Varusteet

Tee-se-itse-projekti: Ultrakevyt vaellusteltta

Esittelen seuraavassa lukijanimimerkin Loikka itse tekemän vaellusteltan. Teltan suunnittelussa on käytetty selvästi ajatusta ja harkintaa, ja on hieno esimerkki siitä, miten taitavalla käsityöllä voidaan saada aikaan huippuluokan retkeilyvarusteita. Teltan esikuvana on ollut Zpacks Duplex, suosittu ultrakevyt teltta. Materiaalina on käytetty kallista DCF-kangasta, joten virhemittauksiin ei ole ollut varaa. Seuraavassa siis teltan suunnittelu, valmistus ja testaus.

Tee-se-itse projekti: ultrakevyt vaellusteltta

Taustaa. Tavoitteena oli valmistaa mahdollisimman kevyt 1-2 hengen vaellusteltta lähinnä 3-vuodenajan tarpeisiin. Olen itse melko pitkä (186 cm) ja tunnelitelttojen matala sisäkorkeus oli alkanut enemmissä määrin ärsyttämään, joten halusin telttaan reilun istumakorkeuden ja riittävästi tilaa varusteille. Viime aikoina reissut ovat olleet lähinnä yksinvaelluksia, joten teltan paino piti saada mahdollisimman alas. Niin, ja telttakeppinä pitäisi pystyä käyttämään myös vaellussauvoja.

Materiaalit. Nettiä selatessa huomasin melko nopeasti, että Dyneema Composite Fabric (DCF) materiaalia käytetään käytännössä kaikissa keveimmissä telttamalleissa ja valitsinkin materiaaliksi erittäin ohuen 17,4 g/m2 painavan DCF kankaan. Kyseinen laatu on laajasti käytössä mm. Zpacks teltoissa ja arvelin sen siis olevan riittävän lujaa. Suunnittelussa mentiin keveysnäkökulma edelle, joten kaikki muutkin materiaalit olivat valittu sen mukaisesti. Tarkempi lista tarvikkeista taulukossa 1. Tarvikkeet tilasin joko Zpacks yhtiöltä USAsta tai Shelbyltä Oulusta.

Design. Ottaen huomioon lähtövaatimukset niin käytännössä ainoat vaihtoehdot telttamallille olisi joko pyramiditeltta tai A-mallinen harjateltta. Painon ja sisätilojen suhteen yksinkertainen harjateltta alkoi kiinnostaa eniten ja otinkin esikuvaksi Zpacks Duplex teltan. Mitään valmiita kaavoja tämän malliseen telttaan en löytänyt, joten piirsin teltan 3D-softalla itse. Digimallista on suurta hyötyä, sillä sen kautta saa tarkat mitat eri kangaspaloilla ja välttyy erilaisten harjoituskappaleiden tekemiseltä.

En ollut aiemmin piirtänyt 3D-ohjelmilla mitään, mutta ilmainen SketchUp ohjelma toimi apuna erinomaisen hyvin. Muutama päivä tuohon opetteluun kannattaa kuitenkin varata. Laadin 3D-mallin siten, että ensin piirsin pohjan muodon ja sen jälkeen laadin kaksi päätytolppaa korkeudeltaan 125 cm. Seuraavaksi ”nostin” pohjatasoa 12 cm ylöspäin ja yhdistin kulmat kattopisteisiin. Hieman sekavan kuuloista, mutta ohjelmaa kokeilemalla asian ymmärtää paremmin, toivottavasti.

Kuva 1. SketchUp malli teltasta.

Kuva 2. Teltan malli eri kulmista. Vasemmassa yläkulmassa toinen oviaukoista on avattuna puolittain – kummankin päädyn oviaukot voidaan avata joko kokonaan tai puolittain.

Kuten on havaittavissa malli muistuttaa paljon em. Duplex telttaa. Tässä mallissa harjakorkeus on kuitenkin 5 cm korkeampi, sillä halusin avaruutta enemmän kuin Zpacks mallissa. En tässä vaiheessa tehnyt myöskään kiinteää sisätelttaa vaan halusin jättää mallin yksinkertaisemmaksi ja muunneltavammaksi.

Kuvassa 1 näkyy oikeammin teltan harjan muoto – leikkasin harjalinjan loivaksi kaareksi, eli muoto on ns. caternary curve. Tällainen kaarimuoto mahdollistaa teltalle paremman ryhdin narujen ollessa kireänä eikä tuulessa pitäisi syntyä ärsyttävää fläpätystä. Kyseistä kaarimuotoa on vaikeata piirtää käyttämälläni ohjelmalla joten piirsin muodon teippaamalla helminarun (sellainen pimennysverhossa käytetty nappulanaru) kahdesta päästä seinälle jäljentäen kaarimuodon kattopaloihin.

Saumavarat pitää lisätä näihin mittoihin erikseen. Itse käytin 7mm saumoja ja kankaita yhdistäessä ns. flat felled seam saumaa. Eli tällöin joihinkin paloihin pitää lisätä 14 mm saumavara. Näissä kannattaa olla aika tarkkana.

