Varusteet

Suuri välikerros-showdown (3/5): Patagonia R1 Hoody

R1 Hoody aluskerroksena Pallastuntureilla

Patagonia R1 Hoody (375g) on ehkä maailman kuuluisin fleece-vaate. Se ponnahtaa jatkuvasti erilaisista ulkoilmayhteyksistä, ja on pitkään ollut “luottopakki” monille vaeltajille, kiipeilijöille ja vuorilla liikkujille. Patagonia teki jossain vaiheessa ehkä onnekkaan virheen poistaessan sen mallistostaan. Poisto aiheutti jäljelle jääneen varaston hamstrausilmiön, joka osaltaan oli luomassa kulttimainetta paidalle. Tämän jälkeen paita on ollut pysyvä osa mallistoa, ja sen vahvaa brändiä pyritään myös hyödyntämään muunlaisten Patagonian tuotteiden markkinoinnissa.

R1 on ensimmäisiä grid-fleece -paitoja, joka käyttää vohvelimaista rakennetta kankaassa. Kangas (Polartec Power Grid, ennen Power Dry) on hieman tavallista Polartecin microfleeceä vähemmän lämmin. Microfleeceen verrattuna se hengittää huomattavasti paremmin, mutta pitää tuulta huonommin. Kankaan jujuna onkin mahdollistaa paitaa riisumatta merkittävä lämpötilansäätö: Tuulikerroksen kanssa ja huppu päässä paita on lämmin, ja hien yllättäessä tuulikerros riisumalla/avaamalla ja hupun sekä pitkän vetoketjun avaamalla paita on viileä.

Grid-fleecen vohvelikuvioitu pinta. Patagonia R1 Hoody.

Paidan materiaali on 93% polyesteria ja 7% elastaania. Tässä on paidan huonoin puoli: suuri elastaanin määrä pidättää kankaassa paljon vettä. Eron huomaa helposti, kun ottaa R1:n pesukoneesta jonkun tavallisen fleece-paidan kanssa: R1 on märempi, kun tavallinen fleece on melko kuiva jo suoraan koneesta. Tämän takia R1 ei ole parhaimmillaan läpimärissä olosuhteissa. Kangas on kuitenkin rakennettu kahdesta erilaisesta komponentista, jolloin ulompi kerros on hydrofiilisempi ja imee veden kuivempana pysyvästä sisäkerroksesta. Tämän takia paita kyllä tuntuu suhteellisen kuivalta päällä vaikka se olisikin melko kostea.

R1 välikerroksena Hammaskairassa

Paidan vyötärö on tehty pitkäksi, jotta se ei nouse kiipeilyvaljaista kurkotellessa. Huppu on hyvin peittävää mallia, joka nousee suun tai leuan yli täysin suljettuna. Vanhoissa malleissa pitkälle avautuva vetoketju sulkeutui vinottain poskea kohden, uudemmissa se on suoraan leukaa kohden. Itsellä on vanha malli, ja sanoisin että uusi suora vetoketju on parempi.

Paita on ihonmyötäinen, jonka takia se soveluu myös aluskerrokseksi. Jotkut haluavat pitkälti ulkonäkösyistä hieman vähemmän ihonmyötäisen paidan välikerrokseksi, mutta itse suhtellisen (kröh kröh) atleettisena tykkään paidan ulkonäöstä päällipaitanakin. Huppu päässä paidassa on kyllä melko ninjan näköinen.

Syysvaelluskäyttöön R1 on mielestäni hieman painava. Pitkä helma ei ole olennainen ominaisuus sulan maan aikaan, ja sen lämpö-paino -suhde ei ole parhaasta päästä. Vaelluksella välikerroksen voi odottaa olevan pitkiä aikoja repussa, joten se on vaate jossa kannattaa vähän grammoja viilata. Sen säädeltävyysominaisuudet eivät myöskään pääse vaelluksella niin hyvin esille kuin talvella tai kiipeilyvaljaiden kanssa, koska syysvaelluksella ei ole ongelma pysähtyä riisumaan tai pukemaan vaatteita tarvittaessa.

Itse pidän R1 Hoodysta eniten aluskerroksena talvella. Pitkän helman takia se on erinomainen kylmässä, jossa alaselän paljastuminen olisi ongelmallista. Korkeavyötäröisten housujen kanssa se pitää selän hyvin lämpimänä. Myös tiivis balaclava-huppu on hyvä kylmässä ilmassa, jossa poskia ja leukaa halutaa suojata tuulelta. Se myös siirtää kosteutta iholta erinomaisen hyvin, ja on miellyttävä ihoa vasten. Sen taskuun mahtuu myös lämpimänä pidettävää elektroniikkaa, toisaalta toivoisin että taskuja olisi kaksi.

R1 aluskerroksena Kebnekaisella

R1 Hoodyssa on antibakteerinen Polygiene-käsittely, joka torjuu synteettisiin vaatteisiin muodustuvia hajuja. Kokemukseni perusteella tämä toimii yllättävän hyvin: ei ihan merinoon verrattavissa olevasti mutta oikein hyvin kuitenkin. Omassa vihossani Polygiene tai vastaava on synteettisissä vaatteissa ehdottomasti iso plussa.

Vastaavia vohvelifleecejä on nykyisin lukemattomia markkinoilla, ja monet ovat hyvin samantyyppisiä (jopa täsmälleen samalla kankaalla) kuin R1. Kannattaa esimerkiksi katsastaa Montane, Rab, OR, Marmot tai muita vastaavia valmistajia mikäli ei halua maksaa Patagonia-premiumia. Toisaalta Patagonian versiossa oleva pitkä helma ja leuan peittävä huppu ovat ominaisuuksia joita en ole nähnyt muiden valmistajien malleissa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.