Varusteet

Kevyet välineet jäätikkövaelluksella

 

Vuoristossa liikkuminen on yhä useamman suomalaisen harrastus, ja vaikka kotimaasta ei jäätiköitä löydykään, ovat ne monen kokeneen retkeilijän kiinnostuksen kohteena. Myös vapaalaskun suosion kasvu lisää jäätiköllä liikkumisen kiinnostusta.

Kevytretkeilijän lähestyminen jäätikkövaellukseen on luonteva, sillä useimmiten jäätiköt ovat vuoristossa, ja vuorilla keveydestä on suuri etu. Teknisen välineistön painossa voi helposti säästää saman verran kuin muusta varustuksesta. Esim. Alpeilla tapana on yöpyä useimmiten alppimajoissa, jolloin muun tarvittavan varustuksen määrä on vähäinen.

Jäätikkövarustuksen keventämisen voi aloittaa esim. jäähakusta. Vaellushakkuja on olemassa monen painoisia, joista kevyimmät (esim. Camp Corsa) on tehty lyhyiden lumialueiden ylittämiseen ja self-arrestiin pehmeässä lumessa. Myös ski mountaineering –kisoissa käytetyt hakut ovat kevyitä, sillä usein niiden tarve on pieni. Kevyimmät jäähakut on tehty alumiinista, joka ei pure kovin hyvin jäähän. Oma valintani yleiskäyttöön on Camp Corsa Nanotech 60 cm (249 g), jossa on alumiiniseen päähän liitetty teräskärki. Alumiininen kaavin ei pure kovin hyvin kovaan jäähän, mutta terällä voi avittaa kuopan kaivamista. Muuten hakku toimii erinomaisesti, ja sillä voi myös kiivetä varsin mukavasti.

Jääraudoissa samat alumiinin ja teräksen kompromissit pitävät paikkansa. Kevyimmissä alumiinisissa jääraudoissa (esim. Petzl Leopard) terät eivät pure kovin hyvin jäähän, ja ne on tehty enemmän lumelle. Hieman järeämpään käyttöön sopivia ovat esimerkiksi Petzl Irvis Hybrid –raudat, jotka ovat jäähakun lailla yhdistelmä terästä ja alumiinia: etuosa terästä tehokkaaseen frontpointtaamiseen ja kiipeämiseen, ja takaosa alumiinia painonsäästön vuoksi. Irvis Hybrid –raudat pakkautuvat myös kompaktisti. Ne ovat hyvä valinta esim. vuorikiipeilymatkoille, joissa jyrkät tekniset osuudet ovat vähissä. Eturaudat pureutuvat hyvin jäähän, ja raudat pitävät yllättävän hyvin. Takaosan alumiini tylsyy kivikossa nopeasti, joten raudat ovat paremmat lumisilla kuin kivisillä reiteillä.

Jäärautojen valinnassa kannattaa kuitenkin huomioida se, ostaako yhdet hieman painavammat raudat jotka sitten toisaalta sopivat myös jääkiipeilyn harrasteluun kotimaassa (esim. Grivel G12).

Köysi on yksi selvä mahdollisuus painonsäästössä. Samalla köydellä jolla kiipeää kalliota Suomessa ei välttämättä kannata lähteä jäätikkövaellukselle. Liidipudotukset ovat jäätiköllä vähissä, ja köyden päätarkoituksena on pysäyttää (toivottavasti) lyhyt putoamismatka railoon. Jäätikkövaellukselle tehdyt köydet ovat huomattavasti kevyempiä ja ohuempia kuin kiipeilyköydet, joten niitä kannattaa käyttää, mikäli reitillä ei ole teknistä kiipeilyä. Noin 8 mm Puoliköysi tai jäätikkövaellukseen suunniteltu Petzl RAD Line ovat hyviä valintoja kevyeksi köydeksi.

Valjaat on helppo ja suhteellisen edullinen tapa säästää grammoja vuoristossa. Valjaissa roikkumisen mukavuus ei ole suuri tekijä jäätiköllä, vaan funktionaalisuus ja keveys määrää. Railoon pudotessa adrenaliini on varmasti sen verran korkealla, että valjaiden ohuemmat toppaukset eivät ole ensimmäisenä mieleen tuleva aihe. Valjaissa on todennäköisesti helpointa saavuttaa hyvä euro/gramma –suhde, sillä kevyet vuorikiipeilyvaljaat (esim. Petzl Altitude) eivät ole erityisen kalliita painosäästöön verrattuna.

Railopelastusvälineissä keveys tulee pitkälti sulkurenkaiden ja taljapyörän keveydestä. Itse olen valinnut Camusta kevyimpiä ruuvisulkurenkaita kiipeilykäyttöön muutenkin, varmistaen että mukana on pari HMS-sulkkaria. Weighmyrack on hyvä sivusto kiipeilyvarusteiden painojen tutkimiseen. Petzl Micro Traxion on perusvalinta kevyeksi tarraavaksi taljapyöräksi. Kiipeilyköyden ja railopelastussetin voi hankkia myös yhdessä Petzl RAD –paketissa, jolloin saa kevyen ja toimivan setin jäätikölle. Hyvin kevyen railopelastussetin voi myös tehdä myös sulkurenkaiden sijaan kevytsakkeleista, kuten tässä. Näitä on rakenneltu jonkun verran myös Suomessa.

Jääruuvit ovat kalliita joka tapauksessa, joten niiden osalta on järkevä ostaa kerralla hyvä. Petzl Laser Speed Light ja Black Diamond Ultralight Ice Screw ovat tällä hetkellä kevyimpiä jääruuveja.

2 thoughts on “Kevyet välineet jäätikkövaelluksella

  1. Mielenkiintoista – ja varsin haastavaa – aihetta lähestyit…

    Mielestäni kaikkein tärkeintä on miettiä, millaisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin vuorila hakeutuu ja voi joutua. Sen mukaan sitten varusteet. Ei ole mukava tunne huomata, että esimerkiksi köysi ei ole riittävä siihen mitä eteen tulee. Sama toki kaikkien muidenkin vuoristovälineisiin… valitettava tosiasia on kuitenkin se, että laadukkat ja monikäyttöiset tavarat tulevat painamaan. Yksi järkevä tapa säästää painossa on myös se, että miettii harkiten, kuinka paljon “rautaromua”, sulkkareita, jääruuveja jne.. oikeasti tarvitsee. Tämähän määräytyy paitsi reitillä, myös millä tyylillä ja millaisella porukalla vuoria lähtee huiputtamaan.

    Minä olen päätynyt siihen ratkaisuun, että en ole juurikaan lähtenyt keventämään itse varusteissa, varsinkaan laadun/monikäyttöisyyden kustannuksella, koska välillä on vaikea ennakoida millaisia juttuja tulee vastaan. Sen sijaan mukana kannettavien varusteiden määrän suhteen on tapahtunut luonnollista keventymistä, eli kaikkea ei tarvitse olla enää “yksi ekstraa”…

  2. Kaavin = telso (talttakirves, jos sana ei ole tuttu)

    Tämä vanhan liiton kielenharrastajalta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.