Vinkit

Ruokatäydennykset suoraan kaupasta erämaahan

Minulle tuli kysymys siitä, millaisia retkiruokia täydensin kaupoista edellisellä pitkällä vaelluksellani. Käyn tässä läpi täydennysstrategiaani suomalaisiin Lapin kauppoihin nojaten.

Kävin vaelluksella kolmessa kaupassa: Hetan, Karigasniemen ja Näätämön K-marketeissa. Lisäksi kävin Näätämön Nord1Marketissa, joka on sekatavarakauppa, jossa on paljon erätavaraa ja myös ruokaa myynnissä. Näiden lisäksi pohjoisen kaupoista mainittakoon Utsjoen, Nuorgamin, Inarin, Ivalon, Saariselän ja Kilpisjärven kaupat.

Kaupat ovat ison K-marketin kokoisia, ja valikoimat hyviä. Kaikista kaupoista sai retkikaasua, tosin Hetassa kaasu oli myynnissä rautakauppapuolella, joka meni aikaisemmin kiinni.

Tehdessä kaupassa täydennystä erämaavaellukselle ei kannata hosua, ja hyväksyä että kaupassa kuluu hieman enemmän aikaa. Arvioin ensin kuinka moneksi päiväksi tarvitsen ruokaa seuraavalle pätkälle, ja kerroin sen luvulla 700 g ruokaa / päivä. Eli esimerkiksi viidelle päivälle tarvitsin 700 * 5 = 3500 g ruokaa. Tuo 700 – 800 g / päivä osoittautui aivan riittäväksi, vaikka syön paljon ja kulutus oli kova.

Ruoan energiapitoisuus on tärkeää. Hyvä nyrkkisääntö on, että kaikkien ostettavien ruokien energiapitoisuuden tulisi olla yli 350 kcal / 100g. Yleensä nämä ruoat ovat niitä joita arjessa pidämme “epäterveellisinä”, koska niiden kaloripitoisuus on suuri.

Ensin kauppaan kävellessäni puntaroin ostoskorin hedelmävaa’alla. Näin pystyin myöhemmin vähentämään korin painon ruoan painosta. Tämän jälkeen aloin miettimään ruokia aterioittain: aamupala, lounas, päivällinen, snacksit.

Aamupala: Pidän myslistä, koska se on aamulla näppärä eikä keitintä tarvitse kaivella. Se säästää myös kaasua/spriitä. Myslin kanssa ostin heraproteiini- tai maitojauhetta, mikäli sopivankokoinen pakkaus oli saatavilla (Lapin kaupoista usein ei ollut). Pelkän veden kanssa suklaisemmat myslit olivat toimivimmat. Koska myslipakkauksia on paljon erilaisia, valitsin pitkälti sopivan pakkauskoon ja maun perusteella. Jos myslipaketissa oli sisäpussi, heitin hankalanmuotoisen pahvirasian kaupan roskiin. Puuro toimii tietenkin aamupalalla myös.

Lounas: Söin lounaaksi paljon yhdistelmää hapankorppu + Oivariini + emmental + metwursti. Se oli kätevä ja maistuva metsässä, ja veden kiehumista ei tarvinnut nälissään odotella. Söin välillä myös lämpimän lounaan, kuten nuudelipaketin, pussipastan tai vastaavan. Oivariini on levitettävyydeltään hyvä syysoloissa (talvella Oivariini Pehmeästi Levittyvä), mutta ostin välillä Pirkka Kirnuvoita pienemmän ja järkevämmän pakkauskoon takia.

Päivällinen: Söin joka päivä lämpimän päivällisen. Näitä olivat pitkälti pussipastat ja vastaavantyyppiset ruoat. Myös perunamuusijauhetta söin, mausteeksi voi laittaa esim. John Westin tonnikalapussukan jos ahti ei suo antejaan. Kannattaa huomioida, että mikäli on yöpymässä autiotuvassa, on niissä usein “loputon” kaasu tai kaminanlevy, jolloin myös pidempään keiteltävät ruoat tulevat kysymykseen. Tämä laajentaa ruokarepertuaaria, kun voi ostaa karibian- ja meksikonpatoja ja monia muita vastaavia kuivaruokia. Pussipastoista Pirkka on parasta ohuen ja sen takia nopeasti kypsyvän makaronin ansiosta. Valmiita pakastekuivattuja retkiruokia löytyi ainakin Hetan K-Marketista. En ole itse niitä juurikaan käyttänyt kalliin hinnan takia.

