Varusteet

Ennusteita retkeilyvarusteiden lähitulevaisuudesta

Ajattelin kirjoittaa pienen ennusteen siitä, mitä retkeilyvarusterintamalla tulee tapahtumaan seuraavan parin vuoden sisällä. Nämä ovat siis omia havaintoja heikoista ja vahvemmistakin signaaleista. Aika näyttää, mitkä ennusteista osuvat oikein.

Kuoritakit: Kuoritakkien osalta käynnissä on merkittävä murros kyllästeettömiin takkeihin. Pintakylläste eli DWR on perinteisesti ollut kuoritakkien akilleen kantapää. Pintakyllästeen kuluessa pois takin kalvo ei enää hengitä. Tämä johtaa märkyyteen. Kuoritakkiteollisuus on myös siirtynyt ympäristösyistä C8-pohjaisista kyllästeistä lyhyempiketjuisiin ja siksi helpommin luonnossa hajoaviin C6-kyllästeisiin. Nämä eivät ole olleet yhtä hyviä kuin ennen vanhaan käytetyt kyllästeet.

Noin 3-4 vuotta markkinoilla olleet Gore-Tex Shakedry ja Columbia Outdry ovat teknologioita, joissa kalvo on pinnalla ja vesi pisaroituu suoraan kalvoa vasten. Kysymysmerkkinä on ollut se, kuinka hyvin kalvo kestää uloimmaisena esimerkiksi reppua vasten.

Ensimmäisten takkien kilometrimäärä alkaa jo tässä vaiheessa olemaan sen verran korkea, että tilannetta voi jo hieman arvioida. Hennommatkin takit, kuten The North Face Hyperair ja Arc’teryx Norvan SL ovat tuntuneet kestävän hyvin myös repullista käyttöä, vaikka valmistajien ohjeiden mukaisesti ne on tarkoitettu juoksuun ja muuhun reputtomaan käyttöön.

Kestävämmät Shakedry- ja Outdry-kankaat ovat myös saaneet jalansijaa kevytretkeilijöiden keskuudessa. Näitä ovat olleet esimerkiksi Columbia Outdry Extreme Featherweight ja Gore Wear H5 Shakedry (Andrew Skurkan positiivinen arvostelu). Näiden takkien saatavuus on jostain syystä ollut hieman ongelmallista. Uskon, että muut kuoritakkikankaiden valmistajat saavat oman versionsa markkinoille pian. On vain ajan kysymys milloin joku valmistaja löytää optimaalisen pisteen, jossa takki on riittävän kevyt, kestävä ja hyvin saatavilla. Tämän jälkeen kyllästekankaisiin takkeihin ei ole paluuta. Monet voivat väittää, että tuo piste on jo saavutettu.

Makuupussit: Uskon, että lähitulevaisuudessa makuupussit lisäävät suosiota retkipeittojen kustannuksella. Jotkut viimeaikaiset ultrakevyet makuupussit, kuten Cumulus X-Lite ja Sea to Summit Spark ovat olleet hämmästyttävän lämpimiä painoonsa nähden. Näiden ohuet kankaat tulevat todennäköisesti myös isommissa määrin retkipeittoihin. Onkin ollut jännää nähdä, että kerrankin isommat yritykset ovat lähteneet rohkeammin ohuisiin makuupussikankaisiin, ja pienyritykset ja retkipeittojen valmistajat ovat jääneet jopa hieman jälkeen.

Veikkaan, että huputtomat makuupussit tulevat myös valtaamaan alaa retkipeitoilta. Tällainen on nähtävissä mm. Ryan Jordanin “Mountain inclement weather trifectassa” (kuva tämän artikkelin alaosassa). Kuvan huputon pussi on Feathered Friends Tanager 20 CFL (“Crazy Freaking Light”). Sectionhiker.comin Philip Werner vaihtoi myös oman kevätpussinsa Tanageriin. Huputtomalla pussilla on retkipeittoon nähden pari valttia: se eliminoi vedon retkipeiton aukosta ja on siksi lämpimämpi kylmemmillä ilmoilla. Lisäksi se on kosteudelle vähemmän herkkä: mikäli toinen puoli pussista lässähtää, voi sen kääntää ympäri ja hyödyntää kuivempaa ja kuohkeampaa puolta päällimmäisenä. En usko, että säädeltävyydessä häviää mahdottomasti retkipeittoon verrattuna, jos käyttää untuvatakkia nukkuessaan. Painolisäys ei myöskään ole suuri, sillä ollakseen riittävän lämmin, pitää retkipeiton alaosa kuristaa melko suppuun joka tapauksessa.