Kankaan leikkaus. Teltta siis koostuu kahdesta kattopalasta ja neljästä ovielementistä. Ovet menevät osittain limittäin yläosasta ja ne voidaan sulkea joko kokonaan tai puolittain. Pyrin suunnittelussa mahdollisimman tehokkaaseen kankaan käyttöön (DCF on todella kallista) ja siinä mielestäni aika hyvin onnistuin. Kattopalat ovat kangasrullan leveyden mukaan tehty ja oviaukot sai leikattua puolittamalla diagonaalisesti suorakaide. Eli hukkapaloja ei juurikaan syntynyt. Jos katon caternary kaaren jättää pois niin malli yksinkertaistuu merkittävästi.

3D-mallista saa helposti erilaisia mittoja palojen leikkaamista varten ja sitä kannattaa hyödyntää, kun laatii lopulliset merkinnät kankaaseen. DCF leikkaaminen on hankalaa ja tavallisilla saksilla siihen ei pysty lainkaan. Itse leikkasin palat Olfan mattoveitsellä käyttäen leikkualustana IKEAn polyeteenistä leikkuulautaa. Isojen palojen piirtämistä helpottaa jos on riittävästi sileää lattiatilaa. Itse askartelin palat työpaikan käytävän lattialla, jossa oli kätevä neliöruutulaatoitus – DCF läpi näkee joten 90 asteen ruudukko helpottaa piirtämistä. Pitkänä viivoittimena käytin alumiinista L-profiilia.

Ompelu. Tähän ei tarvitse mitään kallista erikoiskonetta, itse lainasin äidiltä J 70-luvun Husqvarnaa (Viking 3600). Se on itseasiassa moneen varusteprojektiin oikein pätevä ja täysmetallinen kone tikkaa paksutkin kohdat mukisematta. DCF-DCF saumat ompelin ns. flat felled seam saumalla (mikä lie suomeksi?) käyttäen melko ohutta polyesterilankaa ja 70 neulakokoa. Reunat ompelin samalla langalla taittaen kankaan reunan kahdesti. Kulmiin laitoin vahvikkeeksi paksumpaa kangasta pienet kolmiopalat, joihin kiinnitin myöhemmin nauhalenkit naruja varten. Ompelun jälkeen teippasin kaikki saumat DCF teipillä mikä tekee saumoista vesitiiviit ja estää langan leikkautumisen rasituksessa kalvon läpi. Teippaus nimenomaan jälkikäteen on mielestäni paras tapa suojata sauma, vaikka tästä aiheesta on muitakin mielipiteitä.

Päätysalkojen tukikangas. Päätykeppejä varten tein telttaan vahvikkeen kartioksi pyöräytetystä vahvikekankaasta liimaamalle sen katon yläkulmaan ja oviaukkoon. Tämä luja kangaspala suojaa teltan yläkulmaa telttakepin paineelta. Johtuen melko loivasta harjan kaaresta päätykeppi saattaa liukua taaksepäin, joten lisäsin kulmavahvikkeeseen jälkikäteen pienen nauhasilmukan joka estää päätykeppiä liikkumasta taaksepäin.

Narut, kiinnikkeet yms. Kulmakiinnikkeet tein kolmioksi leikatuista 99g/m2 DCF paloista joita saa ostettua liimapinnalla Zpacksin kautta. Nämä kannattaa liimata ennen saumojen tekemistä niin lopputulos on siistimpi. Naruina käytin päädyissä 1,7 mm dyneemanarua ja muissa kohdissa 1,2 mm narua. Oviaukkojen kiinnitys on kopioita Duplex esikuvasta eli duffel nappi joka kiinnittyy oviaukon keskeltä nauhalenkkiin.

Telttakepit. Tein myös kaksi 125 cm hiilikuitusalkoa käytettäväksi pystytolppina. Näihin ostin tarvikkeet Kevralta Vantaalta eli pätkät kahta eri kokoa hiilikuituputkea ja epoksihartsia. Kuminauhana käytin 2,4 mm kuminyöriä Zpacksiltä. Varsinainen putki oli 9,9/8,0 mm ja sisään menevä insertti 7,9/6,0 mm. Ideana siis, että ulkoputken sisähalkaisija on hieman sisäputken ulkohalkaisijaa suurempi, mikä mahdollistaa pätkien menemisen sisäkkäin. 125 cm kokonaispituus saadaan aikaan käyttämällä 3 kpl 30 cm ja 1 kpl 35 cm pätkää ja 3 kpl 10 cm inserttiä, ks. kuva 3. Insertti liimataan puoliksi pidemmän kappaleen päähän eli n. 5 cm syvyyteen.