Snacksit: Päivän mittaan syödyt snacksit toivat ison osan energiasta. Yritin painottaa niissä rasvan ja proteiinin määrää, koska hiilihydraatteja tuli paljon varsinkin aamupalamyslissä ja päivällisen pussipastassa. Söin paljon suola- ja chilipähkinöitä, suklaapatukoita, rusinoita, kuivahedelmiä, proteiinipatukoita, jonkin verran sipsejä. Karkkia en oikeastaan ostanut.

Tyypillinen ruokakorin sisältö oli siis hapankorppupaketti, Oivariini, juusto tai kaksi, metwurstipaketti, myslipaketti, lajitelma pähkinäpusseja, lajitelma suklaita ja pussipasta joka päivälle. Punnitsin ruokakorin lopuksi hedelmävaa’alla, jotta ruoan kokonaispaino oli mahdollisimman lähellä aiemmin laskettua.

Hyvin mietitty tupien, nuotioiden ja edellä mainittujen kylmien ruokien hyödyntäminen mahdollistaa myös keittimettömän retkeilyn, jolloin polttoaineessa säästää painoa.

Alkumatkalle ennen ensimmäistä täydennystä pyrin tekemään sellaisia ruokia, joita kaupasta on hankala ostaa tai joita myydään vain isommassa pakkauskoossa, kuten linssejä. Vältän myös pastaa, koska sen osto myöhemmin täydennyksenä on helppoa. Yksi hyvä resepti oli thaimaalainen curry: jasmiiniriisi, soijapalat, kookosmaitojauhe ja Santa Maria Tom Kha Soup -ainekset sekaisin, ja keitetään kunnes riisi on kypsää. Kookosmaitojauhetta saa ainakin Hakaniemen Vii Voanista, josta hamstraan sitä Helsingissä käydessäni. Samasta kaupasta saa muitakin jännempiä retkiruokia, ja esim. Nestle Nido -täysmaitojauhe on hyvä tuote.

Tässä kirjoituksessa ei ole vielä avattu sitä, mitä mahdollisuuksia kalastus ja metsästys lisäisivät retkiruokien suhteen, vaan on oletettu sellaiset sapuskat joilla pärjää jos kalaa ei tule tai ei kalasteta. Kala tietenkin lisää mahdollisuuksia ja maistuvuutta paljon.

5 thoughts on “Ruokatäydennykset suoraan kaupasta erämaahan

 1. Verileipää on hyvä ja ravitseva retkimuona. Kun käyn kotikulmilla keskisellä pohjanmaalla ostan sitä kyläkaupasta. Kotona säilyy hyvin pakastimessa. Reissu leivät otan pakkasesta. Paloittelen ja annan kuivua. Kuivatun peruna-sipuliseoksen ja lihaliemikuutio kaa tulee pohjalaista “punaspaistia”. On ruokasaa

 2. Moi
  Löysin blogisi vasta hetki sitten Luonto -lehden jutun myötä. Blogin lukeminen on maksanut mulle tähän mennessä reilu 1000e 🙂 Posteja odotellessa.
  Ruokapuolessa kiinnostaa Oivariinin/voin ja juuston säilyminen repussa, Miten kauan niitä ilkeää syödä? Itse olen ottanut niitä mukaan parin-kolmen päivän reissuille, mutta pidemmille joskus vain alkumatkasta syötäväksi.

  1. Kyllä ne säilyvät hyvin. Oivariini/voi varmaan pari viikkoa ja juustokin puolitoista viikkoa. Tietenkin kuumassa vähemmän, mutta Suomessa on harvoin kuuma!

  2. Voi säilyy kovempana pitempään, samoin kovat juustot tyyliin mustaleima emmental. Jos halloumin laskee juustoksi niin sen uskoisin säilyvän varsin pitkään, kun paketin kyljessä luvataan pari vuotta (viileässä).

   Kylmästä tykkäävät muonat voi yöksi upottaa vaikka puroon tai lähteensilmään. Tai kaivaa suohon rahkasammalen alle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.