Feathered Friends Tanager 20 CFL. Kuva: Feathered Friends.

Teltat: Yleisesti ottaen uskon, että tavallisen painoisten (sulan maan) telttojen myynti pienenee ja pienenee, sillä en näe mitään syytä valita vanhanaikaista telttaa esimerkiksi jonkun Tarptentin sijaan. Lanshan 2 ja muut kevyet halpisteltat ovat myös niin hyviä, ettei edes budjettiratkaisuna ole järkevää ostaa painavaa telttaa. Näitä tietenkin varmasti menee edelleen niille, ketkä eivät tiedä paremmasta tai haluavat ison neljän hengen teltan esimerkiksi perheretkeilyyn.

Kevytretkeilijöiden keskuudessa Tarptentin DCF-teltat tulevat todennäköisesti valtaamaan alaa entisestään. Durston X-mid Pro tulee olemaan ehdoton hitti, mikäli se saadaan markkinoille. Odotan myös Backpackinglight.comin arvostelua Locus Gear Djedistä. Djedi tuntuu olleen Ryan Jordanin käytössä viime aikoina paljon, ja mikäli se osoittautuu hyväksi, se voi käytännössä korvata Black Diamond Firstlightin ja Eldoradon bivy-telttojen ykkösvalintana.

Tarptent Notch Li

 

Locus Gear Djedi -kupoliteltta. Kuva: Locus Gear.

Toppatakit: Synteettinen tulee pikku hiljaa valtaamaan alaa untuvalta. Uudet kuidut, kuten Patagonian Plumafill ovat jo melko lähellä untuvan lämpöä. Oli mielenkiintoista lukea Max Nealen arvostelu Patagonia Macro Puffista. Macro Puff oli niin hyvä, että hän myi kaikki untuvatakkinsa, lukuunottamatta paksua untuvaparkaa. Tämän on aika merkityksellistä, sillä Nealella on tällä hetkellä varmasti maailman parasta vertailupintaa toppatakeista. En itse ole ehkä aivan näin innoissani Macro Puffissa, sillä se on aika painava sulan maan ajan taukotakiksi. Lisäksi kuitutakkien akilleen kantapää, takin litistyminen, on vielä kysymysmerkki melko tuoreen Plumafill-eristeen osalta. Koska synteettiset eristeet kuitenkin kehittyvät ja hanhet eivät, on suunta selvä. Synteettiset takit tulevat valtaamaan alaa entistä enemmän.

Patagonia Macro Puff. Kuva: Patagonia.

Välikerrokset: Tuntuu, että jenkkivaeltajat tulevat välikerrosten osalta pikku hiljaa järkiinsä ja hylkäävät Melanzanat ja muut ylipainavat fleecet. Ohut välikerros ja kevyt toppatakki on paljon monipuolisempi kombinaatio. Tämän hetken katu-uskottavin välikerros, Kuiu Peloton 97 on mielestäni askel järkevämpään suuntaan, ja saman tyyppinen kuin Montane Allez, jonka itse olen kokenut parhaaksi välikerrokseksi sulan maan vaellukseen.

Montane Allez Micro Hoody

 

 

 

4 thoughts on “Ennusteita retkeilyvarusteiden lähitulevaisuudesta

  1. Mitä mieltä DCF eVentistä? Locus Gearilla niitä näyttää jo olevan ja tuntuisi kaikin puolin paremmalta kankaalta telttaan – joskin varmaan aika paljon kalliimmalta.

    1. Hankala sanoa vielä, tuo ei ole kovin kauan ollut olemassa, eikä käyttökokemuksia tai arvosteluja juuri vielä ole. Odottaisin tuota Backpackinlight.comin arvostelua Locus Gear Djedistä, se varmasti kertoo jo jotain.

    1. En ole itse käyttänyt, mutta olen nähnyt niitä paljon ja kuullut käyttökokemuksia. Hyvälaatuisia ovat, ehdottomasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.