Leikkasin pätkät Dremelin timanttilaikalla ja hioin liimapinnat hienolla vesihiomapaperilla ja ennen liimaamista puhdistin hiomapölyn ja rasvan asetonilla. Liimana käytin Kevran nopeasti kovettuvaa epoksia. Hiomapöly ja epoksikäry ovat melko haitallisia ja itse tein nuo vaiheet työpaikan vetokaapissa. Kepin päähän liimasin alumiinisen niittimutterin joka pitää kuminauhan kiinni toisesta päästä.

Teltan paino. Teltan kokonaispainoksi naruineen tuli 280 g ja kaksi telttakeppiä painaa yhteensä 131 g.

Käyttökokemukset. Olen ehtinyt tehdä vasta pari pidempää reissua teltalla, toisen UKK puistoon ja toisen Kebnekaiselle, joten kovin pitkää kokemusta ei vielä ole. Ensimmäisellä reissulla keli oli tuulen suhteen aika rauhallinen, mutta sateinen. Kebellä puolestaan tuuli ajoittain melko kovaakin.

Kokonaispaino on tietysti aivan käsittämättömän pieni verrattuna aikaisempaan 2,6 kg Hellsport teltaan ja pakkauskokokin on pieni. Teltan yksikerrosrakenne ei ole ollut haitaksi kondenssiveden suhteen, mutta ensimmäisellä reissulla oli yhtenä yönä itikoista harmia ja harkinnassa on kunnollisen sisäteltan tekeminen. Yksinvaelluksilla tilaa on todella paljon ja kamat saa hyvin sisälle ja toista oviaukkoa voi pitää kokonaan tai osittain auki ilman kastumisen pelkoa. Myös kokkailu sujuu hyvin sisällä.

Dyneema-kangas ei veny yhtään. Ei kuivana eikä märkänä. Tämä on mielestäni vain hyvä asia, sillä teltta pysyy ryhdikkäänä, kun sen on kerran kireäksi virittänyt. Kovassa tuulessa ovien kangas saattaa pitää melko äänekästä räpätystä, mutta usein miten se ei ole ollut ongelma. Kangas on jollain tapaa jäykkää huolimatta ohuudestaan ja pakkauskoko on painoon nähden yllättävän iso.

Mallina harjateltta ei ole kaikkein paras kovassa tuulessa ja Kebnellä oli eräässä paikassa hankalaa saada teltta pystyyn. Paikka ei tosin ollut kovin hyvä – korkealla ja kahden tunturin välisessä solassa… Eli ehkä enemmänkin reittisuunnitelmasta johtuva ongelma, mutta sain teltan kyllä sielläkin pystyyn. Mitään repeämiä tai kulumia ei ole syntynyt ja aika luottavaisesti suhtaudun telttaan, vaikka kangas olikin hyvin ohutta. Toisen telttakepin särjin nojatessa siihen huolimattomasti olkapäälläni. Jatkossa aion korvata nämä todennäköisesti vaellussauvoilla.

Hinnasta. Aika kalliiksihan tuo tuli. Taulukkoon 1. laskin kaikki kulut projektista ja kokonaishinta oli n. 400€. DCF on itsessään kallista ja varsinkin sen tilaaminen USAsta maksaa, sillä siihen tulee 34% veroja ja tullimaksuja, ja tietysti rahti päälle. Yllättävän paljon menee myös pikkusälää ja siitäkin saa kokonaisuutena melko ison summan. Toisaalta tällaista ei saa ostettua Euroopasta (paitsi nyt juuri näyttää tulleen myyntiin 926€ + rahti, https://backpackinglight.dk/tents/zpacks-duplex). Tuo tosin sisäosilla.

Zpacks ei enää myy DCF kangasta, mutta Extremtextil Saksasta toimittaa melko samalla hinnalla myös Suomeen: https://www.extremtextil.de/en/. Sieltä saa myös loput muista tarvikkeista, jos eivät löydy Shelbyltä Suomesta.

Kuvia.

Kuva 3. Ensimmäistä yötä maastossa UKK puistossa – taustalla Nattaset.

Kuva 4. UKK puistossa, ovet kiinni

 

Kuva 5. Tarfalan laakso, Kebnekaise.

 

Kuva 6. 125 cm hiilikuituinen telttakeppi, paino 65 g.

Taulukko 1. Teltan materiaalit hintoineen. Tuotteet tilattiin Zpacks ltd.

USAsta ellei toisin mainita (www.zpacks.com).

* Shelbyltä, www.shelby.fi

 

1 thought on “Tee-se-itse-projekti: Ultrakevyt vaellusteltta

  1. Blogia aiemminkin lukenut, mutta tulipa nyt tämäkin vastaan. Designin osalta kovasti rajoittunutta. Shangri-La jo kauan sitten vei kevytteltat sille tasolle että katosi markkinoilta – liian hyvä on pahasta bisnekselle. Trekkertent pienimuotoisena toimivaa kaavaa jatkanut. Ja samalla linjalla nyt omaakin askarteluprojektia. 5-kulmio aika täydellinen muoto niin budjettimielessä kuin tuulien kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.