaminen:  Pakataan esim. aurinkorasva, ilmastointiteippi, urheiluteippi, sprii ja ruoat pienempiin pakkauksiin ja otetaan mukaan vain se mitä tarvitaan. Kun ruokaa on mukana todella paljon, voi ruokaa pakata isompiin satseihin, jolloin pakkausten paino vähenee. Esimerkiksi Ultima Thule -retkikunta säästi 2,5 kg painoa pelkästään uudelleenpakkaamalla ruoan.

Yksinkertaisuus: Klipsit, remmit, taskut, laput, tuet ja muut ominaisuudet joita ei tarvita voidaan poistaa ja säästää painoa. Etenkin rinkoissa ja teltoissa yksinkertaisella suunnittelulla voidaan säästää paljon painoa.

Luonnon ja tupien hyödyntäminen: Kalastamalla voidaan saada ruokaa yli kalastusvälineiden painon. Sieniä voidaan poimia ruoan lisukkeeksi ja lakkoja puuron päälle. Autiotupien kamiinoita ja kaasuliesiä voi hyödyntää ruoanlaitossa. Tuvissa on myös mahdollista kuivattaa varusteita.

Täydentäminen: Hyödynnetään mahdollisia reitin varrella olevia kauppoja ruokatäydennysten tekemisessä, ja jopa suunnitellaan reittiä niin, että täydennyksiä päästään tekemään kylistä, postitetuista ruokapaketeista tai ennalta kätketyistä ruokapaketeista.. Kenenkään luontokokemus ei tärväänny siitä, että täydentää ruokavarastonsa silloin tällöin. Sama pätee veteen: Pohjois-Suomessa on harvoin tarvetta kantaa paljoa vettä mukanaan, koska hyviä täydennyspaikkoja on niin paljon.

Korvaaminen: Korvataan painavat ja monimutkaiset varusteet yksinkertaisilla ja keveillä. Tämä on mielestäni viimeinen keino kun muut on käytetty. Kannattaa siis harkita tarkoin mitä ostaa, sekä kytätä alennusmyyntejä ja kirpputoreja.

 

1 thought on “Kevytretkeilyn perusteet, osa 1: Periaatteet

  1. Yksi (ja puoli) asia joka unohtui: ruokatavaroitten paino. Miten muonasta saadaan turha vesi pois (kuivaus) ja riittävä energiamäärä minimipainolla (rasvaista ruokaa). Tavoitteena alle 800g päivässä, mutta 4000 kCal energiaa.

    Ja se 1/2: sellaisia ruokia, jotka valmistuvat mahdollisimman vähällä keittämisellä. Taitavasti toimien on mahdollista tehdä viikon reissu jolta jää 227 gramman kaasurasiasta vielä kotiin tuomistakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.