Varusteet, Vinkit

Näin estät häkämyrkytyksen teltassa

Kevään hiihtovaellukset ovat alkaneet, ja monet käyttävät etenkin avotunturissa keitintä sisällä teltassa. Tämän voi tehdä turvallisesti, kunhan tietää mitä tekee. Suosittelen ensikertalaisille Ankarien Avotunturien johdatuskursseja, joissa keittimen turvallista käyttöä käydään läpi seikkaperäisesti.

Häkämyrkytyksiin teltassa kuolee vuosittain useita ihmisiä. Myös suomalaisissa retkikunnissa häkä on aiheuttanut vaaratilanteita esimerkiksi Grönlannissa 2013, Denalilla 2018 ja Grönlannissa 2019. Yhdistävinä tekijöinä monissa onnettomuuksissa on lämmönsiirrinkattilan käyttö tai tyyni ilma.

Lämmönsiirrinrivat ovat talvikattiloissa ristiriitainen ja vaarallinen asia. Ne lisäävät häkämyrkytyksen riskiä, sillä rivassa on paljon pinta-alaa, jossa liekki palaa kylmemmässä lämpötilassa. Palamistapahtuma voi näillä kylmemmillä alueilla olla osittaista, mikä tarkoittaa, että hiilidioksidin sijaan palamisessa muodostuu hiilimonoksidia eli häkää.

Vaikka lämmönsiirrinkattila kiistatta lisääkin keiton nopeutta ja polttoainetehokkuutta, en suosittele enkä itsekään käytä niitä teltassa. Jotkut kokeneet hiihtovaellusoppaat saattavat niitä käyttää, mutta he usein ymmärtävät riskitekijät ja varotoimet hyvin syvällisesti.

Lämmönsiirrinrivat näkyvissä Jetboil-kattilan pohjassa

Tavallinenkaan kattila ei riitä häkämyrkytyksen ennaltaehkäisyksi. Häkäriskin minimoimiseksi teltan sisällä keitettäessä on tehtävä seuraavat asiat:

 1. Valitse teltta, jossa on laadukkaat ja isot tuuletukset. Hillebergin ja Helsportin talvitunneliteltat ovat toimivaksi testattuja.
 2. Teltan tuuletusten on oltava auki. Lisäksi sisäteltan etu- ja takaovet on avattava vähintään puolilleen. Hyttysverkot voivat olla kiinni. Tuuletuksien kiinni unohtaminen voi olla virhe, jonka tekee vain kerran.
 3. Varo tyyntä säätä! Tyynellä avaa ovet ja tuuleta erityisen hyvin. Varo myös korkealla vuoristossa, jossa palamiseen tarvittavaa happea on vähemmän.
 4. Älä käytä lämmönsiirrinkattilaa.
 5. Käytä häkämittaria etenkin uuden teltan kanssa toimittaessa. Parhaita ovat vaativiin olosuhteisiin tarkoitetut teollisuusmittarit esimerkiksi Drägeriltä.
 6. Pidä keitin puhtaana karstasta. Oranssi liekki on varoitusmerkki epätäydellisestä palamisesta.
 7. Älä käytä tuulisuojaa sisällä teltassa, sillä se vähentää hapen virtausta liekkiin.
 8. Älä ole koekaniini, vaan valitse keitin, jonka käytöstä on paljon kokemusta. Näitä ovat esimerkiksi MSR Whisperlite ja XGK EX.
 9. Valitse kaasukeitin bensiinikeittimen sijaan. Testeissä useimmat kaasukeittimet tuottavat vähemmän häkää kuin bensiinikeittimet. Älä kuitenkaan valitse lämmönsiirtimellistä kaasukeitintä kuten MSR Reactor.
 10. Älä käytä spriikeitintä teltassa. Spriikeittimen liekki on hidas, ja siihen sekoittuu vain vähän ilmaa. Tämän vuoksi spriikeitin tuottaa paljon häkää.
 11. Valitse keitin, jossa kattilan etäisyys polttimosta on riittävä. Liian lähellä polttimoa oleva kattila tukahduttaa palamista.
 12. Pidä polttoainepullon paine kovana, ja hana täysin auki. Hidas liekki saa vähemmän ilmaa.

Turvallista talvitelttailua ja aurinkoisia hiihtovaelluksia!

3 thoughts on “Näin estät häkämyrkytyksen teltassa

 1. Miten näet absidissa keittelyn? Häkäriski lienee pienempi, mutta toki tuuletukset tarvitaan sielläkin. Absidissa pääsee vähän keliltä suojaan, mutta menettää osan lämmityshyödystä, toisaalta keittämisestä tuleva kosteus lienee pääsee poistumaan paremmin ulos. Entä miten ajattelet spriikeittimestä absidissa, kun pidät sitä ei suotavana vaihtoehtona teltassa?

  Nuo häkämittarit näyttävät olevan melko kalliita, toki eihän hengelle voi hintaa laskea, mutta melko ison siivun vie varustebudjetista.

  1. Absidissa on paremmat tuuletukset ja myös oven saa auki tarvittaessa. Itse olisin spriikeittimen kanssa varovainen etenkin tyynellä säällä. Kannattaa myös erottaa kesän nopea ruoan valmistus ja talven tunteja kestävä lumen sulatus.

   Häkämittareita ja -varoittimia saa myös edullisestikin. En ole itse pitänyt mittaria mukana, mutta toisaalta ymmärrän riskitekijät ehkä keskivertoa paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.