Varusteet

Luottokamat polkujuoksu­ matkalle Alpeille

Olen lähdössä jonkin ajan päästä Itävaltaan Zillertaliin viikon lomalle perheen kanssa. Kesäinen retki Alpeille on jo muodostumassa perinteeksi. Luvassa päiväretkiä, polkujuoksua ja muuta hauskaa vuorilla. Tyypillisesti olen tehnyt pitkiä päivälenkkejä, joissa sekä juoksen että kävelen. Yleensä aamu alkaa kiipeämisellä kylästä vuorelle, jonka jälkeen olen valinnut reittejä jotka ovat mielenkiintoisia ja kulkevat harjanteita ja solia pitkin ylhäällä. Tässä joitakin luottokamoja, joita pakkaan mukaan!

 1. Altra Lone Peak 3.5 kengät. Nolladroppi takaa luonnollisen askeleen, ja paksuhko pohja pehmittää pitkien lenkkien loppupäätä. Vaelluskenkiä ei tarvita, mikäli ei aio kiivetä kiipeilyreittejä tai via ferrataa.
 2. Salomon Trail 10 juoksureppu. Juuri sopiva päivän mittaisiin retkiin. Pysyy tukevasti selässä juostessa, en ole kaivannut liivimallista juoksureppua tämän sijaan. Pidän pystystä muodosta ja yksikertaisesta toteutuksesta.
 3. Platypus 2L Softbottle. Mukanani lähes kaikessa. Polkujuostessa varustettuna juomarakkoletkulla, joka muulloin harvoin mukana. Juostessa rakko on pulloa mukavampi, kun hölskyminen on pienempää.
 4. Derma 50 SPF aurinkorasva. Huulipuikkomallinen aurinkorasva korkealla suojakertoimella. Hyvä ja edullinen tuote ihon palamisen ehkäisyyn vuorilla, ei jäädy myöskään talvella! Saatavilla ainakin Prismasta.
 5. Locus Gear CP3. Vaellussauvat ovat ehdottomat vuorilla. Ne avustavat todella paljon sekä ylämäkeen kiivettäessä, että alamäkeen laskeuduttaessa. Vieläkin kevyemmillä pärjäisi juoksulenkeillä, mutta nämä ovat olleet kestävät luottosauvat. Tässä arvosteluni sauvoista.
 6. Petzl e+Lite otsalamppu. Jonkinlainen lamppu on syytä olla varuilta vuorille lähdettäessä eksymisen varalle, ja e+Lite täyttää lampun roolin mallikkaasti. 50 lumenia ja minimaalisen pieni paino ovat hyvä yhdistelmä.
 7. Rab Ark Emergency Bivy. Kuin avaruuslakana, mutta pussimallinen ja kestävämpi. Selviytymisväline tilanteisiin, jolloin kaikki menee pieleen. Lisää mukavuutta esim. loukkaantumisen sattuessa ja odotellessa apua paikalle. Mahdollistaa hätäyöpymisen kesällä, joskin varmasti kylmän ja kostean sellaisen.
 8. Montane Minimus 777 Pull-On kuoritakki. Mielestäni maailman paras kuoritakki. Pitää kuivana kun sade pyyhkäisee vuoren rinteitä. Hengittää yllättävän hyvin sadetakiksi.
 9. Katadyn BeFree vedensuodatin. Alpeilla reittien varrella olevista vuoristomajoista saa vettä. Joskus kuitenkin reitit menevät paikoista, joissa majoja ei ole. Silloin vedensuodatin on kätevä tapa saada lisäjuotavaa, ja BeFree on kevyimmästä päästä.
 10. Arc’teryx Cerium SL untuvatakki. Kevyimmistä kevyimpiä untuvatakkeja, joka pitää lämpimänä tauoilla tai loukkaantumisen sattuessa.
 11. Arc’teryx Squamish Hoody tuulitakki. Korkealla vuoristossa tuulee joka tapauksessa. Squamish leikkaa tuulen, mutta hengittää niin hyvin, ettei tunnu että pitäisi muovipussia päällä.

Alpeilla juokseminen on ollut mahtavaa edellisinä vuosina, ja on hienoa vaihtelua kotoisiin juoksulenkkeihin. Lisäksi vuorijuoksu tuntuu seikkailullisemmalta ja ikään kuin lähempänä retkeä kuin tavallinen juoksulenkki. Ja vuoristomajojen suolaiset ruoat maistuvat mahtavalta lenkin välissä! Alppireissuja kannattaa ehdottomasti harkita, jos perusretkeily alkaa tuntua tutulta. Merkittyjä reittejä on paljon, ja maisemat ovat todella upeat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.